Hírek

2016.06.23. 09:35

Mi lesz, ha nem jön a busz? - Vas megyében is kevés a buszsofőr

Megyei körkép – Lehet, hogy nem jön többet a busz? Az ÉNYKK Zrt. folyamatosan próbál sofőröket toborozni a szakma népszerűsítésével és képzésekkel, de a Közúti Közlekedési Szakszervezet szerint ez kevés a probléma megoldásához.

Elek Szilveszter

A szakszervezet weboldalán több olyan közlemény is megjelent, amelyekben a buszsofőrök kritikus létszámhiányáról olvashatunk.

- A ledolgozott évek után járó korkedvezmény eltörlése után nem csupán a fiatalabb autóbusz-vezetők néztek másik munkahely után, hanem a középkorúak is – hallottuk Baranyai Zoltántól, a Közúti Közlekedési Szakszervezet elnökétől. - Ezen a helyzeten nem segített a jelképes, 3,1 százalékos béremelés sem, ugyanis még így is rendkívül alacsony a sofőrök fizetése. Ráadásul azért is nagyon keményen meg kell dolgozniuk, ugyanis az üzemanyag-megtakarításban előírt számokat az elavult buszoknak köszönhetően szinte lehetetlen teljesíteni, és ott van még a rendelkezésre állási idő is, ami évente akár 20-24 nappal is növelheti a kollégák munkaidejét – tette hozzá.

- A szolgáltatás már most veszélyben van. Ha nem emelik a sofőrök bérét, akkor a létszám tovább csökken, és ha nem lesz autóbusz-vezető, akkor nem tudnak elindulni a menetrend szerinti járatok sem – mondta.

A kritikus létszámhiány kezelésére megoldás lehet, hogy folyamatosan indulnak autóbusz-vezető képzések, azonban Baranyai Zoltán tapasztalatai szerint ez önmagában kevés – a szakma ugyanis ilyen körülmények között rendkívül népszerűtlen. Kérdéses, hogy ha el is végzik a képzést, utána hányan maradnak a volánnál? - A képzésre jelentkezők száma nem elég ahhoz, hogy pótolni tudják az elvándorlás és a nyugdíjazás miatt megüresedő helyeket – hallottuk tőle.

Illusztráció: Szendi Péter

Az ügyben megkerestük a Vas megyében szolgáltató ÉNYKK Zrt.-t is. Az igazgatóság írásban válaszolt a kérdéseinkre. A társaság elismerte, hogy túl kevés a buszsofőr, de a problémát számos eszközzel próbálják kezelni. Például nem csupán államilag támogatott, de saját képzéseket is indítanak. Vas megyében eddig 21 embert iskoláztak be, közülük 16-an álltak munkába. A társaság folyamatosan dolgozik a szakma népszerűsítésén, és állásbörzéken is részt vesznek.

Az igazgatóságon úgy vélekednek, hogy tudnak elég autóbusz-vezetőt toborozni, így a buszok a megyében továbbra is zavartalanul közlekednek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!