Hírek

2014.12.18. 17:29

Mérgezés ritkítja a cicaállományt Oladon

Szombathely – Az elmúlt hetekben több macskatetemet is találtak az oladi lakótelepen, az egyik helyi lakos szerint a megoldás az lenne, ha végre lenne egy állatmenhely a városban.

Lisztmayer Zsófia

Fördős Istvánné nyugdíjas, 25 éve él az oladi lakótelepen. A Faludi Ferenc utca mögött elmondása szerint kiskertek voltak, amelyek évekkel korábban egy építkezés miatt tűntek el. A kiskertekben rengeteg macska élt, az építkezés miatt pedig a lakótelepre „költöztek" át.

Fotó: A szerző

– Két saját, befogadott cicám is van. Nem tudok úgy elmenni egy állat mellett, hogy ne segítsek neki, ha tudok. Régóta etetem a gazdátlan macskákat, sőt még házat is készítettem nekik. Néhány cicát sikerült befognom, és gazdát is találtam nekik. A mérgezések első áldozata körülbelül egy hónapja pusztult el. Négy cicát elvittünk ivartalanítani egy állatvédővel, egy-két héten belül hárman elpusztultak közülük. A pénzt úgy gyűjtöttük össze a beavatkozásra, hogy ezzel is csökkentsük a szaporulatot. Az elmúlt hónapokban elszaporodtak a patkányok a környéken, ezért valószínűleg a rágcsálók miatt kihelyezett méreg végzett velük. Mérget azonban nem találtam, nem tudom, hogy hol helyezték el. A környéken viszont elpusztult tíz macska, amelyek pedig szép számmal fogyasztották egyébként a környék egereit, patkányait.

Grünczeisz Erika szombathelyi gyepmester szerint az elmúlt hónapokban a szokásosnál több elpusztult állatot szállított el az oladi lakótelepről.

– A macskák akár mérgezésben is elpusztulhattak, de mivel boncolást nem végzünk az állatokon, ezért ezt megerősíteni nem tudom – mondta el a gyepmester.

Fördős Istvánné hozzátette: nem hiszi, hogy szándékos mérgezés történt.

– A korábbi években volt több példa is szándékos mérgezésre, de mostanában nem nagyon élnek ezzel a módszerrel. Az a probléma, hogy nagyon sok a kóbor állat. A megoldást pedig szerintem az jelentené, ha végre Szombathelyen is lenne egy menhely. Az állatvédőknek össze kellene fogniuk, és létrehozni egy helyet, amely képes a gazdi nélküli állatokat befogadni. Ráadásul ez az állatvédőknek is nagy segítséget jelentene, mert sokan közülük a saját otthonukban fogadják be a gazdátlan állatokat – tette hozzá.

Asbóth Mária, az Állatvédők Vasi Egyesületének munkatársa elmondta, hogy valóban sok a kóbor macska a lakótelepen.

– Nemrég észrevettük, hogy kevesebb a cica. A környéken mostanában egyébként is foglalkoznak az állatok ivartalanításával, hogy ne szaporodjanak tovább. Macskát azonban szerintem csak kifejezett szándékkal lehet megmérgezni, ugyanis maguktól nem ennék meg a mérget – tette hozzá.

Megkérdeztük Lakézi Gábort is, a városüzemeltetési osztály vezetőjét a mérgezésekkel kapcsolatban, és elmondta, hogy az egész városban patkányirtást végeznek.

– A sok esőzésnek köszönhetően megnövekedett a rágcsálók száma, ezért néhány hónapja intézkedtünk az irtással kapcsolatban. Az irtással foglalkozó vállalkozó minden óvintézkedést megtesz az előírásoknak megfelelően. Mivel azonban az állatok nem tudják elolvasni az értesítést, előfordulhat, hogy néhány állat a mérgezés miatt pusztult el. Sajnálom a macskákat, de ez ellen nem tudunk mit tenni. Úgy tudom azonban, hogy a macskák maguktól nem fogyasztanak mérget – tette hozzá az osztályvezető.

Fördős Istvánné elmondta, hogy szerinte minden lépcsőházban ki kellene rakni az értesítést, hogy patkányirtás várható.

– Végigjártam a környező utcákat, de egy helyen sem láttam kiírva. A házunk mögötti kis zöld területen mókusok is élnek és rengeteg madár, amelyek mind belekóstolhatnak a kihelyezett méregbe. Szerencsére azt veszem észre, hogy a fiatalok egyre többet foglalkoznak a környezet megóvásával. A környéken élő fiatalok közül például sokan felajánlották már a segítségüket a gazdátlan cicákkal kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!