Hírek

2015.11.20. 14:09

Mellrák elleni küzdelem: ne akkor kapjunk észbe, amikor már megtörtént a baj!

Szombathely - Sokan félnek a különböző rákbetegségektől, de van egy, ami különösen a nőket érinti: a mellrák. Egyre több nő ismeri fel a mellrák elleni küzdelem és a szűrővizsgálatok fontosságát, de még mindig sokan nem törődnek a mellrák kockázatával.

Vadas Krisztina

Dr. Kovács Beáta radiológus szakorvos tartott előadást a Vas megyei mellrákszűrés történetéről, és arról, hogyan észlelhetjük akár otthon is, ha baj van.

Vas megyében az 1970-es években kezdődtek el a mammográfiás klinikai vizsgálatok, akkor még egy géppel. A nagy volumenű szűrővizsgálatok azonban csak 1998 után indulhattak el. Mára - a technikai fejlődéseknek köszönhetően - már sokkal modernebb technikával és sokkal nagyobb mértékben képesek elvégezni a szűrővizsgálatokat.

- Vas megyében egy mammográfiás centrum van, de ez azért nem baj, mert így központosulni tud a dolgozók tapasztalata és tudása – mondta dr. Kovács Beáta. – Vas megyében hatékonyan működik a szűrővizsgálat rendszere: 2014-ben 11 ezer 233 behívott emberből 6 ezer 791 meg is jelent a szűrővizsgálaton, ami majdnem 60 százalékos megjelenési arányt jelent – tette hozzá.

dr. Kovács Beáta radiológus szakorvos

A szűrővizsgálat a jelenlegi protokoll szerint a 45-65 éves nőknek kétévente javasolt. A statisztikai mutatók szerint a 45 éves kor az, ami fölött halmozódik az emlődaganatok száma, de ez nem jelenti azt, hogy a fiatalabb vagy idősebb korosztály nem mehet el szűrővizsgálatra, viszont ők nem kapnak meghívólevelet.

Amit sokan nem tudnak, hogy férfiaknál is előfordulhat emlőrák, csak ez rendkívül ritka. A megyében évente körülbelül két-három férfinél fedeznek fel emlőrákot.

Hogyan vizsgálhatjuk meg magunkat otthon?

A szakorvos azt tanácsolja, hogy a nők havonta egyszer, a menstruációt követően tapintsák át az emlőjüket. Ezt fürdés után, testápolózással a legcélszerűbb elvégezni, és az emlő teljes állományát három ujjal, körkörös mozdulatokkal kell végigtapintani. Nem szükséges hozzá semmilyen különleges tudás. Ha valami kóros elváltozást, kiemelkedő részt, bőrdeformitást, bőrbehúzódást lehet tapintani, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni. A másik tünet, amivel mindenképp orvoshoz kell fordulni az az, ha valaki véres emlőváladékozást tapasztal. Az emlőben található csomó nem minden esetben jelent rosszindulatú elváltozást. Fontos hangsúlyozni, hogy nagyon sok olyan jóindulatú elváltozás van, amit gyakran találhatnak a nők a mellükben.

- Bármit is tapasztal egy nő, a legfontosabb, hogy először mindenképpen háziorvoshoz kell menni, mert a mammográfiás vizsgálatokra beutaló szükséges – mondja a szakorvos.

A legfontosabb tehát, mint minden betegség esetében, a megelőzés, és fontos, hogy egy nő ismerje, mit üzen a teste.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!