Hírek

2017.07.19. 16:25

Megtelik idén is az Őrség - Mutatjuk miben rejlik a térség vonzereje

ŐRSÉG - Továbbra is vonzó turisztikai célpont Vas megye déli része, az Őrség. A főszezon most kezdődött, augusztus végéig tart. A kirándulási lehetőségek és a programok egyaránt vonzzák a látogatókat, jórészt a fővárosból.

Bakos Ágnes

Foglalt

"Már csak egy szoba maradt" - a legtöbb őrségi szálláshely mellett ez a címke fogadja az online érdeklődőket, ha a július további napjait töltenék őrségi pihenéssel. Az ilyen szintű telítettség jelentősnek számít, hiszen jelenleg 164 szálláshely szerepel a nyilvántartásban az Őriszentpéteri Közös Önkormányzati Hivatal településein.

- Az őrségi település szálláshelyeinek kétharmadát három település viszi el - emlékeztetett Gaál Zsuzsanna, a szalafői, papszer-pusztai Múltidéző Porta háziasszonya. Őriszentpéteren 54, Szalafőn 29, Hegyhátszentjakabon 21 nyilvántartott szállás-adó van.

Zsuzsanna azt mondta, Szalafőn körülbelül 190 háztartás van, és ennél sokkal több kiadó vendégágy. Vannak ezek között szálláshelyek - és vendéglátók is. Ez utóbbihoz sorolta Gaál Zsuzsannát a Jankó-Brezovay család. Budapestről érkeztek, ötödik éve visszajárók.

Jankó-Brezovay Bence és Tamás a baromfik és kecskék etetése közben  Fotó: Szendi Péter

Vonzerő

A legelők - válaszolták arra a kérdésre, hogy mi tetszik a legjobban a térségben. Szöcskéket, békákat lehet "vadászni", ez fontos szempont a két fiúnak. Programokra is járnak, idén például a nagyrákosi Völgyhídi vásáron voltak, az esett az idei pihenés idejére. Kirándulni is szoktak menni, a Hársas-tó és a Vadása tó közelségét is kiemelte Jankó-Brezovay Zsuzsanna.

- Tavaly ősszel is voltunk már, októberben, hogy akkor is lássuk az Őrséget - mesélte Zsuzsanna. Télen is kíváncsiak az Őrségre: hiszen Budapest I. kerületében nem nagyon látnak havat, az is turisztikai vonzerőt jelent az érintetlen térségben.

- A szem szabadsága. Azt is beleértve, hogy nincs fényszennyezés, hanem este meglátja a Göncölszekeret, amelyet meg tud mutatni a gyerekének - sorolta a vonzerőket Gaál Zsuzsanna. Ő hét lakrésszel gazdálkodik, a vendéglátásához pedig sok "apróság" tartozik, mint például a dödölle készítése: bekapcsolódhatnak a vendégei. Egy tinédzser fiú például egy héttel az itteni pihenés után maga készítette el a családjának a jellegzetes vasi ételt - erről büszkén számoltak be vendégei Zsuzsának. Azt mondja a vendéglátó: ezért érdemes csinálni, ebben a szektorban, itt, az Őrségben dolgozni.

Falu

- Úgy gondolom, hogy a falusi turizmus nem csak egy ágy kiadásáról szól. Sokkal többről. Sokszor hallom a vendégektől, hogy itt milyen nyugalom van. Észre sem veszik, hogy mitől alszanak olyan jól. Nincs terhelés a levegőben és nincs televízió - sorolta a Múltidéző Porta házigazdája.

S hogy mivel töltik az időt az itt pihenők?

Egyre többen bicikliznek, az idősebbek is, még ebben a nagy melegben is elindulnak. Zsuzsa gombatúrát szervez gyerekeknek: nemrég például a Velencei-tó környékéről jött óvodás csoportnak.

Ha gomba éppen nincs (ahogy idén sem volt eddig kegyes az eső), akkor is tanulnak az erdőről, természetről. - Most gondban leszek, mert tíz napja nem volt teendőm az állatok körül, Bence mindent megcsinált - mondta, ugyanis a Jankó-Brezovay család idei nyaralása a végéhez érkezett. A fiúk pedig tényleg mindent megcsináltak - nemcsak egy-egy nap csodálkoztak rá az állatseregre, hanem beálltak dolgozni egész nap. - Rengeteg állat van, azokat gondozni a legjobb. Kecskék, libák, tyúkok, meg kacsa is van. A nagyobb munka, amikor ki kell engedni reggel és be kell zárni este. A kecskéket sokat kell etetni, azok egész nap ennének - mesélte Bence a "tanyagazdai munkáról".

Gaál Zsuzsanna, a Múltidéző Porta házigazdája  Fotó: Szendi Péter

Vendégek

A gyerekes családokon kívül is sokaknak célpont az Őrség, ide Szalafőre például hamarosan egy miskolci jógacsoport érkezik, és esküvőt is tartanak a Múltidéző Portán. Egyre fontosabb, hogy lehessen háziállatot is hozni - említette Zsuzsanna. Hogy honnan érkeznek? Zsuzsanna azt mondta, a Győr-Budapest vonalat nevezné meg, és idén sok vendége volt Székesfehérvárról, de ahogy a jógacsoport, úgy mások is szívesen jönnek az ország északkeleti feléből. Ilyen esetekben jellemző, hogy "megálló" az Őrség: útban tengerparti célpontok felé egy-három napra megállnak Dél-Vas megyében. Az itt töltött időre éppen ez a háromnapnyi pihenés a jellemző, ez az átlag, de van, aki tíz napot is eltölt. A hétvégék már az előszezonban telítettek Zsuzsánál, tapasztalatai szerint a főszezon július második hetétől tart egészen augusztus végéig. Szerinte, jobban járnának az ide látogatók, ha a májusban és a szeptemberben is gondolkodnának, hiszen akkor tudnak kényelmesebben, nem tikkasztó hőségben kirándulni. Persze vannak, akik "bebiztosítják" magukat: májusban, aztán az Őrségi Vásár idején és szeptemberben ismét beiktatnak egy őrségi feltöltődést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!