Hírek

2015.07.07. 15:11

Mennyibe kerül egy óra boldogság? - Vas megyei örömlányok hirdetéseit böngésztük

Nem tudni, hogy Vas megyében hányan élnek a testükből, de az biztos, hogy az interneten nem túl sokan hirdetnek. Kuncsaftnak adtuk ki magunkat, és mi is telefonáltunk.

Budai Dávid

Sokan árulják a testüket az interneten, van köztük néhány Vas megyei is. Mielőtt azonban elkezdtük volna a böngészést, megkértük a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesületének elnökét, Földi Ágnest, hogy mondja el, összesen hány prostituált van Magyarországon. Mivel a kérdést szó szerint így tettem fel, nagy hibát követtem el. Megtudtam, aki ezt a hivatást a jobb anyagi megélhetés reményében, önállóan, szabad akaratából űzi, azt szexmunkásnak hívjuk, aki pedig valamilyen kényszerből árulja a testét, az prostituált. Miután megegyeztünk a pontos terminológiában, Földi Ágnes elmondta, csupán tippelni lehet a szexmunkások számát, hiszen hatalmas a látencia, de ők 10-15 ezerre becsülik a számukat. Hozzátette: a magyar szexmunkások a világ minden táján ott vannak, főként a hazai – máig rendezetlen – jogi szabályozás miatt. Az említett adatokba tehát a külföldön dolgozó nők is beletartoznak. Hogy pillanatnyilag hányan élnek a testükből Magyarországon és főleg Vas megyében arra vonatkozóan nincsenek adatok. Földi Ágnes szerint azonban az osztrák határ közelsége feltehetően vonzó az örömlányok számára, csak meg kell nézni az interneten, hányan hirdetnek. Megnéztük. Az említett számokhoz képest meglepően kevesen. Összesen egy tucat partnerkereső oldal adatait böngésztük át, körülbelül harminc Vas megyei hirdetésre bukkantunk.

Földi Ágnes elmondta, pontos adatok azért nem állnak rendelkezésre, mivel a szexmunkások többnyire rejtőzködve, bujkálva kénytelenek dolgozni, pedig szolgáltatásikra meglehetősen nagy a kereslet. Egy szexmunkásnak naponta általában kettő-öt vendége van, ami azt jelenti, hogy 20 ezer és 75 ezer között van azoknak a férfiaknak a száma, akik fizetnek a szexért, persze ebbe már a külföldi kuncsaftok is beletartoznak.

Földi Ágnes szerint nem a szexmunkások társadalmi megítélésével van baj, hanem azzal, hogy 15 éve létezik egy törvény, amit egyetlen önkormányzat sem tart be. A törvény úgy rendelkezik, hogy minden 50 ezernél nagyobb lélekszámú településen az önkormányzat köteles kijelölni türelmi zónát, ha ott tömeges a prostitúció. A törvény azonban arra már nem tér ki, hogy mi számít tömegesnek. Így az önkormányzatok belátására van bízva, hogy mit ítélnek tömegesnek, éppen ezért jelenleg Magyarországon egyedül tiszavasvári önkormányzata jelölt ki türelmi zónát. Igaz, 2000-ben Miskolcon is kijelöltek egyet, de az mindössze tíz hónapig működött.

Egy szombathelyi netes hirdetés a nem is olyan sok közül, a részleteket természetesen kitakartuk

Angyal László, a szombathelyi önkormányzat kommunikációs vezetője megerősített minket abban, amit már mi is tudtunk, hogy Szombathelyen nincs kijelölt türelmi zóna. Igaz, Szombathelyen, sőt egész Vas megyében a látható prostitúció nem túl nagy számban jelentkezik. Ezt már Kazmar Enikő, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől tudjuk, aki elmondta: Vas megyében a prostituáltak leginkább a 8-as és a 84-es számú főútvonalak mellett fordulnak elő. A településeken, a közterületeken a prostitúció nem jellemző.

Pedig a prostitúció nem törvényellenes, ha nincs türelmi zóna, a védett övezeten kívüli területen legális ez a fajta tevékenység. Ezek szerint, ha közintézményektől háromszáz méterre, országúttól száz méterre, fő úttól pedig ötven méterre árulják bájaikat az éjszakai pillangók, akkor minden rendben van. Amennyiben a szexmunkás jó térképésznek bizonyult, kell még rendelkeznie a törvényben meghatározott többfajta orvosi vizsgálattal, amit háromhavonta meg kell újítani. Ezenfelül vállalkozói igazolványt is ki kell váltania, tevékenységi körként pedig a máshová nem sorolt egyéb személyi szolgáltatások kategóriáját kell megjelölni. A szexmunkásoknak, mint minden vállalkozónak számla vagy nyugtaadási kötelezettsége van. Számlát persze senki sem kér, hiszen ebben az esetben meg kellene adni a vevő adatait, csak hát a kuncsaftok többsége tilosban jár.

Földi Ágnes meglátása szerint az a baj, hogy az állam is úgy tesz, mintha a prostitúció nem is létezne, ha pedig mégis állást kell foglalni, akkor ezt a fajta szolgáltatást bűncselekményként kezelik. Pedig tapasztalataik szerint a társadalom többsége támogatná a türelmi zónák kialakítását, amivel ráadásul mindenki csak jól járna. Egyrészt biztosítva lenne a megfelelő infrastruktúra, ráadásul ellenőrzött körülmények között végezhetnék a szexmunkások a tevékenységüket. Az államnak is jó lenne, mivel könnyen lehetne vizsgálni, hogy eleget tettek-e az adófizetési kötelezettségeiknek. A türelmi zónát pedig hívhatnák vigalmi negyednek, vagy szórakoztató központnak is, ez már részletkérdés. Az érdekképviselet elnöke szerint további baj még, hogy az új szabálysértési törvény irreálisan elszállt, akár 300 ezer forintos büntetést is kaphat, aki törvényt sértett.

Megkérdeztük, Vas megyében azért ennél kisebbek a büntetések. Kazmar Enikő úgy tájékoztatott, hogy a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén tiltott prostitúció miatt – az egyedi eset mérlegelésének függvényében – húsz ezer forinttól ötven ezer forintig terjedő pénzbírságokat szabnak ki alkalmanként. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy az elmúlt három évben hány esetben indítottak büntetőeljárást a prostitúcióval összefüggésben. Az adatokat táblázatban gyűjtöttük össze.

Mivel arra vonatkozó adattal a rendőrség sem rendelkezik, hogy összesen hányan élnek a testükből a megyében, kizárólag az internetre hagyatkozhattunk mi is. A legtöbb nő szombathelyi, de sárvári és kőszegi örömlányokkal is találkoztunk. A már említett harminc találatból tízet fel is hívtunk, de mindössze egy esetben jártunk sikerrel. Ennek mások mellett az volt az oka, hogy számos hirdetésnél nem működött a telefonszám, vagy működött, de folyamatosan foglaltat jelzett. A hirdetések sokszor évekkel ezelőttiek, és természetesen nagy köztük az átfedés is, de egyébként a lehető legváltozatosabb képet mutatták. Minden korosztályban találtunk nőket, a 19 évestől az 51 évesig. A hirdetők a fotóikon szinte mindent megmutatnak magukból, azonban az arc csak a legritkább esetben látszik, bár találkoztunk ilyennel is. A hirdetések szövegére finoman szólva sem jellemző az eufemizmus, mindent megtudhatunk a szolgáltatásról, így egyből látjuk, hogy ki mit vállal. Jellemző, hogy – akár egy boltban – akciókkal hívják fel az árura (vagyis magukra) a figyelmet. Van, aki autóban szolgáltat, van aki csak a kuncsaft lakásában, de jellemzően nekünk kell felkeresni választottunkat. Az árak azonban sehol nincsenek feltüntetve, de természetesen nem kérdés, hogy fizetni kell. Akivel végül sikerült kapcsolatba lépnünk, az egy fiatal huszonéves nő volt. Mindjárt az árak felől érdeklődtünk, kiderült egy óra boldogságért tíz, fél óráért pedig nyolcezret kellett volna fizetnünk, de végül nem éltünk a lehetőséggel.

A prostituáltakkal szemben indított szabálysértési eljárások számának alakulása Vas megyében

2012. év

2013. év

2014. év

Helyszíni bírság kiszabása (fő)

4

13

2

Szabálysértési eljárás (fő)

10

5

4

 

A prostituáltakkal szemben indított büntetőeljárások számának alakulása Vas megyében

 

2012. év

2013. év

2014. év

Kerítés

1

-

-

Kitartottság

3

-

2

Prostitúció elősegítése

-

-

1

Összesen

4

0

3

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!