Hírek

2017.02.15. 18:10

Mennyibe kerül a diploma? Egy vidéki ház árával vetekszik a fővárosi diákévek költsége

Akár egy családi ház árát is rá lehet költeni egyetemista csemeténkre a felsőoktatásban eltöltött évei alatt. A diákok is részesei lehetnek a takarékoskodásnak.

Turbók Attila

- Amíg írtam a kiadásokat, a kisebbik gyermekem taníttatása másfélmillió forintba került abban az évben - avatta be lapunkat a sárvári H. család. Mindkét gyermekük egy-egy fővárosi egyetemen tanult. Az anyuka elmondta, a fenti összegbe az albérlet, a különórák, a költőpénz és némi sportolási költség is belefért. - Ha összeadjuk a gyermek 7,5 éves budapesti ottlétének költségeit, az összeg immár több mint 11 millió forintra rúg - tette hozzá. Ez pedig Vas megyében egy vidéki családi ház ára. A család szerencsésnek mondhatja magát: az idősebbik gyermek kollégiumot kapott, több különmunkában vett részt, és számos jogcímen ösztöndíjban is részesült, így annak bekerülési költsége nagyságrendekkel kisebb tétel volt a családi kasszában. Pedig még egy ház árát elkölthették volna. A költségekben esetükben nem volt benne a tandíj, a gyermekek államilag támogatott képzésekre jártak.

A hallgatók felsőoktatási tanulmányai napjainkban az egyik legkomolyabb tételt jelentik egy család költségvetésében. Ahogy a minap egy szombathelyi előadáson a szakemberek fogalmaztak: az egyetemi tanulmányok finanszírozása már családi vállalkozásként is felfogható.

- Utóbbi kijelentést erősítette meg a Vas Népének a kőszegi Jurisich gimnázium tanulója, Pálfi Nikolett is. - Otthon már beszéltünk a budapesti tanulmányaim finanszírozásáról, a szüleim évek óta gyűjtik a forrásokat a várhatóan szeptembertől kezdődő egyetemi éveimre - mondta a végzős gimnazista. Hangsúlyozta azonban, semmiképpen nem használná ki a diákhitel lehetőségét, szülei felkészültek a kiadásokra. - Ez utóbbi azonban hatalmas felelősség számomra, amelyet a következő években egy percre sem felejthetek el - mondta Nikolett. Iskolatársával ellentétben a közeli egyetem az egyik spórolási lehetőség volt Takács Alexander számára, aki a vasi megyeszékhely egyetemének duális gépészmérnökképzését célozta meg. - Ez azt jelenti, hogy sikeres felvételi esetén a gyakorlati képzésben részt vevő egyik cégtől komoly ösztöndíjat kaphatok, amelyet a kampusz egyéb, ilyen lehetőségeivel egészíthetek ki, így a képzésem jó részét finanszírozni tudom - mondta Alexander. Természetesen családja támogatását is maga mögött tudhatja, de arra kitért: a köztudatban bulizós egyetemista képét ő nem fogja erősíteni.

- Amennyiben nem kapok kollégiumot, úgy a bejárás mellett döntök, ezzel is csökkentve a taníttatásom költségeit - jegyezte meg a hallgatójelölt.

Van azonban olyan is, aki az önköltséges éveit munkájából fedezi. - Hét félév lesz a műszaki menedzser képzésem ideje, ahol 350 ezer forintba kerül egy félév - ismertette költségeit a szombathelyi Hriczu Nóra. Lapunk kiszámolta, a könyvelőként dolgozó hölgy tanulmányai összesen 2,5 millió forintjába kerülnek a 3,5 év alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!