Hírek

2016.04.19. 08:45

Milyen ingatlant kapunk 10 millió forintért Vas megyében? - Van, aki sok pénzt dob ki az ablakon, olyan olcsón árulja a lakását

Megyei körkép - Tízmillió forintért Szombathelyen egy negyedik emeleti felújítandó panellakást, míg Csánigon egy 160 négyzetméteres családi házat kaphatunk.

Budai Dávid

A 10 millió forint az ingatlanpiacon a csok bevezetése óta gyakorlatilag egy viszonyszám, hiszen egy háromgyerekes család éppen ennyit kaphat új építésű ingatlan vásárlása esetén. A csok hatására kétségtelenül felbolydult az ingatlanpiac, nőttek az árak, egyre többen akarnak építkezni, és egyre többen az új építésű, nagyméretű lakásokat keresik. De vajon mi a helyzet azokkal az ingatlanokkal, amelyeket éppen annyiért lehet megvenni, mint amennyi a támogatás összege? Pontosan egy évvel ezelőtt készítettünk körképet a 10 milliós ingatlanokról, hiszen akkor ez az árkategória volt a legkeresettebb, minden második vevő ezért az összegért akart házat, lakást venni. Tavaly ilyenkor két-három szobás, átlagosan 50-75 négyzetméteres lakásokat kínáltak ennyi pénzért, de Vas megye bizonyos településein ekkora összegből már viszonylag nagy, felújítandó családi házat is lehetett vásárolni.

Akkor a legjobb ajánlatra Szombathelyen bukkantunk, egy jó állapotú, 95 négyzetméteres lakást mindössze 9,9 millió forintért hirdettek, amelyhez ráadásként egy kis kert is tartozott. Eltelt egy év, utánajártunk, mi változott. Szandi László ingatlanszakértő elmondta: annak ellenére, hogy a csok által nyújtott 10 millió forint az új építésű ingatlanokra érvényes, a használt lakásokra is kifejtette a hatását az otthonteremtési támogatás, és ezért emelkedtek az ingatlanárak. Szombathelyen 10 millióért kétszobás lakást kifogni már nem könnyű. 8-9 millióért „mennek" a 33 négyzetméteres, egyszobás lakások. Manapság 10 millióért egy negyedik emeleti, felújítandó panellakást lehet venni, legalábbis Szombathelyen. Körmenden még 6-7 millióért is simán lehet társasházi lakást kapni - tudtuk meg. A 10 millió forintos ingatlanhirdetéseket böngészve ugyanitt egy 1930-ban épült, háromszobás, 120 négyzetméteres családi házat is találtunk. Bükön pedig egy jó állapotú, tetőtéri, hatvan négyzetméteres, 2+1 szobás, gáz-cirkó fűtéses lakásra akadtunk. Míg a megyeszékhelyen ennyi pénzért egy 38 négyzetméteres átlagos, illetve egy 44 négyzetméteres felújítandó lakást találtunk. Celldömölkön 10 millióért egy háromszobás, 109 négyzetméteres, felújítandó családi házat lehet venni 1800 négyzetméteres telekkel, Gersekaráton pedig egy 110 négyzetméteres, kétszobás, jó állapotú, szinte teljesen felújított, kamerarendszerrel védett házat is kaphatunk. Molnaszecsődön egy 150 négyzetméter alapterületű, jó állapotban lévő, teljesen alápincézett, 2 és fél szobás családi házat kínálnak eladásra ennyiért, Csánigon pedig akár egy 160 négyzetméteres négy szobás házba is költözhetünk, ha van 10 millió forintunk.

Az ingatlanszakértő szerint jó állapotú, jó paraméterű lakást Szombathelyen 10 millióért már nem lehet kapni. Elvétve ugyan egy-két magánszemély meghirdeti ingatlanát ennyiért, de csupán azért, mert nincsenek tisztában a jelenlegi helyzettel. Mivel jóval a piaci ár alatt kínálják lakásukat, ők jó pár milliót kidobnak az ablakon.

Szandi László elmondta azt is, hogy az ingatlanárak emelkedésének nemcsak a csok az oka, hanem a megnövekedett kereslet is. Hogy meddig tart a drágulás, egyelőre nem tudni. Az azonban biztos, hogy amit tavaly még 8 millióért megkaptunk, ma 8,5-9 millióért árulják.
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2015-ben az előző évhez képest az épített lakások száma országosan kilenc, Budapesten és a községekben négy, míg a megyei jogú városokban 14 százalékkal csökkent, viszont az év folyamán kiadott 12 ezer 515 új lakásépítési engedély 30 százalékkal haladta meg a megelőző évit. A szakértő szerint ennek az az oka, hogy a kivitelezők eddig nem voltak érdekelve a lakásépítésben, most azonban a befektetők és a kivitelezők is megkezdték az előkészületeket, ráadásul egyre több projekt hever a tervezőasztalokon is.

Ne feledje, akkor is besegít valamicskét az állam, ha használt ingatlant szeretne, ezért ha van gyermeke, pár száz ezer forintnak oda se nézzen! Egy gyermek esetén - lakásmérettől függően - 550-600 ezer forint jár, míg két gyermek esetén már 880 ezer - 1 millió 430 ezer forintban részesülhet. Három gyermek esetén minimum 1 millió 320 ezer forintot, de akár 2 millió 200 ezer forintot is kaphat, négy vagy több gyermek esetén pedig 1 millió 760 ezertől 2 millió 750 ezer forintig számíthat támogatásra, vagyis akár az ingatlan negyedét is kifizetheti az állam ön helyett, ha 10 milliós ingatlanra vágyik.

ALKUBÓL LICIT

A fellendülő lakáspiacon új jelenségként megjelent az árlicit, igaz jellemzően egyelőre csak a fővárosban. Itt azonban egyre többször alakul ki verseny egy-egy jobb adottságú lakásért, ami az eladónak kedvező helyzet, mivel akár a meghirdetett ár felett zárulhat a tranzakció. Ez azonban még nem tekinthető általános jelenségnek a fővárosban sem, vidéken pedig egyáltalán nem volt jellemző 2015-ben. A lakásvásárlók számának növekedésével alkupozíciójuk is jelentősen gyengült. Az ország nyugati részén, így Vas megyében is nyolc évvel ezelőtt csupán 5,76 százalékot lehetett alkudni átlagosan egy lakás árából, míg 2013-ban már 8,94-et. Tavaly azonban, már csak 8,03 százalék volt az alku mértéke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!