Hírek

2017.01.03. 20:17

Mire figyeljünk a hidegben?

Körkép - Különösen az idősekre és a gyerekekre kell figyelni, ha nagyon lehűl a levegő. Tartósan 15 Celsius fok alatti hőmérséklet a szobában már veszélyes lehet.

Budai Dávid

Ha meg akarjuk úszni a telet betegség nélkül, akad néhány dolog, amit tehetünk. Dr. Jágerné dr. Szabó Erika elmondta: a legfontosabb az általános higiénés szabályok betartása. Gyakran mossunk kezet, tüsszentsünk papírzsebkendőbe, illetve köhögés esetén tegyük a szánk elé a kezünket. Minderre még fokozottabban kell figyelnünk, ha beteg van a környezetünkben. Lehetőség szerint célszerű kerülni a túlzsúfolt helyeket. Mindezeken túl fontos még a vitamindús táplálkozás is.

Az Állami Népegészség-ügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közleményben hívja fel a figyelmet arra, hogy a tartós hideg jelentősen megterheli szervezetünket. A hideg kedvezőtlen hatásait megelőzhetjük megfelelő öltözködéssel, meleg ételek és italok fogyasztásával. Jó ha tudja, hogy ha fázik, vacog, végtagjai, orra, füle fáj vagy zsibbad, akkor ezek már a kihűlés vagy a fagyás előjelei. Előzze meg a további lehűlést testmozgással, vagy menjen be valahova melegedni.

Öltözzön az időjárásnak megfelelően, rétegesen: védje magát a széltől és az átnedvesedéstől. A nedves ruhákat minél előbb váltsa át. Viseljen természetes alap-anyagú gyapjú vagy pamut alsó ruházatot. Különösen figyeljen megfelelő lábbelire, ami elég bő ahhoz, hogy lábujjait mozgathassa, mert a lábfej hamar lehűl, a lábujjak könnyen szenvedhetnek könnyebb-súlyosabb fagyási sérüléseket. Hasonlóan védje kezét és a fejét is. Ne fogjon meg hideg tárgyakat csupasz kézzel, mínusz tíz fok alatt feltétlenül viseljen kesztyűt. A nagy hidegben az idősek lehetőleg ne menjenek a szabadba. Fontos, hogy biztosítsák a megfelelő hőmérsékletet a lakásukban is. A kihűlés veszélye ugyanis nemcsak a szabad térben áll fenn, hanem a lakásban is, ha ott tartósan 15 Celsius fok alatti a hőmérséklet - ez főleg az idősek, betegek, mozgásukban korlátozottak esetén jelent kiemelt kockázatot. A lakáson belül is öltözzön rétegesen, a lábait is védje gyapjú zoknival, viseljen papucsot. Tegyen szőnyeget a padlóra, a nem tökéletesen záró ajtók, ablakok elé, illetve közé helyezzen párnát, szőnyeget. Mínusz tíz fok alatt ne vigyük sétálni a gyermekeket sem. Ha mégis muszáj vele a szabadba menni, például ügyintézés miatt, akkor rétegesen, alaposan öltöztessük fel, arcát, orrát kenjük be zsíros krémmel. Lehetőleg szélvédett babakocsiban utaztassuk, és igyekezzünk minél rövidebb időt kint tölteni vele. Erős szélben, nagy ködben pedig csak akkor induljunk útnak kisgyermekkel, ha az elkerülhetetlen. Ha autóval utazik, vigyen magával meleg takarót, termoszban meleg folyadékot, és nem árt azzal is tisztában lenni, hogy a hideg-front fokozza az agresszivitást, de ha erre tudatosan odafigyelünk, elkerülhetjük a felesleges stresszhelyzeteket.

Krónikus betegségben szenvedők lehetőleg ne tartózkodjanak hosszú ideig a szabadban extrém hideg időben. A hidegfront érkezésekor a magas vérnyomás betegségben szenvedőknek emelkedhet a vérnyomásuk, aminek jellegzetes tünete a fejfájás, a tarkótáji nyomás érzés. További, hidegfronttal kapcsolatos tünet a görcskészség fokozódása, ami a szívbetegeknél mellkasi szorító fájdalomként jelentkezhet. Panaszaik esetén kérjék orvosuk tanácsát, ha szükséges, konzultáljanak a gyógyszerek adagjának esetleges módosításáról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!