Hírek

2015.04.01. 14:02

"Megyek a saját fejem után" - Andy Vajna elárulta a siker titkát a szombathelyi fiataloknak

Tanulók sorfala között vezetett az út a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképzőiskola éttermébe. Andy Vajna filmproducer kedvéért sereglett ide az intézmény apraja-nagyja, hiszen a Kanizsai Dorottya Gimnáziummal közösen életre hívott Amerika-nap díszvendége a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos volt.

Szendi Péter

A szervezők úgy tájékoztatták a sajtót, hogy a filmes nem ad interjút. Amikor megérkeztünk, a fogadás helyszínén beszélgetett Koczka Tiborral, városunk alpolgármesterével. Készült néhány fotó, majd mégiscsak megkérdeztem, feltehetek-e néhány kérdést. Andy Vajna készséggel válaszolt, jókedvű volt és felszabadult. Világos inget és szürke öltönyt viselt, sötét mokaszinnal. Kíváncsi voltam, vajon miért vállalta a középiskolások felkérését.

- Szívesen jöttem. Remélem, élvezni fogják, bár nem tudom, hogy mi az, ami őket valójában érdekli az életemből. Azt majd kitaláljuk útközben.

A sikerről beszélgetünk aztán, hogy valójában mindenki receptet akar arra, hogyan valósíthatja meg az álmait. Megkérdezem, máshogy kell–e a mai generációnak tanácsot adni, hiszen ők magabiztosak, felkészültek, nyelveket beszélnek.

- Szerintem a legfontosabb a kitartás. A sok meló, tudja? De ezt ugye senki nem akarja hallani. Lényeges dolog még, hogy el kell dönteni határozottan, mi az, amit valóban szeretne az ember csinálni. Ha sikeres akarsz lenni, arra fel kell készülni!

Azonnal megkérdezem, vajon ő honnan tudta, mire készüljön.

- Én nem tudtam, és nem is tudom soha. (nevet) Állandóan váltottam, mire megtaláltam azt, amit tényleg szeretek. Az azonban nekem nem munka volt, hanem játék! Tudja, én szívesen fizetnék valakinek azért, hogy ezt a munkát csinálhassam. Ez olyan nekem, mintha egész nap a téren játszanék. (nevet)

Valóságos legendaként érkezett az iskolába, a kíváncsiság a Terminátor, a Rambo és az Evita filmek mellett persze a népszerű, fényűző életet élő személyiségnek is szólt, aki a leghíresebb sztárokkal dolgozik együtt. Élete, akár egy „hálivúdi mozi”, hangsúlyozom. De a producer a szavamba vág:

- Dehogy. Sok meló inkább. (nevet)

Érdekel, hogy látja az elsőfilmesek helyzetét. A középiskolások közül tudjuk, rengetegen akarnak külföldön dolgozni. A mozi történetét Amerikában írják. Vajna cáfolja, amit mondok. Szerinte itthon könnyebb elkezdeni egy filmes karriert.

- Ha a filmszakmában gondolkozunk, Magyarországon sokkal könnyebben megkapod azt az alapot, ami kell hozzá anyagilag, mint akárhol máshol. Tehát, szerintem ennél könnyebb nincs. Ha ez érdekli a gyerekeket, és ebben jók akarnak lenni, akkor Magyarországon tényleg jók az esélyeik az első pár évben. Aztán, ha világnagyságú rendező akar lenni valaki, akkor tényleg el kell mennie, mert a tapasztalatokat ott lehet igazán megszerezni.

A magyar film helyzete a filmügyi kormánybiztos szerint jobb, mint volt, ezért is próbál mindent megtenni. Elsősorban az a célja, hogy a magyar közönséget visszacsalogassa a moziba. Ehhez persze olyan filmet kell gyártani, ami érdekli a nézőket. Azokat kell erről megkérdezni, akik ma eljöttek, hogy meghallgassák őt. Tőlük valóban meg lehet tudni, vajon milyen sztorira váltanának jegyet. Andy Vajna szerint a sikerfilmek között ott lesz az Argo 2, a Kincsem és a Hajnali láz is. A Liza, a rókatündér pedig már be is váltotta a hozzá fűzött reményeket.

Kíváncsi voltam, mely ismert sztárral ápol szoros kapcsolatot. Banderast és Schwarzeneggert említi. Utóbbi nemrég járt hazánkban.

- Napi kapcsolatban nem vagyok egyikükkel sem, de telefonon beszélgetünk néha-néha. Az Arnold itt volt néhány hete, akkor együtt töltöttünk egy estét, ettünk egy jó vacsorát.

És hogy mit gondol, a magánéletéről megjelent cikkekről? A válaszon nem sokat gondolkodott:

- Mindenféle hülyeség megjelenik, arra nem figyelek, mert nincs rá időm.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!