Hírek

2014.10.31. 14:21

Megkezdi munkáját Szombathely város közgyűlése hétfőn

A tervek szerint döntenek az alpolgármesterek személyéről, valamint a bizottságok összetételéről is.

Cseszkó Tamás

Mint ismeretes, az októberi alakuló közgyűlés, (amely idén ráadásul a nemzeti ünnep idejére esett) rendhagyóra sikeredett, a hagyományokkal ellentétben idén nem választottak alpolgármestereket, valamint a bizottsági struktúrával kapcsolatban sem született döntés. Az ünnepi közgyűlés végén dr. Puskás Tivadar polgármester bejelentette, november 3-ára hívja össze az első munkaülést, amely tíz órakor kezdődik. Jelen állás szerint így hétfőn két közgyűlést tartanak majd, hiszen a polgármester által előterjesztett napirendi pontokon túl az Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt frakció már korábban kérte a közgyűlés összehívását, a polgármester pedig eleget téve törvényi kötelezettségének napirendre tűzte az ellenzék által felkínált pontokat is. Ezen közgyűlés a város honlapján található előrejelzés szerint 18 óra 30 perckor kezdődik.

A délelőtti ülésen elsősorban a következő ciklus szerkezetéhez kapcsolódó napirendi pontokat tárgyal majd a grémium. Döntenek például az alpolgármesterek személyéről. Sajtóértesülések szerint Koczka Tibor, Illés Károly és Molnár Miklós segíthetik majd dr. Puskás Tivadar munkáját. Terítékre kerül a bizottságok ügye is, itt várható vita is a kormánypárt és az ellenzék között, hiszen míg a baloldal két bizottsági elnöki posztot szeretne magának, úgy tudjuk, a kormánypárt viszont azt szeretné, ha a polgármester programját képviselő elnökök lennének. Nyílt ülésen tárgyalnak a testület tagjainak illetményéről, valamint tájékoztatnak a vagyongazdálkodási bevételek alakulásáról is. Napirendre került az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítása is, ahol információink szerint dönthetnek a testületi ülések gyakoriságáról is. (Jelenleg évente legalább tízszer ülésezik a közgyűlés). Zárt ülésen, a polgármester előterjesztésére, döntenek arról, melyik szervezet kapja az „Év civil szervezete" díjat.

Az esti közgyűlésen -mely rendkívüli közgyűlésként lett meghirdetve- a baloldal javaslatait tárgyalják. Ezen napirendi pontok gyakorlati intézkedéseket vezetnének be, olyanokat, melyet az Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt már a kampány során is ismertetett. Tíz napirend tárgyalását kéri az ellenzék, többek között módosítanák a parkolási rendeletet, megemelnék az átmeneti és a gondozási valamint a temetési segély összegét, valamint beszámoltatnák a városi tulajdonú gazdasági cégek vezetőit az első félév gazdálkodásáról. Az ellenzék azt is javasolja, hogy a Falco Zrt. üzemének hatásterületét a város rendezési tervében kisvárosi lakóövezetté minősítsék.

Sok izgalmat tartogat tehát a hétfői közgyűlés, mi ott leszünk és élőben közvetítjük az eseményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!