Hírek

2017.02.22. 19:47

Mire megy el a havi zsebpénz? – A szombathelyi diákok elmesélik

Szombathely - Egy országos felmérés alapján nem túl nagy összegekből gazdálkodhatnak a diákok havonta. A zsebpénz mértéke persze sok mindentől függ. Megnéztük, mi a helyzet Vas megyében. Mennyit és mire költenek, tesznek-e félre a diákok a havi juttatásból?

Vadas Krisztina

A szülők között is sokszor vitatéma, hogy adjanak-e zsebpénzt a gyerekeknek, és ha igen, mennyit. A legtöbben arra próbálják nevelni a gyermekeiket, hogy a kevesebbet is be tudják osztani, de találunk példát olyanra is, aki azért ad többet, hogy már fiatalon megtanulják a gyerekek, hogyan kell takarékoskodni. A másik fő kérdés, hogy beleszóljon-e a szülő abba, hogy mire költi el a gyermek a pénzét. A szakértők szerint a legjobb, ha hat-hét éves korban - amikor a gyermek elkezdi az iskolát - kezdjük el a pénz-ügyi nevelést.

Fotó: Unger Tamás

Egy országos felmérés alapján a hat év alattiak havonta ötszáz forintot kapnak szüleiktől, a 7-14 éves korosztály átlagosan havonta ötszáz és ezer forint közötti zsebpénzből gazdálkodhat, a 15 éven felüliek már 2 ezer és 5 ezer forint között is kaphatnak a szüleiktől. Persze ezek a rendszeres „jövedelmek”, ebbe nem tartoznak bele a névnapi, születésnapi és egyéb alkalmakra kapott ajándékpénzek - ezt egyébként a legtöbb gyermek félreteszi, gyűjtögeti. A rendszeresen kapott zsebpénzt viszont majdnem mindegyikük el-költi.

Házi felmérésünket több szombathelyi iskolában is elvégeztük. Az egyik általános iskolában az országos felmérésnél magasabb számokat kaptunk. A hatodik osztályosokat kérdeztük, ők 500 és 1500 forintos heti apanázsról számoltak be nekünk. Ezt a pénzt leginkább az iskolai büfékben költik el szendvicsre, üdítőre, édességre. Az ok érdekes módon nem az, hogy a szülők nem tudnak vagy nem akarnak uzsonnát csomagolni: egyszerűen jobban szeretik megvenni ott ugyanazokat a termékeket. Egyikük, a 12 éves Helga, aki valamivel többet, 2 ezer forintot kap hetente, naponta 350-390 forintért vesz ízesített ásványvizet és sonkás zsömlét. A megmaradt pénzt viszont gyűjti nagyobb célok elérésére. Így például havonta egyszer a barátnőjével elmegy a belvárosi gyorsétterembe, vagy éppen magasabb játékosi rangot vásárol a Minecraft nevű számítógépes programban. A középiskolásoknál már más igények merülnek fel. A legtöbben péksütikre, gyorsételekre, innivalóra, ruhákra és szórakozásra költik el a pénzt. Az átlagos havi apanázs valmivel több, mint az országos statisztika: 5 és 10 ezer forint közötti összeget szánnak a szülők a gyerekek szabad költekezésére. Kalmár Bence, a Kanizsai Dorottya Gimnázium végzős tanulója, az átlagnál jóval többől gazdálkodik, 120 ezer forintot költ havonta. Persze ezt nem csak a szülőktől kapja: munkával egészíti ki a családtól kapott támogatást. Nem titkolja: feléli az egészet, ő is azokra a dolgokra költ, mint kortársai: étel, ital, ruhák és programok - ezekre nem sajnálja a pénzt.

A lassan 13 éves kisiskolás Bársony László viszont takarékos. Az ünnepekre és egyéb alkalmakra kapott összegeket egy az egyben félreteszi, most éppen egy új számítógépre gyűjt. - Amúgy sem költekező típus - mondta el édesanyja, Elvira. Rendszeres zsebpénzt nem kap, nem is igényli. Néha, ha megkíván egy-egy finomságot, vagy valamilyen rendezvény van, akkor kér és kap is költenivalót. Egyébként szól a szüleinek, hogy szeretne valamit, és közösen megvitatják, valóban szüksége van-e rá. - Ha úgy látjuk, hogy „értelmes” ki-adást tervez, akkor természetes támogatjuk - tette hozzá Elvira.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!