Hírek

2017.01.21. 17:30

Megőrzik, ami közkinccsé vált

HEGYHÁT - A Közkincs Kerekasztal idén kezdte meg működése tizedik évét. A térség azon kevesek egyike, ahol máig megmaradt a program, pedig nem támogatják már pályázati források. A civil kurázsi a titka.

Pogács Mónika

A kezdetekben több száz közkincs-kerekasztal alakult országszerte. Működtetésükre pályázni lehetett. A források elapadásával csendben, sorban haltak el a kezdeményezések. Csak ott maradhatott meg a fórum, ahol a helyiek tényleg fontosnak tartották a célokat. Önkéntes munkát, a működtetéssel járó költségeket is vállaltak a kerekasztal kezdeményezés életben tartásáért.

A célok között szerepelt, hogy az akkor még kistérségnek nevezett, mára járásnak átkeresztelt területek döntéshozói számára ne legyen kérdéses: a kulturális fejlesztés a területfejlesztés elengedhetetlen része.

Minden találkozót más településen tartanak, egy-egy ülésen 25 ember vesz részt, de az érintettek száma ezres nagyságrendű is lehet

Kezdetektől fontosnak tartották a kistérségi társulás döntéshozói, a kulturális intézmények vezetői, hogy legyen közös grémiuma a közművelődés ügyeinek a Hegyháton is. A résztvevők máig úgy vélik: kreativitásra, együttműködésre ösztönöz a negyedéves rendszerességű találkozás.

Néhány éve a helyi értéktárak megalakítása árnyalja a kulturális palettát. A jövőben eldől: a kétfajta program összehangolható-e a szellemi és épített örökség feltárásának munkájában, vagy a közkincs mozgalmat végleg kiszorítja az értéktár program, amelyet pályázati pénzek is támogatnak.

A Hegyháton a kettő szerves együttműködését modellezi Gergye Rezső, a Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatója. Nyomatékot adnak mindennek egy tavaszra tervezett regionális találkozóval. Ide a Közkincs Kerekasztalok képviselői mellett a térségek értéktár mozgalmának támogatóit, tagjait is meghívják. Egymást erősítő folyamatként kezelik a közös munkát.

A Közkincs Kerekasztal program fontos része a Hegyhát életének. Már a megalakításánál látszott ez.

- A mikosszéplaki Szakály János bácsitól származik a mondat: semmi se vesződjön el. Teli értelemmel, tartalommal. Ez rögtön a kezdeteknél meghatározta a kerekasztal céljait - mondta Gergye Rezső.

Minden egyes találkozót más településen, és véletlenül sem csak Vasváron rendeznek. A város egy a 23 település sorában, amely a program megrendezésének jogára vár. Így lesz hitelesen vidéki a mozgalom.

Gergye Rezső, a Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatója

A fórumokon a vendéglátók saját értékeiket mutatják be, majd rendszerint közös rendezvényegyeztetés következik. A települések évszázados hagyományokon alapuló összekapaszkodása ez, kulturális alapon.

A tíz év hozadéka a Hegyháti Toborzó is. A nagyrendezvény hegyháti kulturális piaccá nőtte ki magát mára.

- Vannak dolgok, amelyek megszámlálhatók, de nem számítanak, és vannak olyanok, amelyek nem számba vehetők, mégis számítanak. Ezt a közkincs munkára is alkalmazhatjuk. Négy rendezvényünk volt, átlagosan 25 jelenlévővel. Emlékeztetők készülnek a találkozókról, ez további csaknem száz emberhez eljut. A fórumokon egyeztetett rendezvények miatt pedig az érintettek száma több ezres lehet - fogott egy einsteini idézettel a statisztika ismertetésébe a szervező.

A kerekasztal erős informális közösség, bár többször merült fel a tíz év alatt, hogy jogi, szervezeti formát, civil uniformist kellene húzni rá, amivel pályázatokon is indulhatnának. Végül a résztvevők mindig úgy döntöttek: maradjon inkább ez a kevésbé szabályok közé szorított, épp ezért a közös gondolkodásnak szabadabb utat adó forma.

Gergye Rezső még elmondta: többször vetődött már fel a kérdés, hogy érdemes-e folytatni a munkát. De a legutóbbi, decemberi találkozón is két település jelezte: legközelebb ők vállalnának házigazdai szerepet. Ez egyértelművé teszi: a Közkincs Kerek-asztal programnak továbbra is van jövője. A Hegyháton biztosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!