Hírek

2014.09.18. 06:06

Megvádolták a fegyveres gyújtogatót

Fegyveresen elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettével, és különösen nagy vagyoni hátrányt okozva elkövetett közveszélyokozás bűntettének kísérletével vádolta meg a Szombathelyi Nyomozó Ügyészség azt férfit, aki a megyei kórház pszichiátriai osztályát akarta felgyújtani tavaly, és rálőtt az intézkedő rendőrre.

Simon Erzsébet

A Szombathelyi Nyomozó Ügyészség vádat emelt azzal a kizárt beszámítási képességű 36 éves férfival szemben, aki a vád szerint 2013. június 28-án hajnali fél hat táján a szombathelyi megyei kórház pszichiátriai osztályának bejárata előtti területet benzinnel lelocsolta, majd megkísérelte az épületbe is bevinni az üzemanyagot, amelyet azonban egy ott tartózkodó személy megakadályozott. A vádlott a bejárat előtt szétlocsolt benzint meggyújtotta. A keletkezett tűz az épületre nem terjedt át, így abban kár nem keletkezett, azonban a felhasznált anyag rendkívüli gyúlékonysága miatt fennállt a reális veszélye annak, hogy a tűz átterjed az intézmény épületére, ezáltal meghatározatlan számú személy élete, illetve testi épsége került volna veszélybe.

A fenti bűncselekmény bejelentését követően a helyszínre érkező és ott jogszerűen intézkedő járőrökre a vádlott ráfogta a nála lévő Walther P99 típusú gázriasztó pisztolyát, célzott vele, és azt többszöri rendőri felszólítás ellenére sem volt hajlandó letenni. A rendőri felszólítás megtagadása miatt a vádlottra az intézkedő rendőr egy célzott lövést adott le, amely eltalálta a férfi bal vállát. A vádlott a lövést követően folyamatosan elhangzó többszöri rendőri felszólítás ellenére sem tette le a kezében tartott riasztópisztolyt, továbbra is az intézkedő rendőr zászlós felé célozva tartotta, emiatt a járőr ismételt célzott lövést adott le a vádlottra, aki ekkor egy esetben rálőtt a járőrre. A rendőr által leadott célzott lövés a vádlott jobb combját találta el, aki a kezében tartott riasztópisztolyt a folyamatosan elhangzó felszólítások ellenére továbbra sem tette le, célra tartotta, ezért a rendőrjárőr még két alkalommal a vádlott felé lőtt. Ezt követően a helyszínen lévő rendőrjárőrök a vádlottat testi kényszerrel földre vitték és megbilincselték. A férfi az intézkedés közben is leadott egy lövést.

A Szombathelyi Nyomozó Ügyészség az ideiglenes kényszergyógykezelés alatt álló férfit fegyveresen elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettével, és különösen nagy vagyoni hátrányt okozva elkövetett közveszélyokozás bűntettének kísérletével vádolta meg. Kóros elmeállapota miatt azonban a felmentését, valamint kényszergyógykezelésének elrendelését indítványozta - tudatta lapunkkal dr. Székely Tamás megyei főügyészhelyettes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!