Hírek

2014.08.26. 16:35

Milyennek látnak bennünket az itt élő külföldiek?

Kőszeg, Szombathely - Egy német hölgyet és egy svájci urat kérdeztünk arról, hogy milyennek látnak bennünket, magyarokat?

Némethy Mária

 

Rena Wörner 10 éve él itt, magyar állampolgár akar lenni

Rena Wörner 10 éve él Kőszegen, az Északi-tenger mellől érkezett ide. Házat vett, letelepedett, magyarul tanul, állampolgár akar itt lenni. Jóformán mindenki ismeri, kerékpározik, kutyát sétáltat a kisváros utcáin, közben sokszor megáll, mosolyogva elbeszélget. Ő a háziasszonya a Kőszegi Művészeti Egyesületnek. Arra kértem, először olyan negatívumot említsen, ami szerinte jellemző Magyarországra.

- Megőrjít, hogy minden vendéglátóhelyen szól a zene. Ráadásul az a tucc-tucc zenei stílusú. Miért? Kiknek? Ez szörnyű! Már környezetszennyezés! - jegyzi meg felháborodottan. Másik panaszát mosolyogva mondja: vele mindenki németül akar beszélni, pedig ő magyarul tanulna többet.

- Szeretem ezt az országot, ezt a népet. Nagyon elégedett vagyok a döntésemmel, hogy itt telepedtem le, pedig a gyerekeim Németországban élnek, vannak holland, svájci barátaim is, s hajóskapitány férjem oldalán bejártam a világot. Tizenkétszer költöztem életemben, de ez a végső állomás. Hogy miért Magyarország? Mert itt sok a kultúra, nagyon udvariasak az emberek, a gyerekek, fiatalok többnyire tisztelik a felnőtteket, rendesen viselkednek. Itt még érzem a család összetartó erejét, ápolják az időseket. Nyugaton bedugják egy öregotthonba, de itt nem ez a jellemző. Törődnek az emberek egymással. Nagyon boldog vagyok, hiánytalanul elégedett. Rengeteg jó élményem van. A pénz tönkreteszi a világot, de itt ezt nem érzékelem. Hogy mit hiányolok Kőszegen? Angolul is több tájékoztatást kellene.

Robert Lussi Svájcból érkezett, azt tudta, szabadságszerető nép vagyunk.

Robert Lussi Svájcból érkezett, csak néhány hetet töltött itt. Magyarországon evett életében először szotyolát, meg is kedvelte.

- A rövid idő alatt sok helyen jártam, fontos emberekkel is találkoztam, módomban volt több mindent megfigyelni. Emlékszem 1956-ra, s azt egész eddigi életemben tudtam, hogy a magyar szabadságszerető nép. De azt nem tudtam róluk, hogy ennyire kötődnek a hazájukhoz. A rendezvényeken mindig találtam valakit, akivel németül beszélhettem, a hazaszeretet kitűnt ezekből a megnyilvánulásokból. Olyan országból jövök, ahol minden magától értetődő: a haza, a függetlenség. Magyarországon más a helyzet. Itt családi aspektusa van a történelemnek, a világháborúnak, a kommunizmus éveinek. Engem lenyűgöz az, hogy bár anyagi értelemben nincs rózsás helyzetben ez az ország, mégis próbálnak tenni a családokért, csökkentették az áram árát, és más kiadásokat, a parlament létszámát is. Itt voltam a tavaszi választások idején, tetszett, hogy egy idős ember szavazatát is fontosnak tartották, eljöttek a lakására, hogy ő is szavazhasson. Azt is megtapasztaltam, hogy itt erős a kultúra iránti igény, sokféle a rendezvény, kiállításokon is jártam.

Robert Lussit arra kértem, beszéljen olyasmiről is, amit hibaként tapasztalt nálunk. Rögtön készen állt a válasszal:

- Az baj, hogy nagyon sokat esznek a magyarok, ezért kevés a sovány ember. Miközben nagyon sok a szép nő ebben az országban, a férfiak között kevés a sovány, de rengeteg a pocakos. A vendéglátóhelyeken óriási adagokat tálalnak fel, két embernek is elegendőt. Miért? Ez pazarlás étellel, egészséggel.

Rena történeteket mesélt arról, hogy idegenek hogyan segítették, Robert arról, hogy szívesen visszatér hozzánk. Tényleg ilyenek vagyunk?

Magyarország a világ közepe, Budapest a legszebb fekvésű főváros, itt nagyon jó élni - ezt állítják azok, akik a Föld túlsó feléről, például Ausztráliából, vagy Hollandiából, esetleg Svédországból költöztek hozzánk. Szerintük mi nem vesszük észre, milyen szerencsések vagyunk, milyen sok szép tája, és mennyi kiváló tehetsége, művésze van az országnak. Egy dolog azonban nagyon nagy gondot okoz nekik: a magyar nyelv. Nehéz, mert nem hasonlít semmilyen más nyelvhez sem. Erről különösen azok a holland és osztrák nyugdíjasok tudnak sokat beszélni, akik nyugati nyugdíjukat itt élvezik. Jól élnek, biztonságban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!