Hírek

2017.01.10. 19:55

Kimondottan jó ez a rettenetes hideg - a szakember így érvelt

Nem csak árt, jótékony hatású is a kimondottan hideg idő. Utánajártunk, miért örülhetünk a mostani télnek.

Tóth Kata

Ne csak siránkozzunk a nagy hideg miatt, lássuk meg azt is, mennyi haszna van a tartós mínuszoknak, a feltámadó szélnek! Az előbbi lazítja a rögöket, pusztítja a kártevőket. Az utóbbi kisöpri a szmogot, a levegő kicserélődik a nyomán. Igaz, a szél elszállítja a felhőket és a csapadékot a szárazabb területekre. Márpedig komoly csapadékmennyiségre – elsősorban hóra, ami befedi a tájat – nagy szüksége lenne a mezőgazdaságnak. Enyhülésre csütörtöktől, csapadékra a hét második felétől lehet számítani. A mínuszoknak számos pozitív élettani hatása is van: lassítják a szervezetünk öregedési folyamatait. A hideg tisztítja a pórusainkat, enyhíti vagy megszünteti a duzzanatokat a testünkben. Ráadásul a mostani fagy egyáltalán nem kedvez a vírusok szaporodásának.

Kecskés Ferenc, a Gabonakutató Nonprofit Kft. táplánszentkereszti telephelyének növénytermesztési szakirányítója örül a tartós hidegnek. Két dolgot emel ki: a magas víztartalmú szántásokat a fagy porhanyósítja, így könnyebb lesz a tavaszi földmunka. A nagy víztartalom szétnyomja a talajrögöket, aprózódik a szántás, kevesebb munkával elő lehet majd készíteni tavasszal a talajokat. Lehet, hogy egy-két munkaművelet is elég lesz a szokásos három-négy helyett.

Molnár Lajos kétnaponta kijár a parkerdei kiskertjébe. Ellenőrzi, hogy nincs-e jégkár, fagykár Fotó: Unger Tamás

A hideg nagyon jó más szempontból is: a rágcsálókat és a többi kártevőt, kórokozót komoly mértékben ritkítja a tartósan fagypont alatti hőmérséklet. Harminc-negyven centméterig át van fagyva a talaj, a mezei pocok, a csimasz (cserebogárpajor), a drótféreg, a repcekártevők, amelyek a talaj felső húsz-harminc centijében telelnek át, jó eséllyel elpusztulnak. A harlekinkaticáknak, amelyeket nehéz irtani, mert nagyon ellenállók, szokásuk, hogy meleg helyre húzódnak be. Amelyek ezt meg tudják tenni, azok átvészelik a telet.

Míg a korábbi években nagyon enyhe telek voltak, és ez sokba került a gazdálkodóknak, a mostani kitartó hideg csökkentheti a növényvédelmi költségeiket tavasszal. Ilyenkor veszélyes, ha a hideget felmelegedés követi, aztán újabb hideg és meleg váltakozik, mert a növények kifagyhatnak. Reméli, hogy nem következik be ez a hirtelen váltakozás.

- Sajnos először száraz hideg volt, amely annyira nem kedvező a mezőgazdaságnak, mert ilyenkor a növények nem védettek. Az az igazán jó, ha hó esik. Nagyon örültünk a kis havazásnak is, mert ez takarja, gyakorlatilag melegíti a nyugalmi állapotban levő növényeket, amelyek így átvészelik a hideget. További havat várunk még, ez a vetéseknek kifejezetten hasznos lenne. Az őszi káposztarepce és a búza például, ha időben elvetették őket (a búzát október elején, az őszi káposztarepcét pedig augusztus 20. körül), akkor mostanra annyira megerősödtek, hogy ezt a telet simán ki fogják bírni a hó alatt. A többi növénynél, amiket majd tavasszal vetnek el, szántások vannak.

Tóth Georginának nyolc hektáron vannak meggyfái Csényében. A gyümölcsfák rügyeiben semmilyen tekintetben nem okoz kárt az egy-két hétig tartó mínusz hét-kilenc Celsius-fokos fagy, mondja. Sőt, ez a normális, ilyennek kellene lennie télen az időnek. Ők is havat kívánnának, amely befedi a tájat, és hideget, amely mellé nem érkezik szél. - Utoljára november közepén hullott komoly mennyiségű csapadék, akkor dagasztottuk a sarat, úgy ültettünk. De hatvan napja száraz minden, téli aszály van. Ha olyan hideg lenne, mint az Alföldön, mínusz 15-17, esetleg mínusz 20-25 fok, és ez egy hétre, kettőre állandósulna, az már bizonyos kultúráknál termésdepresszióval, azaz a virág, a termőrügyek rongálódásával járna: Az előrejelzés csütörtökre, péntekre melegedést mond, csapadék is jön majd. Ha nagy mennyiségű lesz, és ónos eső formájában érkezik, az már okozhat károkat. Meg tud tapadni a sűrű, elágazó meggyfákon, letörhetnek a gallyak, akár komplett termőrészek is.

Végezetül egy kis pluszkampány a dermesztőnek tűnő idő mellett: élettani szempontból jó hír, hogy szinte minden más időjárási helyzet és front jobban megviseli szervezetünket, mint a száraz, hűvös levegő. Ha sokat vagyunk ilyenkor a szabadban, javul a vérkeringésünk, csökkennek a szemünk környékén a duzzanatok, és kevésbé dagad be a lábunk. A bőrünk simább lesz, a pórusainkba kevesebb szennyeződés kerül, mert a hidegtől összehúzódnak. A hideg nem kedvez az influenza- és egyéb vírusok terjedésének, feltéve, ha jól felöltözünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!