Hírek

2015.04.07. 14:37

Hétvégére már megkegyelmez az időjárás

Körkép – Hétvégén akár 20 fokot is mérhetünk. A hirtelen felmelegedés fejfájást, ízületi panaszokat, vérnyomásproblémát is okozhat. Fontos a megelőzés: igyunk sokat és pihenjünk.

Lisztmayer Zsófia

Pétervári Tibortól, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelőjétől megtudtuk, hogy két hűvösebb napot kell még átvészelnünk, és itt a tavasz.

– Egyre kellemesebb idő várható a hét második felében. Szerdán még szeles lesz az időjárás, egy kisebb éjszakai gyengülés után ugyanis ismét erősödik a szél ereje napközben. Felhőátvonulásokra is lehet számítani kisebb záporokkal, szórványos esővel, de komoly mennyiségű csapadék nem várható, pedig a növényeknek nem ártana a csapadék – mondta el Pétervári Tibor.

A szombathelyi észlelő hozzátette, hogy csütörtöktől a napsütés fog dominálni, és bár még mindig lehetnek élénk széllökések északi irányból, de ekkor már nem kell szélviharokkal megküzdeni.

– Az éjszakai értékek a fagypont közeli hőmérsékletekről lassan 5 fok közelébe emelkednek. Napközben viszont a fölénk áramló enyhébb levegő és a sok napsütés együttes hatására a hétvégén 18-19 fok körüli maximumokra lehet számítani térségünkben. Vasárnap este beborulhat, de csak helyenként alakul ki zápor vagy zivatar. Érdekességnek számít, hogy Szombathelyen 1939. április 8-án 29,6 fokig melegedett a levegő, ez azóta is áprilisi „csúcstartónak" számít – tudtuk meg Pétervári Tibortól.

Dr. Legli Veronika szombathelyi háziorvos arról tájékoztatta lapunkat, hogy a frontokra érzékenyeknél általános idegrendszeri tüneteket okozhat a hirtelen megváltozó időjárás.

– A front előtt néhány nappal migrénes fejfájást, nyugtalanságot, alvászavart vagy lehangoltságot okozó tünetek is megjelenhetnek. A meleg frontra érzékenyebbek vérnyomásesést és szapora pulzust tapasztalhatnak, és a beállított vérnyomásokat is kontrollálni szükséges, illetve a gyógyszeradag csökkentése is szóba jöhet esetükben. A hideg frontra érzékenyeknek pedig emelkedhet a vérnyomásuk. A reumatológia kórképekben a krónikus gyulladások fellobbannak, és gyakoriak lehetnek az éjszakai ízületi fájdalmak is.

Dr. Legli Veronika szerint különösen fontos a megelőzés, amellyel bárki tehet a nem kívánt tünetek ellen.

– Fontos a megfelelő mértékű folyadékbevitel, ezért minél többet – akár 2-3 litert – kell inni ilyenkor. A folyadék pótlásán kívül a pihenés is lényeges. Vannak különböző nyugtató teák, mint például az orbáncfű-, a citromfű-, a macskagyökér- és a levendulatea, amelyek jót tehetnek a szervezetnek. Szükség esetén pedig gyógyszert kell bevenni az időjárás okozta tünetek megszüntetésére, enyhítésére – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!