Hírek

2014.09.29. 13:36

Megújult a faluközpont: az orvosi rendelő, a művelődési ház, a könyvtár Petőmihályfán

Petőmihályfa – Megújult a faluközpont, a lakosság erős összefogásával, annak jegyében, hogy a civil szervezetekkel együtt határozza meg az önkormányzat a falu jövőképét.

Merklin Tímea

Figyelték a pályázati lehetőségeket, és 12 pályázaton nyertek is az utóbbi években. Felújították a középületeket. Elkészült az orvosi rendelő, a tűzoltószertár komplex felújítása, a kultúrház belsejének felújítása, de még a könyvtáré is, ahova a megyei Berzsenyi Dániel Könyvtár havonta hoz friss, kölcsönözhető könyveket. Internethálózatot hoztak létre, vásároltak két számítógépet. Havi tíz folyóiratot járatnak, amelyek az élet minden területét felölelik a kertészettől az életmódig. Hetente kétszer van nyitva, 40-45 beiratkozott olvasó van, nemcsak viszik a könyveket, de helyben is olvassák a lapokat. Nem kell a szomszéd faluba menni a kultúráért.

A megújult épületek egyike a faluközpontban az orvosi rendelő

Szerencsés helyzet: sokszor a bőség zavara van

- A falu lakói rengeteg társadalmi munkát végeztek, a parkosításnál például 30-40 ember dolgozott alkalmanként. Mindenkivel személyes jó kapcsolatunk van, működtetjük a falugondnoki hálózatot. Rövidesen megérkezik az új falugondoki kisbusz, amelyet pályázaton nyertünk – tudtuk meg Kovács Ernő polgármestertől. - Építettünk egy rendezvénypajtát a falu közösségi programjai és a színházi előadások számára, mert a falu ki volt éhezve a kultúrára. A rendezvényeinkre az asszonyok jönnek sütni-főzni, sokszor a bőség zavara van.

Petőmihályfa szépen fejlődő település a Hegyháton. 225 lakosából 87 nyugdíjas, 17 (0-17 éves korú) gyerek. Nem viszik el a lányokat a házasságok, sőt inkább a fiúk hoztak menyasszonyokat, feleségeket a faluba. Volt olyan év, hogy nyolc Bursa Hungarica ösztöndíjasuk volt, igaz idén csak kettő van, de van – tehát törekszenek a helyi értelmiségi kinevelésére.

A faluközpontban több mint 3500 növényt ültettek, a virágoktól a gyümölcsfákon át a rózsákig. A 13 útszéli kőkereszt közül eddig kettőt újítottak fel. A Virágos Magyarországért programban 100 ezer forintos díjat kaptak, ebből létesítettek egy parkot a régi temető helyén. A község önkormányzati útjai javításra szorulnak, erre a 2014-től 2020-ig tartó pályázati rendszerben lesz lehetőség. Szeretnék felújítani a községhez tartozó szőlőhegy útjait és a kápolnát is.

A rendezvénypajtát most építették. Akik dolgoznak: Fritz Gyula, Dormánné Török Mónika, Bankóné Takács Csilla falugondnok

A közmunkások többsége nő – ezért parkosítanak

- Jól sikerült a START munkaprogram, a mezőgazdasági utak felújítása, a helyi értékteremtő program, ebben volt benne a ravatalozó felújítása - kicserélték a tetőcserepeit, járólapoztak, festettek benne -, a községi terek kerítéseinek felújítása és a parkok karbantartása is – mondta a polgármester. - Nálunk nincs munkanélküliség. Akik nem tudtak máshol elhelyezkedni – Zalaegerszegre, Vasvárra, Szombathelyre járnak tőlünk dolgozni, illetve van egy 15 hegyháti embert foglalkoztató útépítő cég –, a START keretében kaptak munkát. Ezért van ennyi virágosítás, parkosítás, mert főleg nők foglalkoztatását kellett megoldanunk.10-ből 7 közmunkásunk nő, az ő kezükbe nem adhatunk kalapácsot vagy fűkaszát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!