Hírek

2016.08.22. 09:42

Megtudtuk, mi Márton kenyerének titka – A szombathelyi skanzenben gyermekek dagasztották a tésztát

Sok-sok gyermek gyúrta, morzsolta, hajtogatta a kenyértésztát a teknőben a Vasi Skanzenben. A szorgos kezeknek hála rengeteg cipó sült a kemencében.

Vadas Krisztina

A Szent Márton-emlékévben megválasztották már Márton kiflijét, így nem csoda, hogy az új kenyér ünnepén egy teljesen új recept alapján készült cipót is Szombathely híres szülöttéről neveztek el. De mitől lesz ez más, mint a többi? Ezt Gerő Zoltán pék árulta el nekünk, aki szorgosan rakosgatta a kemencébe a gyermekek által dagasztott tésztahalmokat.

- Ez a kenyérrecept erre az alkalomra lett összeállítva. A különlegessége, hogy rozskovásszal készül. Emellett búza- és árpamalátát, rozslisztet, egy kis sertészsírt és köményt tartalmaz. Persze van benne egy kis titok is, amit nem árulhatok el – mondta sejtelmes mosollyal az arcán Gerő Zoltán. – Ami még specialitása ennek a cipónak az az, hogy a kovász kézzel készül. Itt a skanzenben most házi kemencében sült, ami még különlegesebbé teszi – tette hozzá.

Míg a Márton-kenyerek a kemencében sültek, dr. Puskás Tivadar polgármester és dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő megnyitották a Szent Márton üzenete és napjának jelentése című kiállítást  a skanzenben. A porták bejáratánál található posztereken Szent Márton alakjának, üzeneteinek különböző értelmezései, valamint a Szent Márton-nap jelentései olvashatók. A megnyitó végére megsültek a ropogós cipók is, amelyeket dr. Puskás Tivadar, dr. Hende Csaba és Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója vágtak fel, és osztották szét a vendégeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!