Hírek

2014.11.07. 12:51

Mérgezett állatok után nyomoz Falco, a keresőkutya

A nagyközönség előtt mutatkozott be pénteken Falco, a keresőkutya, amely az országban bárhol segíti a Nemzeti Nyomozó Iroda speciális nyomozócsoportját a mérgezett madarak, állatok, csalétkek felkutatásában.

Némethy Mária

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és partnerei 2012-2016 között valósítják meg „A parlagi sas védelme Magyarországon” című LIFE pályázatot. A parlagi sas a legmagasabb kategóriába tartozik a védett állatok között. A több mint 600 millió forint összköltségű projekt egyik fő célja kontinensünk egyik legjelentősebb ragadozómadár-mérgezési problémájának visszaszorítása. A projekt egyik legkülönlegesebb, Közép-Európában egyedülálló résztvevője Falco, a keresőkutya.

Deák Gábor kutyavezető mutatta be a sajtónak Falcot (Fotó: Orbán Zoltán)

Falco – miután az Országos Rendőr-főkapitányság Dunakeszi Oktatási Központjában túlesett a négy hónapos speciális kiképzésén – már bő egy éve van szolgálatban, de az eredményesebb nyomozati munka érdekében mindeddig nem mutatkozott be a nagyközönség előtt. Ez a hallgatás tört meg pénteken egy sajtótájékoztatóval egybekötött bemutatón, hogy az ország lakossága is megismerhesse az elmúlt egy évben elért eredményeit. Falco eddig 11 megyében végzett több mint 160 terepi keresést, részt vett házkutatásban is, közel 1000 kilométert tett meg gyalogosan, terepen. Összesen 843 elpusztult állatot és mérgezett csalétket talált meg, közülük 61 bűncselekményhez kötődik, további 19 esetben pedig felmerült a bűncselekmény gyanúja. Madarak, vidra, vadmacska, mocsári teknős és más állatok felkutatása köszönhető neki. A bűncselekmény bizonyítékainak eltüntetése miatt a föld alá elásott tetemként Falco talált meg két mérgezett kerecsensólymot.

Tavaly novemberben részt vett a Bükkben lelőtt farkas esetének felderítésében. - Falco érezhetően csökkentette a mérgezéses esetek számát, illetve hozzájárult több nyomozás sikeres elindításához és lezárásához is. Sikeres vádemelést követően jelenleg két ilyen ügyben is bírósági ítéletre várnak a vádlottak, amely ítéletek remélhetőleg majd elrettentő precedenst is teremtenek - mondta el Orbán Zoltán, az MME munkatársa, aki hozzátette: - Elképzelhető, hogy Vas megyében is segít majd Falco, hiszen az országban sok helyen esnek áldozatul mérgezésnek állatok, például vadnyulak.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!