Hírek

2016.04.26. 13:21

Miért állították meg a rendőrök a kerékpárosokat a Külső Rumi úton?

A polgárőrséggel közösen tartottak közlekedésbiztonsági akciót a Szombathelyi Rendőrkapitányság munkatársai a szentkirályi városrészen kedden. A kerékpárosok figyelmét hívták fel a szabályok betartására.

A polgárőrség tagjai és a rendőrök sorra állították meg a kerékpárosokat kedden délelőtt a Külső Rumi úti bicikliúton. Ellenőrizték, van-e a kerékpárokon első és hátsó világítás, küllőprizma, két, külön működő fékberendezés és csengő. Továbbá felhívták a figyelmet a szabályok betartására. A kerékpárosok ugyanis igen magas arányban résztvevői a közúti baleseteknek.

- A gyakori hibák abból adódnak, hogy megszokásból közlekednek, figyelmetlenek a kerékpárosok, illetve elhanyagolják a kerékpárjukat. Ezen a gyalog- és kerékpárúton a legnagyobb hibának azt tartom, hogy a vasúti átjáróban nem szállnak le, hanem felhajtanak az úttestre - tájékoztatott Bercse László rendőr őrnagy, a közrendvédelmi osztály osztályvezető-helyettese.

Süle Krisztina naponta közlekedik a Külső Rumi úti kerékpárúton, amikor munkába vagy hazafelé igyekszik. A biciklijén minden kötelező tartozék megvan, és a szabályok betartására is ügyel.

- Odafigyelek a KRESZ szabályaira, mivel van jogosítványom, ez nem olyan nehéz. A bicikli teljesen föl van szerelve, este ki van világítva, és láthatósági csíkokat szoktam a nadrágomra felrakni - mondta el kérdésünkre.

A Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgárőrség megalakulása óta fokozottan ügyel a kerékpárosok és a kerékpárutak biztonságára, szóróanyagokon rendszeresen tájékoztatják a lakosságot a legfontosabb tudnivalókról.

- Majdnem húsz éve működünk a területen, az egyik legégetőbb gondnak a kerékpározást, a kerékpárutakat éreztük, ezzel kapcsolatban érkezett a legtöbb lakossági jelzés is. Tavasz van, több a kerékpáros, szeretnénk, ha mindenki épségben hazaérne, úgyhogy a megelőző ellenőrzésben a polgárőrség partnere a rendőrségnek - fogalmazott Csönge Márta, a Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgárőrség programfelelőse.

Az akció célja a balesetek megelőzése volt. Senkit sem büntettek meg, csak figyelmeztettek. Aki szabályosan közlekedett és a kerékpárja is rendben volt, láthatósági mellényt és fényvisszaverő matricát kapott ajándékba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!