Az idén kiemelt figyelmet kap a gyurgyalag, a házi berkenye és a menyhal is

Melyik az év madara, fája és hala?

2013. január 23., 07:10 szerző: Némethy Mária
komment
Minden évben megválasztják az év madarát, fáját, halát, vadvirágát, gombáját, rovarát. Most az első hármat mutatjuk be az ideiekből.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Hazánkban több állat és növénycsoportból választanak meg évente egy fajt, amely abban az évben kiemelt figyelmet kap. Ezzel  az a  cél, hogy ezen az egy fajon keresztül ráirányítsák a figyelmet valamely fajcsoportra. Ennek megfelelően minden évben megválasztják  az év madarát, fáját, halát, vadvirágát, gombáját, rovarát.


A 2013-as év madara a gyurgyalag. Ez Magyarország egyik legszínpompásabb madara.  A telet Afrikában tölti, csak a legmelegebb hónapokra látogat hozzánk költeni. Májusban érkezik és szeptember végére már el is hagyja a Kárpát-medencét. Partfalakban, gyakran a partifecskékkel együtt fészkel, főleg nagyobb repülő rovarokkal táplálkozik.

 

Színpompás madár a gyurgyalag


A házi berkenyét választotta az év fájának az Országos Erdészeti Egyesület. Ez a  középhegységek melegebb, délies oldalain és a régi gyümölcsösök, szőlők területén általában szálanként előforduló fafaj. Termését évezredek óta fogyasztja az ember. Napjainkban leginkább a belőle főzhető pálinka révén ismert. Lassan nő, de zárt erdőben akár a 25-30 méteres magasságot is elérheti.

 

A berkenyéből pálinka készül


A menyhal lett az idei év hala. Fenéklakó, a hazai folyóvizek többségében, a Rábában is megtalálható. 20 centi alatti példányát vissza kell engedni.

 

A Rábában is található menyhal

Némethy Mária

2013. január 23., 07:10 szerző: Némethy Mária

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...