Hírek

2017.04.04. 14:38

Megszépülnek a hadisírok Szombathelyen, a Jáki úti temetőben

Szombathely - Összesen 10,6 millió forintot nyert a kormány pályázatán Szombathely önkormányzata és a Vas Megyei Temetkezési Kft.

Bakos Ágnes

- Kötelességünk emlékezni a hősökre - szögezte le dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere a Jáki úti temető hősi parcellájánál. Kopottak már a sírkövek, az idő és az időjárás látszik az emlékeken - ezt hozzák rendbe a következő hónapokban egy sikeres pályázat nyomán.

- Ilyen nagy volumenű pályázat még nem volt, hiszen országosan 2 milliárd forint állt rendelkezésre - ismertette Kiskós Ferenc, a Vas Megyei Temetkezési Kft. vezetője a 2016-ban meghirdetett lehetőségről. Az országban szinte valamennyi város pályázott, de kistelepülések is indultak forrásért, hogy megújíthassák első világháborús emlékeiket.

- Örömmel mondhatom, hogy Szombathely az első nyertes - mondta Kiskós Ferenc, hiszen kollégái az ország többi részében nem tudnak sikeres pályázatról. Itt, a Jáki úti temetőben viszont már biztos, hogy megszépülhetnek a sírok, emlékkövek. Ha több pénz jutott volna a megújításra, akkor föld helyett betonalapot kaptak volna a sírkövek - mondta Kiskós Ferenc.

A 10,6 millió forint a tisztításra, konzerválásra lesz elég, láthatóvá teszik a neveket a hősi parcella emlékein. Összesen 596 magyar katona sírja van a parcellában, valamint olasz, osztrák, montenegrói, szerb és román katonák sírjai is sorakoznak.

- Szép gesztus, hogy az egykori ellenséges katonák emlékét is őrzi a temető - fogalmazott Sátory Károly, a körzet önkormányzati képviselője. Azt mondta, nemcsak képviselőként, hanem a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület elnökeként is öröm a sírok megszépítése. Speciális tisztításon esnek át a kövek - ismertette Lakézi Gábor, az önkormányzat városüzemeltetési osztályának vezetője. Konzerválják a köveket, azok fel-iratait.

A neveket, dátumokat elmélyítik, hogy olvashatóak, olvashatóbbak legyenek. A munkát kőrestaurátorok végzik: vegyi anyaggal itatják be a kőtáblák felületét, hogy ellenállóbbak legyenek az időjárás viszontagságainak. A szövegek, feliratok elmélyítése azt a célt szolgálja, hogy hosszabb távon fennmaradjanak a nevek, a hősök nevei. S nem utolsó sorban könnyebben megtalálják hozzátartozóikat, akik lehet, hogy csak hallomásból tudják, hogy a száz évvel ezelőtti háborúban esett el családtagjuk.

A „történelmi munkát” májusban kezdik a szakemberek: a sírkövek és az emlékművek is megszépülnek. A nyertes pályázat dokumentációját, ezzel pedig a felújítási munkákat is 2017. december 31-éig le kell zárnia a szombathelyi önkormányzatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!