Hírek

2015.07.20. 13:49

Megölelték a vasváriak a kolostort - Pasics Zsolt kvadrokopterrel filmre vette

Két vasvári kisfilmje után a kolostorölelésről készített filmet Pasics Zsolt, aki a hétköznapokban kamionsofőr. Egyik hobbija, hogy kvadrokopterrel száll fölébe a tájnak, és kisfilmeket készít a szülőföldjén.

Merklin Tímea

A kolostorölelés Gergye Máté ötlete volt. A színjátszó fesztiválon egy performance keretében akarták megölelni a városlakók az épületet, de mivel nem jöttek össze elegen, kézen fogva körbejárták. Gergye Rezső, a Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatója kérte meg Pasics Zsoltot – ismerve a kvadrokopterrel készített kisfilmjeit –, hogy vegye fel ezt a programot is. A kolostorölelés így felkerült az internetre.

Pasics Zsolttal beszélgetünk, akinek alig van szabadideje hétvégén, mert minden percet beoszt és hasznossá tesz, épp zenekari próbára igyekszik. Rockzenészként a Slinky zenekarban játszik, társai: Kusztó Nagy Ádám, Gerencsér Péter Süni, Magyar Balázs, Baán Krisztián. Motorostalálkozókon, rockfesztiválokon, születésnapi partikon szoktak fellépni.

Elöl Pápai László, Várszegi Tibor, a színjátszó fesztivál zsűritagjai a kolostorölelésen (Fotó: NGKK)

Zsolt hétfőtől péntekig kamionsofőr Ausztriában, 13 éve dolgozik kint, bejárta Európát, az utóbbi években csak Bécs környékén szállít. Amint mondja, csak a megélhetés miatt csinálja, a családjáért, nem pedig szerelemből, mint sok férfi, aki nagyon bírja maga alatt dübörögni a sok lóerőt. Húsz éve él házasságban, két gyerekük van, egy 18 éves fiú és egy 16 éves lány.

Pasics Zsolt mint rockzenész, a Slinky zenekar gitárosa (Fotó: Pasics Fanni)

- Azóta filmezek, mióta megszületett a fiam. Róla készültek az első filmek, jó volt nézni, rögzíteni, ahogyan cseperedik – meséli Zsolt. - Aztán elmentem kiállításokra is filmezni, évről évre fejlődött a technikám. Közben váltottam fotózásra, amíg Európát jártam a kamionnal, szerettem fényképezni a tájakat Angliától Spanyolországig. Hangulatfüggő, hogy mit fényképezek, szerettem például leülni egy város közepén, és figyelni, fotózni az embereket. De ezeket nem tettem publikussá a személyiségjogok miatt. A tájképeimből viszont – imádom a hegyeket – már kiállításom is volt Vasváron.

Bal oldalon Szász Zsolt zsűri tag, mellette Tóth Zoltán a pécsiek rendezője (Fotó: NGKK)

Zsolt azt mondja, Ausztriában dolgozik, de itthon él, a kint töltött egy hét olyan, mint egy nap, alig várja, hogy hazajöhessen. Hobbijait a család jól tolerálja. Rövidfilmeket szeret készíteni, mondjuk egy a 10 perces filmhez 3,5 óra kvadro-kopterrel felvett anyag kell, mert muszáj szinte másodpercenként váltani a nézőpontot, hogy érdekes legyen, hogy a néző figyelmét fenn lehessen tartani. Készített már filmet az árvízről és a vasvári Szentkútról is.

Nem egyszerű röptetni a kvadro-koptert (amint a nevében is benne van, négy propeller hajtja), mert könnyen nekimehet a falnak, a fának, a villanydrótnak, ezért Zsolt alaposan bejárja előre a terepet.

Elöl Márk Imréné, mellette balra Kapornakiné Mozsár Anikó, mögötte Márton Balázs önkéntes a kolostorölelésen (Fotó: NGKK)

- Vasvárt úgy ismerem, mint a tenyeremet, de a kolostorölelés felvétele előtt jól körülnéztem a környéken, nehogy meglepetés érjen. A monitoron látom, mit lát a kamera, de azért nagyon kell figyelni. Mikor otthon számítógépre töltöm a felvételeket, a mai napig is csodálkozom, hogy jé, milyen szép minden felülről! Remélem, aki megnézi a filmjeimet, ugyanezt gondolja, hiszen a földről mindezt nem látjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!