Hírek

2017.01.15. 20:35

Meglepetés a szülinapos hármas ikreknek

Vasvár, Szombathely - Hárman vannak. Lányok. Január 14-én látták meg együtt a napvilágot. Most 14 évesek. Ők a vasvári hármas ikrek.

Pogács Mónika

Lili, Kitti és Laura kedvenc elfoglaltsága a gitározás, illetve tanulás után szívesen komponálnak zenét, zenésítenek meg verseket.

A három lány és édesanyjuk egy gitárklubba jár, közösen zenélnek. A klubos társak és néhány évfolyamtárs lepte meg őket szombaton. Nagy volt a titkolózás a lányok előtt. Az ünnepeltek úgy tudták, a nagymamával vacsoráznak egy szombathelyi vendéglőben, szűk családi körben.

Az ünnepelt vasvári hármas ikrek: Horváth Kitti, Laura és Lili
Fotó: Pogács Mónika

A vasvári hármas ikrek születésnapi ünnepségére folyamatos volt a titkos készülés. A szülők, a nagymama, a lányok zenész barátai, gitár-oktatójuk, barátnőik egymás cinkostársai lettek.

- Teljesen különbözőek. Egyetlen közös pont az érdeklődésükben a gitározás, a zene szeretete - foglalta össze kérdésünkre a 14 éves Kitti, Lili és Laura édesanyja, Horváth Istvánné Enikő.

Öt éve gitároznak együtt, anya és a lányok. Idén Kitti basszusgitáros kurzuson bővíti hangszertudását egy vasi csoportban, melyet szintén gitártanáruk, Várhelyi Zoltán vezet. Enikő hálás a véletlennek: öt éve egy plakáton látták meg, hogy Vasváron gitár-oktatás kezdődik. A Vokálpatrióták névre hallgató csapat tízfős, sok fellépésük volt tavaly, és valószínűleg idén sem lesz másként. 2016 sikere, hogy egy országos versenyről a harmadik helyet hozták el a lányok, megosztva a szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium gitárduójával, az Altef4 együttessel, akik szintén meglepetésvendégek voltak a szombati ünnepen.

MINDEN A ZENE

Iskolaidőben csütörtökönként az ikrek Rumban és Rábahídvégen próbálnak felváltva. A nyár a Horváth család számára szintén a zenéről szól. Például a hosszúperesztegi gitártábor mindig várva várt program, akárcsak az országos hármasiker-találkozó. Olyankor 110 család gyűlik össze évről évre különböző helyszíneken és tartanak családi napot együtt. A hármas ikrek ott is megcsillogtatják hangszertudásukat, és rendszeresen adnak koncerteket a találkozó résztvevőinek.

14 ÉVE...

A szülők sok sikertelen próbálkozás után nem várt meglepetésként örülhettek, hogy egyszerre három gyermekük született. 2003-ban Lili, Kitti és Laura ebben a születési sorrendben látták meg a napvilágot. Akkor a család Gersekaráton élt. A település önkormányzata nyolc hónapig hivatásos bébiszittert fizetett, aki segítette a családot a kezdeti nehézségekben. A Horváth család azóta Vasvárra költözött, ott építettek családi házat. Az édesanya diplomás ápoló, mellette szakmai oktató. Az édesapa mentő volt, jelenleg sétálóidejét tölti a négy év korkedvezménynek köszönhetően. A férj sokat segít Enikőnek a mindennapi feladatok, a gyermekek ellátásában, a család közös ügyeiben. Azt mondják, az összefogással működhetnek jól. A lányok például alkalmanként besegítenek a konyhában. A rakott krumpli összeállításában mesterek, de szívesen paníroznak is. Egyébként is kedvenc ételük a rántott hús - abból bőven volt a tálakon a szombati születésnapi meglepetésbulin is.

A KÖTELÉK

Szoros kötődés van a lányok között: az a bizonyos ikerkötés. Ha valamelyikük megbetegszik, a többiek is megérzik. Egymásra vannak hangolva. Az érettségit vagy gimnáziumban vagy szakközépiskolában szerzik meg, a terv ez. Bár nyíltan még nem kimondott, az édesanyjuk úgy érzi: mindhárom lány az egészségügy felé kacsingat, ahogy azt a szüleiktől látták.

Elöl Kitti, Lili és Laura, a már 14 éves vasvári hármas ikrek, körülöttük az ünneplő család és barátaik a zenés ünnepségen
Fotó: Pogács Mónika

AJÁNDÉKOK

Egy szombathelyi étteremben volt a 14 éves lányok születésnapi programja. A szülők semmit nem bíztak a véletlenre. Az ünnepeltek édesanyjukkal érkeztek elsőként a még üres különterembe. Kis idő elteltével két vasvári évfolyamtársuk, barátnőjük csatlakozott hozzájuk. Már ez is nagy öröm és meglepetés volt a lányoknak, mert nem tudtak erről. A következő érkező a nagymama volt, majd óriási meglepetésként az Altef4 két tagja, a lányok kedvenc együttese toppant a terembe. Ők rögtön otthon érezték magukat és negyed-órás akusztikus koncertet adtak saját szerzeményekből és feldolgozásokból. Közben az ikrek gitároktatója is megérkezett. A Boldog születésnapot című dalt már együtt játszotta a fiúkkal, a lányok sorban kapták az ajándékokat. A gitáros fiúktól különleges desszertet: az édesség celofánja alá mindegyiküknek egy gitárpengetőt rejtettek. A szülőktől mi mást kaphattak volna, mint hangszert. Az idén basszusgitárkurzusba kezdő Kitti egy basszusgitárt, erősítővel. Laura egy erősítőt a már meglévő akusztikus hangszeréhez. Lili pedig egy cajónt, ami nem más, mint egy afroperui eredetű, fából készült ütőhangszer, ami dobozra hasonlít.

A parti vacsorával zárult - aztán természetesen zenével, hiszen a hármas ikrek nem tudtak várni új hangszereik kipróbálásával...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!