Hírek

2013.01.22. 19:11

Melyik az év madara, fája és hala?

Minden évben megválasztják az év madarát, fáját, halát, vadvirágát, gombáját, rovarát. Most az első hármat mutatjuk be az ideiekből.

Némethy Mária

Hazánkban több állat és növénycsoportból választanak meg évente egy fajt, amely abban az évben kiemelt figyelmet kap. Ezzel  az a  cél, hogy ezen az egy fajon keresztül ráirányítsák a figyelmet valamely fajcsoportra. Ennek megfelelően minden évben megválasztják  az év madarát, fáját, halát, vadvirágát, gombáját, rovarát.


A 2013-as év madara a gyurgyalag. Ez Magyarország egyik legszínpompásabb madara.  A telet Afrikában tölti, csak a legmelegebb hónapokra látogat hozzánk költeni. Májusban érkezik és szeptember végére már el is hagyja a Kárpát-medencét. Partfalakban, gyakran a partifecskékkel együtt fészkel, főleg nagyobb repülő rovarokkal táplálkozik.

 

Színpompás madár a gyurgyalag


A házi berkenyét választotta az év fájának az Országos Erdészeti Egyesület. Ez a  középhegységek melegebb, délies oldalain és a régi gyümölcsösök, szőlők területén általában szálanként előforduló fafaj. Termését évezredek óta fogyasztja az ember. Napjainkban leginkább a belőle főzhető pálinka révén ismert. Lassan nő, de zárt erdőben akár a 25-30 méteres magasságot is elérheti.

 

A berkenyéből pálinka készül


A menyhal lett az idei év hala. Fenéklakó, a hazai folyóvizek többségében, a Rábában is megtalálható. 20 centi alatti példányát vissza kell engedni.

 

A Rábában is található menyhal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!