Hírek

2017.06.15. 18:20

Megvan a logó, hirdeti: Szombathely lesz a kultúrfőváros!

SZOMBATHELY - 2023-ban szeretne Európa Kulturális Fővárosa lenni a vasi megyeszékhely. Logópályázatot is hirdettek: Baán Zoltán grafikus művével fémjelzik ezentúl a projektet.

Vadas Krisztina

Az áprilisi közgyűlés döntött arról, hogy Szombathely megpályázza az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet. Az előkészítő feladatokra alakult egy munkacsoport Koczka Tibor alpolgármester vezetésével: ők írták ki és bírálták el a pályázatokat.

- Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 projekt fő hívószava a tánc - emelte ki dr. Puskás Tivadar polgármester. - Szeretnénk, ha az egész város egy emberként segítené az ügyet, hogy elnyerjük ezt a címet. Arra kérünk mindenkit, hogy mondja el a véleményét, az ötleteit - hallottuk a polgármestertől. Megtudtuk: a logópályázatra 28 alkotó összesen 41 pályaművet adott be. Koczka Tibor beszélt a részletekről. - Anonim volt a pályázat, sok jó alkotás érkezett.

A legjobb ötöt még könnyű volt kiválasztani, de abból a legeslegjobbat már nehezebb. Baán Zoltán logójában az fogta meg a bírálókat, hogy minden megvolt benne: a tánc, a dinamizmus, a múlt és a jövő egyszerre jelenik meg - tudtuk meg az alpolgármestertől. Hozzátette: az elbírálás során a munkacsoport tagjai figyelembe vették, hogy Szombathely kulturális sokszínűségére, lendületességére épüljön, jól érvényesüljön fekete-fehérben, és hosszú távon felhasználható lehessen.

A tánc központi szerepet kap a cím elnyerésében, a logón is megjelenik
Fotó: Unger Tamás

A szombathelyi származású, jelenleg Nemesbődön élő grafikus elmondta: számára nem csak egy adatlapon, születési helyként feltüntetett város Szombathely.

- Nagyon örültem, amikor meghallottam, hogy pályázunk az Európa Kulturális Fővárosa címre. Kötődöm Szombathelyhez, így a logó is érzelmi alapon készült - árulta el. Nem véletlenül a tánc került a középpontba: dinamizmust sugall, és ez az az egyetemes nyelv, amelyet a világon mindenhol beszélnek. A tipográfiában (202III) a hármas római számokkal írása pedig a város 2 ezer éves múltjára utal. Mostantól ezzel hirdetik a célt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!