Hírek

2017.05.04. 13:30

Megújult az '56-os emlékpark Szentgotthárdon

SZENTGOTTHÁRD - A város egyik ékköve az ipari park és a Rába közt lévő területen található az '56-os emlékpark. A területre ráfért már a rekonstrukció: több helyen is frissítésre, pótlásra volt szükség. Pályázati támogatással most megvalósulhattak a munkák, így újra régi fényében ragyog a park.

Vadas Krisztina

500 ezer forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a szentgotthárdi önkormányzat az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottságától. A pályázatot "Büszkeségpontok" létrehozására, valamint felújítására írták ki, így Szentgotthárd is pályázhatott az 1956-os emlékpark rekonstrukciós munkálataira.

Az önkormányzat tíz évvel ezelőtt, az 1956-os forradalom 50. évfordulójára alakíttatta ki az 1956-os emlékerdőt a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával. Az ipari park és a Rába folyó közti területen 1956 darab fát ültettek el, a munkálatokba a a szentgotthárdi és kistérségének lakosságát is bevonták.

További látványosságként az emlékerdő északnyugati harmadában egy különleges, - az 1956-os forradalom jelképeként is használt - lyukas zászlót formázó emlékparkot alakítottak ki. Érdekessége, hogy ezen a részen a fákat három sávban ültették, és ezek olyan egyedek, amelyek ősszel a nemzeti lobogó színében pompáznak.

Labritz Béla alpolgármester a kopjafánál
Fotó: Bana Ferenc

Az elmúlt tíz év során azonban a zászlót formázó parkrészlet sétaútjainak és zászlólyukat szimbolizáló köröndjének kavicsozásának állapota erősen leromlott, begyepesedett, és az észak-nyugati oldalon telepített fenyőfák is ránőttek a sétányra, ezért az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára már tényleg időszerűvé vált a park felújítása.

A nyertes pályázatnak köszönhetően idén áprilisban az önkormányzat felújíttatta a zászlót formázó parkrészlet nyugati felét körbevevő utakat a zászlólyukat szimbolizáló köröndig és magát a kör alakú teret is megszépítették. Mindemellett az északnyugati sétányra ránőtt fenyőfákat felnyíratták, annak érdekében, hogy a látogatók könnyen körbesétálhassák a területet.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára (2016. október 23.) szervezett megemlékezésen újabb látványossággal bővült a terület: az önkormányzat kopjafát helyezett el az emlékerdő nyugati szélénél. Az áprilisban befejezett felújítási munkálatok hozzájárulnak a kopjafa jobb megközelíthetőségéhez is, és a körülötte elterülő kavicságyat is lecserélté k, így méltó környezetben látogathatják az érdeklődők.

Az emlékerdő szélénél több információs tábla is hirdeti az ide érkezőknek, hogy mi célból hozták létre, és a rekonstrukció során elvégzett munkákról is beszálmolnak a látogatóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!