Hírek

2015.03.25. 14:13

Mi lesz, ha a gyerek az idén is élő nyuszit kér húsvétra? - Semmi pánik, íme a megoldás!

Szombathely – Ünnep közeledtével néhány szülő már előre fogja a fejét: mi lesz, ha a gyerekek az idén is élő nyuszit kérnek húsvétra? Geröly Zsoltné kisállat-kereskedőtől megnyugtató választ kaptunk: több megoldás is létezik, ami sem a nyuszi, sem a család számára nem okoz traumát.

Tersztyánszky Krisztina

Azok számára, akik nem akarnak hosszú távú állattartásra berendezkedni, remek megoldás a nyúl bérlése. A két-három hónapos házinyúl fiakat előjegyzés alapján húsvétra hozzák el nekünk a kereskedésbe, ahonnan a megfelelő mennyiségű szénával és maggal felszerelve költöznek be az ünneplő családhoz. A sokéves tapasztalat alapján a kisnyuszik tökéletesen bírják a dédelgetést, a legtöbb helyen már bejáratott kalitka várja őket, hogy aztán húsvét utáni kedden vagy szerdán újra visszaköltözhessenek a testvérkéikhez.

Fotó: Timár Gergely

Az alkalmi nyúltulajdonosok másik csoportjába tartoznak azok, akik meg is akarják tartani a kedves kis rágcsálót. Ők is azonban a legtöbbször húsvét táján döntenek az új családtag befogadása mellett. Geröly Zsoltné üzletében a hagyományos törpenyúl mellett lelógó fülű kosorrú és bozontos oroszlánfejű egyedek közül lehet választani. Akármelyiket visszük is haza, sok örömünk lesz benne, a nyuszi ugyanis szeret játékszer lenni, szelíd, bújós állat, élvezi, ha simogatják. (Értelemszerűen: az agresszivitás az egyetlen bánásmód, amit rosszul tolerál.)

Tartásához egy legalább 80 centis-egy méteres kalitkára (ketrecre) lesz szükségünk, de minden nap igénye van a nyuszinak szaladgálásra is. Csak akkor engedjük ki a ketrecből, amikor tudunk rá figyelni, mert mindent megrág. Tápláléka 70 százalékban széna (friss füvet nem ehet), a fennmaradó rész mag és gyümölcs. Önitatójában mindig legyen friss víz. Szükségünk lesz még nyalósóra és fogkoptatóra, ennek híján ugyanis túlnövekszenek a metszőfogai. Jó hír, hogy a nyúl genetikailag szobatiszta, tehát ha a kalitkája sarkában elhelyezünk egy műanyag vécét a megfelelő alommal, még sétáját végezve is oda fog visszatérni piszkítani.

A törpenyúlnak ugyanúgy be kell adatni a szükséges védőoltásokat, mint a kutyának, cicának. A helyváltoztatást a cicánál jobban bírja: megfelelő szállítódobozban nyugodtan elvihetjük magunkkal nyaralni, és ha megfelelő, állatbarát szállodát vagy kempinget választunk, egy kis elkerített helyen a pihenés napjaiban is mellettünk lehet a hosszúfülű kedvenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!