Hírek

2016.10.21. 16:40

Mentik a muraközit-A magyar génállomány védelme nemzeti feladat

Őriszentpéter - Nemzetstratégiai feladat a genetikai erőforrások védelme - mondta V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár az Őrségi Nemzeti Park szakmai rendezvényén csütörtökön.

Tóth Szabolcs

V. Németh Zsolt kiemelte: a hazai természetföldrajzi körülmények között kialakult növény- és állatfajták jó tulajdonságainak hosszú távú átörökítése elengedhetetlen a jövőbeli természeti és gazdasági kihívások megoldásához.


V. Németh Zsolt államtitkár az Őrségi Nemzeti Park rendezvényén Fotó: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

A nemzeti parkoknak már eddig is meghatározó szerepük volt a magyar szürkemarha és a racka juh génmegőrzésében. Az államtitkár emlékeztetett: az Őrségi Nemzeti Park céljai között szerepel a muraközi ló megmentése, a létrehozott tenyészet pedig alkalmas arra, hogy az állomány génmegőrzését, regenerálását és hasznosítását célzó kutatást is magában foglaló mintaprogram induljon el. Ez lenne az első lépés a muraközi ló önálló fajtaként való elismeréséhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!