Hírek

2017.07.21. 17:25

Mindennap tesznek a város tisztaságáért

SZOMBATHELY Nekik nem megalázó lehajolni egy csokipapírért, nem szégyellik felvenni a sárga mellényt - ők azok a hajléktalanok, akik nap mint nap azon munkálkodnak, hogy élhetőbb környezetet teremtsenek a városban.

Vadas Krisztina

Jelenleg hatvan közfoglalkoztatottja van a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft-nek (FÉHE). A közfoglalkoztatottak közül 20-25 ember az, aki a város köztisztaságáért munkálkodik. Németh Klára, a FÉHE ügyvezetője elmondta: meg kell becsülni a munkájukat, mert nélkülük sokkal szemetesebb lenne a város.

Külön erre a célra gyártatott, narancssárga, logóval jelzett zsákokba szedik a hulladékot - ezeket többfelé is láthatják a járókelők, autósok a városban. Nem véletlen: a Szova Zrt. gyűjti össze a megtelt szemetes zacskókat. Naponta 10-15 zsákot töltenek meg mindenféle hulladékkal, ami elég soknak számít - tudtuk meg Németh Klárától.

Polgár Szilvia és Kovács László a Joskar-Ola lakótelepen takarítottak egy játszóteret Fotó: Nagy Jácint

Egész Szombathelyen szedik a szemetet, de vannak kiemelt körzeteik, ahol mindenképpen naponta gyűjtik a hulladékot. Ez a Zanati úti hajléktalanszállótól a belvárosig tartó szakasz, a vasútállomás környéke és a Gyöngyös patak belvárosi szakasza a Borostyánkő áruház környékét is beleértve. Ez utóbbi helyszín kedvelt pihenőhelye a fedél nélkül élőknek, így ki kell mondani: az egyik hajléktalan után egy másik takarít.

A közfoglalkoztatottak másik feladata a város összes játszóterének gyommentesítése. Vegyszeres permetezést nem alkalmazhatnak, mert akkor három napig nem lehetne a területre lépni. A tapasztalatok alapján hiába jelzik táblákkal a munkát, sokan nem törődnek a figyelmeztetéssel - ezért minden fűszálat saját kezűleg húznak ki a földből. Kovács László és Polgár Szilvia is részt vesz a játszóterek karbantartásában. Elmondták: nem az anyukákkal, gyerekekkel van gond, hanem a fiatalokkal, akik hétvégente ott töltik szabadidejüket. Hozzátették: a szülők nagyon hálásak, amiért szép környezetben játszhatnak a gyerekek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!