Hírek

2016.05.02. 17:38

Mit gondol az idei magyar érettségi feladatairól Fűzfa Balázs?

Az érettségiző osztályáért izguló Fűzfa Balázs irodalomtörténész szerint is könnyű volt az idei magyar érettségi.

Vadas Krisztina

Az általános tapasztalatok azt mutatják, hogy az idei feladatlap könnyebb volt, mint a tavalyi. Ezen a véleményen van dr. habil. Fűzfa Balázs irodalomtörténész, egyetemi docens is, akinek érettségiző osztálya volt idén a NymE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban.

– Úgy tűnik, hogy viszonylag könnyű volt az idei magyar érettségi – mondta Fűzfa Balázs. – Úgy látom, hogy a feladatok minőségük és mennyiségük tekintetében is megoldhatók voltak. A gyerekek – bármilyen iskolatípusban is tanulnak – meg tudták oldani, hiszen elsősorban a korábban megszerzett készségeket kellett a hasznosítaniuk, nem pedig a konkrét ismereteket – emelte ki a tanár.

– Beszéltem a végzős diákjaimmal a vizsgát követően, és azt mondták, derűsen és mosolygósan hagyták el a termeket. Szerintük ki tudták hozni magukból a maximumot – tette hozzá Fűzfa Balázs.

A magyar nyelv és irodalom középszintű írásbelije egyébként 240 perces. A vizsgázóknak két feladatlapot kellett megoldaniuk, a szövegértési feladatlap esetében 60 perc, a szövegalkotási feladatlap esetében pedig 180 perc állt a rendelkezésükre.

– A szövegértés aktuális témát boncolgatott: a könyv, a könyvnyomtatás, az információátadás témaköre érdekli a diákokat. Tanulnak ezzel kapcsolatban több művet is, például Vörösmarty Gondolatok a könyvtárban című versét. Tehát biztos, hogy órán beszéltek erről – elemezte a feladatlapot Fűzfa Balázs. – A szövegalkotásról elmondható, hogy tavaly nagyon nehéz művek voltak, különösen a novella. Az idei egy könnyen értelmezhető, mesés szöveg volt Tamási Árontól. A két vers összehasonlítása volt nyilván a legnehezebb, de ezzel is többen próbálkoztak. Volt olyan gyerek, aki kihívásnak tekintette, ezért választotta ezt – sorolta az irodalomtörténész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!