Hírek

2017.08.23. 17:45

Programtippek a csütörtökön kezdődő Savaria Karnevál kínálatából

SZOMBATHELY Lesz felvonulás, igaz némileg más útvonalon, koncertek több színpadon, és benézhet a hagyományőrzők táboraiba is a nagyérdemű - csak bírjuk szusszal négy napig.

Vas Népe

Ha már testünket-lelkünket felkészítettük annak a töménytelen élménynek - találkozásnak, színnek, illatnak, íznek - a befogadására, amellyel a Savaria Történelmi Karnevál kényeztet évről évre, ha már alig várjuk, hogy megérkezzenek a karneváli vendégeink, de még nem gondoltuk ki, hogyan töltsük velük a napokat, estéket, és ha már beszereztük az ókort idéző ruháinkat, a tógát és a tunikát - persze akkor is, ha nem -, hadd ajánljunk néhány kihagyhatatlannak tűnő helyszínt és programot a hivatalosan ma kezdődő és vasárnap éjjel záródó rendezvény kínálatából! Ahogy az már - a nagykorúvá vált karneválon - hagyomány: kulturális és gasztronómiai különlegességek, felvonulás, koncertek gondoskodnak arról, hogy maradandó élmények, örök emlékek legyenek a Történelmi Témaparkban, a Forum színpadon, a Borok, a Művészetek utcájában vagy éppen a Civil korzón töltött órák.

Gladiátorok, egyenesen a római arénákból - azaz a Thököly utcában, nézők sorfala között Fotók: Szendi Péter

A szervezők azt ígérik, idén is a Fő tér lesz a karneváli lüktetés egyik legfontosabb központja. Élő zenés koncertek serege várja négy napon keresztül a különböző műfajokért rajongókat. Mindjárt a mai karneválnyitó ceremónia után Tarján Zsófi csapata, az aranylemezes Honey Beast ad elektronikus pop-rock koncertet. A banda a 2014-es Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi válogatójának szereplőjeként szerzett országos ismertséget. Minden bizonnyal hallhatja majd a közönség népszerű slágerüket, A legnagyobb hőst. Ha csak belehallgatnánk a koncertjükbe, mert vonzanak más helyszínek is: látványos produkció, tüzes játék kezdődik 21.30-kor a Történelmi Témaparkban.

Kassai Lajos lovasíjász mester a Történelmi Témaparkban tart bemutatót

A Tűzmadarak, a Flame Flowers, a Solstix, a Mare Temporis és az Artistica Anam Cara közös tűzszínházi produkcióját barátjuk, a fantasztikus tűztáncos, Farkas Linda váratlan elvesztése hívta életre.
A tűztáncosok serege egy legendás teremtmény nyomába ered. Az út során megtalálják elhullajtott tollait, együtt mozdulnak majd táncának rezdüléseivel, könnyeivel gyógyítják sebeiket, és mindannyian részesei lehetünk újjászületésének. A csodálatos utazáson a Csángálló banda modern felfogásban, élőben előadott népzenei ihletésű feldolgozásai kísérik a tűzvarázslókat. Még mielőtt a Borok utcájába vinne az utunk, hogy ott zárjuk a pénteket, a Vazul vére akusztikus koncertet se hagyjuk ki: a történelmi rocktrilógia szakrális dalaiból, rockballadáiból összeállított előadásban a rockopera zenészei, énekesei működnek közre. A belépésért nem kell fizetnünk.

Tüzes játék a Savaria karneválon


Pénteken és szombaton is 19 órakor indul útjára a Savaria és a nyugat-dunántúli régió történelmét megjelenítő menet, a jelmezes felvonulás, amely hagyományos karneváli elem - mutatványosok, tűznyelők, gólyalábasok, dobosok, zászlóforgatók teszik parádéssá. Jó tudni: a felvonulás idén a Berzsenyi tér felújítása miatt pénteken és szombaton is a Fő téren halad át.


Pénteken 10.30-kor nyit a Történelmi Témapark, és négy napon keresztül egészen 18 óráig várja az érdeklődőket. Az I. századi és késő római, germán katonai hagyományőrzők táborai mellett a gladiátoroknak és a középkor lovagjainak táborait is megismerhetjük. A korábban megszokotthoz képest még nagyobb hangsúly kerül a korhű tábori élet megjelenítésére. Kassai Lajos lovasíjász mester és tanítványai 12 órakor és 15.40-kor is bemutatják az embertől és lótól is rendkívü-li fegyelmet követelő lovas-íjász-harcmodort - szombaton és vasárnap sem kell őket nélkülöznünk.


A témaparktól egy kőhajításnyira, a Civil korzón pénteken 14 órakor a Vasi Múzeumbarát Egylet Papíripari Paripa címmel válogatással készül magyar költők mosolyra fakasztó verseiből.


Szombaton 20 órakor a szombathelyi Weöres Sándor Színház tagjaiból alakult Mágikus Mintha örömzenél a Borok utcájában. Érdemes megismerni a játékukat - és nem csak egy pohár rozé mellé háttérmuzsikaként.


Kétszáz tárolódobozban közel 7 ezer rovar - köztük rengeteg trópusi lepke - látható a ferences templom színháztermében - gyerekes családoknak ideális program. Ahogy a Gayer-parkban a Kalandvár kínálata is: bábelőadást visz oda a Paprika Jancsi és a Mesebolt Bábszínház, családi koncerttel szórakoztat a Zabszalma, a Kakaó és a Makám zenekar is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!