Hírek

2016.05.31. 17:05

Mintha kiürült volna három vasi falu - Több mint négyszáz fővel csökkent a megye lakossága

Körkép - Rossz hír, hogy csökkent Vas megye lakossága, de jó hír, hogy kisebb a népességfogyás, mint az előző év ugyanezen időszakában. Mintegy félszázzal kevesebb gyermek született, és több mint kilencvennel kevesebben haltak meg Vas megyében. Ami töretlenül emelkedik, az a házasságkötések száma.

Bakos Ágnes

FOGYÁS

Csökkent Vas megye lakossága, de mérséklődött a népességfogyás üteme az előző év ugyanezen időszakához viszonyítva, ezt mutatja a Központi Statisztikai Hivatal most publikált adatsora.

Az idei első negyedévben 430 fős volt a megye természetes népességcsökkenése, vagyis ennyivel lett kisebb a lakosságszám, ha az el- és ide költözéseket nem számoljuk. Tavaly az év első negyedében 472 fős fogyás mutatkozott.

SZÜLETÉS

A csökkenéshez hozzájárul, hogy jelentősen visszaesett a születésszám a megyében: míg tavaly 537, addig idén 490 gyermek született az év első három hónapjában. (Árnyalja a képet, hogy tavaly jelentős, mintegy 23 százalékos volt az emelkedés éves összevetésben.) A szomszédos megyékben változatos a kép: Győr-Moson-Sopronban is visszaesés mutatkozott, de nem ilyen jelentős, hiszen a tavalyi 988 után 961 születést számoltak az első negyedévben. Zala megyében nőtt a születések száma, igaz csak jelképesen: a tavalyi 526 után idén 528 születést számoltak.

HALÁLOZÁS

Ezer alá csökkent a halálozások száma Vas megyében az első negyedévben. Tavaly január első napja és április között 1009 haláleset történt a megyében, idén ugyanebben az időszakban 920 haláleset volt. Az egész régióban csökkent a halálozások száma: a Nyugat-Dunántúl egészét tekintve, tavaly az év első három hónapjában 3680, idén ugyanekkorra 3297 halálozást mutat a statisztikai hivatal táblázata.

NÉPESSÉG

A természetes mutatók összességében azt eredményezik, hogy 430 fővel lett kevesebb Vas megye lakossága. Vagyis, mintha egy év alatt kiürült volna Sárfimizdó, Andrásfa és Nemesmedves. A Nyugat-Dunántúl egészét nézve 1318 fővel csökkent a lakosságszám, míg tavaly az első negyedévben még 1629-cel csökkent Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megye lakosainak száma.

BOLDOGÍTÓ IGENEK

Előbb-utóbb a születésszám emelkedéséhez vezethet az, hogy töretlen emelkedést mutat a házasságkötések száma. Idén január és április között 136 pár mondta ki a boldogító igent, tavaly ugyanekkor 103 házasság köttetett. Már a tavalyi szám is majdnem 20 százalékos emelkedést mutatott éves szinten, az idei pedig 32 százalékkal múlta felül a tavalyi mutatót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!