Hírek

2016.05.03. 16:55

Megoldható volt a matek - Nem volt könnyű, de kidolgozható volt a feladatlap a diákok szerint

Kőszeg - A Jurisich gimnázium diákjai tegnap délután már a mai történelemre érettségire készültek, de közben még meséltek a matekról is.

Vadas Krisztina

Középszinten több mint 80 végzős vizsgázott a kőszegi Jurisich Miklós Gimnáziumban kedden délelőtt. A diákok elégedetten hagyták el a tantermeket, úgy érezték, sikerült megoldaniuk a feladatokat. Persze azért volt, ami nem ment könnyen. A gimnazisták a kollégium aulájában beszélgettek a vizsga után a tapasztalataikról. - Sok volt a kombinatorika és a valószínűségszámítás az idei feladatsorban - mesélték. - A második rész nehezebb volt a tavalyinál. Eddig a statisztikai feladat „ajándék" szokott lenni, amiből könnyen lehetett pontot szerezni, idén azonban ez sem volt egyszerű - tették hozzá. Szakmai szemmel dr. Szárnyasné Tóth Teréz, az iskola matematika-munkaközösségének vezetője értékelte nekünk a feladatlapokat és mondta el tapasztalatait.

- Ebben a tanévben próbaérettségit is írtak a végzősök, így felkészülten vágtak neki a középiskolás évek utolsó nagy megmérettetésének. A próbaérettségi alatt pontosan tudtuk szimulálni a vizsga légkörét, így nyugodtabban vágtak neki az éles megmérettetésnek is - osztotta meg velünk a matematikatanár.

- A matematika-feladatsorokat megvizsgálva elmondhatom, hogy az idei érettségi az előző évihez hasonlóan alapvető matematikai ismereteket kért számon. A feladatsor első része röviden megválaszolható kérdésekből állt, ezek az elsajátított tudásanyagot mérték fel - magyarázta a szaktanár.

Ez a rész többségében a gyakorlati életből vett problémákat tartalmazott, például halmaz-elmélet, mértékegység-átváltás, ismeretségi gráf, logikai feladat szerepelt a feladatok között. A második rész már elmélyültebb gondolkodást, komolyabb matematikai ismereteket kért számon. Sok volt a szöveges feladat, amiben meg kellett találni a matematikai tartalmat, megalkotni a modellt, és megoldani a problémát. A feladatok megértéséhez tehát a szövegértési kompetencia is kellett.

- A korábbi évek feladatsoraival összevetve az első részt átlagosnak mondanám, a második rész megítélésem szerint nagyobb koncentrációt és erőfeszítést kívánt a tanulóktól - tette hozzá a tanárnő.

A gimnáziumban egy osztálynyi gyerek angol nyelven tett érettségit: nekik más volt a feladatsor, de a súlypontozás ugyanaz, mint a magyar nyelvűnél: kombinatorika és valószínűségszámítás.

Szerdán történelemmel folytatódik az érettségi vizsgák sora, ez már kevésbé rettegett tantárgy, mint a matematika.

Kapcsolódó cikk:

Íme a mai matekérettségi megoldásai!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!