Hírek

2015.06.27. 12:40

Minden, ami szem-szájnak ingere - Így vásároznak az Őrségben

Őriszentpéter – Hatalmas vásári forgatag hömpölyög Őriszentpéter szerein. Az ország másik feléből is érkeztek vásározók, sőt, a határon túlról is itt vannak a már rendszeresen visszajáró árusok. Az idei a 35. Őrségi vásár.

Bakos Ágnes

- Minden, ami régi, minden, ami szép, azt hoztam – válaszolja Kovács Mária, aki Erdélyből érkezett gyönyörű textil árujával az Őrségbe. Büszkén mutatja a portékáját, és azt mondja, olyan régóta jár ide, hogy volt már a vásár arca is egy plakáton.

Szintén Erdélyből, és szintén nem először jött Őriszentpéterre Csorba Márton. Női és férfi viseleteket árul, és más textileket is hozott. Azt mondja, nagyon vegyes a vásárlási kedv, de az érdeklődés folyamatos.

Helyiek, környékbeli árusok is vannak szép számmal a jubileumi vásáron.

Belencsák István Körmendről hozta a késeket. Családi tradíció a késes mesterség, és már annak számít náluk az Őrségi vásár is: már az első kirakodáson itt voltak. A fiatalember persze a 35 évvel ezelőtti vásározásra még nem emlékezhet, de azt mondja, amíg visszaemlékszik, azóta egyre csak nőtt a vásár. Egyre több az árus, egyre több az érdeklődő.

Varga Géza, Velemérre visz haza egy személyesen neki készült házszámtáblát. Visszatérő vásárlója Czibor Imrének. A fazekas Zala megyéből jár ide, rendszeres résztvevője a vasi vásároknak – az őrséginek is.

A vásározóknak még a Nyírségből is megéri idehozni a portékájukat. A kézművesek egybehangzóan állítják, hogy az ország három legnagyobb vására között van az őrségi kirakodás, talán csak az augusztus 20-ai, fővárosi rendezvény előzi meg.

- Az Őrségi vásár mindig különleges, egy csillogó gyöngyszem – így fogalmazott V. Németh Zsolt, a földművelésügyi tárca környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára. A politikus emlékeztetett: a Hungarikum Bizottság a magyar nemzeti értéktárba emelte az őrségi tájat és a szalafői népi műemlék együttest, a héten tartott ülésén. A két őrségi kinccsel, 126-ra emelkedett a kiemelkedő nemzeti értékek száma.

Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere emlékeztetett, hogy a jubileumok éve a 2015-ös a városnak, csak most, tripla jubileumot ünnepelnek.

- 35 éves az Őrségi Baráti Kör, amely annak idején elindított a mára 35. Őrségi vásárt és azóta is a legnagyobb hatású helyi szervezet. Emellett pedig éppen tíz éve, hogy városi státuszt kapott Őriszentpéter – sorolta a polgármester.

Rámutatott, hogy a vásár sokat változott az elmúlt években, de az alapítók fontos küldetése ugyanaz: legyen egy nagyszabású kézműves vásár és egy kulturális seregszemle.

Kiemelte a polgármester, hogy V. Németh Zsolt államtitkár közbenjárására 5 millió forinttal támogatta az idei vásárt a Nemzeti Vidék Hálózat és nem utolsósorban, elnyerte a vásárral Őriszentpéter a gyémánt városmarketing díjat.

270 vásározó kínálja portékáit vasárnap estig.

Fellép a Soulwave zenekar és az Anima Sound System, vasárnap a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes, a Boglya Népzenei Együttes, a Balkan Fanatik és a Karthago.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!