Hírek

2016.08.31. 14:57

Mit hoz az idei szeptember? - Változás oktatásban, diákmunkában, közlekedésben, cigarettaárakban

Körkép - Kezdődik az ősz. Oktatásban, közlekedésben, a borászatban, a dohányforgalmazásban is hozott változást szeptember első napja.

Bakos Ágnes

A naptári ősz szeptember elsején kezdődik, de a szombathelyi időjárás a héten még biztosan nyarat idéz. Lesznek viszont más változások.

OKTATÁS

Új köznevelési intézménytípusokat vezettek be szeptember első napjával: szakgimnáziumot, új típusú szakközépiskolát. Módosult a minimális osztály- és csoport létszámokkal kapcsolatos szabályozás, ez kizárólag a szakképző iskolákat érinti. Célja az, hogy el tudják indítani a hiány-szakképesítések megszerzésére felkészítő szakképző iskolai osztályokat, kevés jelentkező esetén is. Bővült szeptember 1-jétől a hiányszakmás ösztöndíjban részesülők köre. Akár 50 ezer forintot is kaphat egy tanuló. Az oktatási intézmények fenntartása is változik, de az nem szeptember elsejével, hanem majd a jövő év első napjától. Új szabály szeptember elsejei hatályba lépéssel, hogy óvoda esetében a napi nyitvatartási idő leg-alább nyolc óra. A felsőoktatásban is van változás: a doktori képzés rendszere a mostani tanévtől kettő plusz kettő évessé válik, miközben a doktoranduszok ösztöndíja emelkedik.

EGÉSZSÉG

Szeptember elsejével 233 gyógykészítmény kerül forgalomba Magyarországon, és 227 készítményt törölnek a törzskönyvből, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár összesítése szerint. Három készítmény ára csökken és tíz kerül be szeptember elsejével a normatív támogatási rendszerbe, miközben hat kikerül onnan.

Idén is kérhető az iskolás lányoknak a méhnyakrák elleni védőoltás, dönthetnek a szülők. A kétadagos oltó-anyag azoknak ingyenes, akik betöltötték a 12. életévüket és szeptemberben kezdik meg az általános iskola hetedik osztályát.

MUNKA

Változik a diákmunka szabályozása. Szeptember elsejétől már nem a Munka törvénykönyve, hanem a szövetkezeti törvény tartalmazza a diákok foglalkoztatására vonatkozó szabályokat. Az eddig érvényes szerződések megszűnnek a diákok és az iskolaszövetkezetek között, újra kell kötni azokat.

Szeptember elsejétől bárki ellenőrizheti az őstermelőket. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara okostelefonokra fejlesztett ki alkalmazást, amellyel lekérdezhetőek az őstermelők nyilvános adatai.

Szeptember elsején kezdi a toborzást a határvadász századokba az Országos Rendőr-főkapitányság. Szombathelyen, Vas megyében a határvadász bevetési osztályhoz toboroznak és építménybővítés is lesz. A tervek szerint novemberben indulnak az első képzések, majd május végén lehetnek a határon azok a rendőrök, akiket a határvadász századok megerősítése miatt vesznek fel szeptemberben.

Szabó József és Bognár Sándor is dolgozott a 86-os felújításán, a munkák miatt még pár napig érvényes korlátozás Balogunyom után Fotó: Unger Tamás

KÖZLEKEDÉS

Augusztus utolsó napján öt nappal kitolták a munka befejezésének eredetileg szeptember elsejére jelölt időpontját, de a gyakorlatban elkészült a 86-os főút burkolat-felújítása Egyházasrádóc és Balogunyom között. Az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ tájékoztatása szerint öt távolsági és tíz régiós járatnál lép érvénybe változás a Vas megyei buszközlekedést illetően szeptember első napján. Pár perces módosításokról van szó, jórészt a hajnali járatok menetrendjében, érdemes előre tájékozódni az autóbusszal közlekedőknek.

ADÓ ÉS JOG

Szeptember 1-jétől emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója. Az erről szóló törvényt júniusban fogadta el a parlament. A cigaretta, a szivar és szivarka, valamint a dohány árát is emeli az adóváltozás, amellyel Magyarország uniós irányelvet követ. S ez még nem a végső árplafon: a mostani adóknak 29 százalékkal kell emelkedniük az uniós adóminimumhoz. A Nemzeti Jogszabálytár adatbázisa szerint a Vas megyei önkormányzatoknál kettő helyi rendelet lép hatályba szeptember elsejével. Az egyik az ostffyasszonyfai önkormányzaté: ott a gyermek-étkeztetés térítési díjaiban van változás. A másik a büki önkormányzat új rendelete: az az önkormányzati lakások bérleti díjáról szól.

AGRÁR

Zárul szeptember elsejével a magyar szőlő-bor ágazati stratégia széles körű társadalmi vitája, vagyis a következő lépcsőhöz ér az ágazat meg-újítása. Kezdődik a vadászati főidény az erdőkben és tavasz óta új határidők is érvényesek, így több állatfaj egyedeinek is „fontos" szeptember elseje. Például a muflon kos és a szárcsa vadászati idénye is szeptember első napjával kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!