Hírek

2017.01.08. 07:00

Megtelt a lovagterem – Kőszegen, a Jurisics-várban mulattak a megyebál vendégei (Galériával!)

Kőszeg – Szombaton tartották a hagyományos megyebált, amelynek idén a kőszegi Jurisics-vár adott otthont. A lovagteremben több mint 150-en ülték körül az asztalokat, köztük díszvendégként Papp Károly rendőr altábornagy, országos rendőrfőkapitány.

Tóth Kata

A farsangi időszak és a báli szezon nyitánya volt Vas megye, egyben Kőszeg város bálja, amelyen éjfélkor kihirdették, ki lett az év vasi embere.

A 19. volt a megyebálok sorában a tegnapi. Vas Megye Közgyűlése és a Vas Megyéért Egyesület is 19. alkalommal hirdette meg az Év vasi embere választást. A megyei közgyűlés és az egyesület által felkért kuratórium, majd a megye lakossága, szervezetei többlépcsős rendszerben döntöttek: dr. Németh Istvánt, a Savaria Egyetemi Központ irányításával megbízott rektorhelyettest, a helyi gépészmérnökképzés beindításának meghatározó alakját illeti a cím. Az ezért járó díszoklevelet éjfél után adták át az év vasi emberének.

Jó helyre kerül a báli bevétel: a helyszíni adománygyűjtésből és a tombolaeladásból befolyt összegből, félmillió forintból, a Kőszeg és Vidéke Beteg Gyermekeinek Gyógyulásáért – Myrtill Alapítványt támogatják a szervezők.

A megye társadalmi, gazdasági, tudományos és politikai életének jelesei 19 órától gyülekeztek. A Kőszegi Darabontok díszlövéssel tisztelegtek előttük a várudvaron, Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, Huber László, Kőszeg polgármestere és Horváth Meggie énekesnő pedig a várban fogadták őket egy pohár pezsgővel és ajándékcsomaggal, benne a Kőszegi Várszínház első harminc évét bemutató könyvvel és valódi kőszegi sörrel.

Papp Károly, a bál díszvendége kezdte a köszöntők sorát. Az országos rendőrfőkapitánynak szűkebb pátriája Vas megye és Szombathely. Megköszönte a meghívást, elmondta, hogy mindig szívesen látogat haza, impozánsnak és kultikusnak találja az idei megyebál helyszínét.

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke külön köszöntötte a vendégek sorában Ágh Ernőnét, a Vas Megyei Kormányhivatal főigazgatóját, dr. Tiborcz János rendőr dandártábornokot, Vas megye rendőrfőkapitányát, dr. Fekete Attila pénzügyőr dandártábornokot, a NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóságának igazgatóját, a megjelent polgármestereket, alpolgármestereket, képviselőket, Marton Ferencet és dr. Kondora Bálintot, a megyei közgyűlés alelnökeit és dr. Balázsy Péter megyei jegyzőt. Majthényi László szólt arról, hogy két évvel ezelőtt kezdtek el új hagyományt teremteni a megyebálok történetében a helyszínt illetően – Vasvár és Sárvár után idén Kőszegen tartják a megye szezonnyitó bálját.

Hosszú báli szezonnak nézünk elébe, mondta, felelevenítve a farsangi időszakhoz kötődő nép- és vallási hagyományokat. Hozzátette, nemcsak a hagyományoké a farsangi időszak, hanem a jótékony cselekedeteké is, utalva arra, hogy a báli bevételt harmadik éve jótékony célokra ajánlják fel. Idén a Kőszegi Beteg Gyermekekért – Myrtill Alapítványt támogatták a szervezők.

Huber László, Kőszeg polgármestere házigazdaként röviden ismertette a báli helyszín, a Jurisics-vár történetét, sorolva a felújítás fázisait. Bemutatta a Myrtill Alapítvány létrehozóit, a Soskó András – Soskó-Gráf Györgyi művészházaspárt, akik a felajánlásért köszönetképpen operettrészleteket adtak elő a bál közönségének.

 

 

Mint kiderült, Kőszeg már korábban jelezte, szívesen rendezne megyebált. Városi báljuk nem volt az elmúlt években, de a társasági események szervezésében nagy tapasztalata van a városnak. A már megszokott báli menetrenden nem akartak változtatni, újdonságként azt javasolták, hogy helybéli legyen minden szereplő: szerették volna, hogy a megye különböző részeiből érkező vendégek megismerkedjenek a helyi értékekkel: a kőszegi borokkal, pálinkákkal, borhölgyekkel, táncosokkal és vendéglátással.

A megyebálok törzsközönsége kialakult és egyre bővül – az idén minden vasi települési önkormányzatnak küldtek meghívót. A megyei közgyűlésnek kialakult protokollja van a szervezéssel, a meghívásokkal kapcsolatban, de mindent egyeztettek a kőszegi szervezőkkel, akik a vár, a lovagterem adottságaival voltak tisztában, a dekorációért, a helyi szervezésért feleltek.

Pócza Zoltánnak, a Jurisics-vár igazgatójának élvezetes műsorvezetése gördülékennyé tette a báli menetet. Sok zene, kevés beszéd, sok tánc – ezt ígérte a közönségnek.

A köszöntők után nyitótánc – bécsi keringő – következett: a kőszegi Hajnalcsillag Néptáncegyüttes kalocsai táncokat mutatott be, majd a jelenlévő férfi vendégek közül kértek fel néhányat a bécsi keringőre.

Svédasztalos báli vacsorára – a konfitált libamelltől a bőrös malaclapockáig és a nílusi sügérig bőséges volt a választék – várták a lovagi étterembe az egybegyűlteket. Innentől kezdve gazdag program szórakoztatta a közönséget, mindenki megelégedésére.

A zenéről a Cabo Wabo Party Band gondoskodott. Helyi előadók műsorszámai szakították meg zenélésüket.

A Dance Jam tánccsoport – ugyancsak a város büszkeségei – show táncokkal készült a bálra. (A pipacsok virulnak bársony szirmaikkal fantázianevű produkció után kozák tánc következett, amit kánkán, majd meglepetésként teljes sötétségben led-fényes tánc követett.)

Éjfél előtt egy órával a Be-Jó Táncegyüttes reneszánsz táncokat mutatott be, néhány lépésre meg is tanították a bátor jelentkezőket.

A lovagterem végében Orbán-Tóth Adrienn, a Borbarát Hölgyek Egyesületének elnöke népszerűsítette a kőszegi borokat – egyebek mellett jó fajta blauburgert, bíbor kadarkát, kékfrankost és cabernet sauvignont kínálva. Mellette pálinkakóstolóra volt lehetőség. Kettejük között becsületkasszás – ez is kőszegi hagyomány – vodka-narancs alapú koktélszökőkút üzemelt.

A táncparkett a vacsora utántután benépesült, felhőtlenül szórakoztak a vendégek.

Közvetlenül éjfél után kihirdették: dr. Németh István, a Savaria Egyetemi Központ irányításával megbízott rektorhelyettes lett az év vasi embere. Díszoklevelet adtak át a díjazottnak.

A tombolaszelvények jóval éjfél előtt elfogytak. A nagy értékű tombolatárgyakat – köztük a 200 ezer forint értékű tűzifautalványt – éjjel 1 órakor sorsolták ki. Szállások, étkezések, ajándékcsomagok, borválogatások találtak gazdára, rengeteg felajánlás érkezett.

A sorsolás után a kőszegi Horváth Meggie és zenekara csalta újra a parkettre a bálozókat, akik hajnali 3 óráig kitartottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!