Hírek

2015.10.04. 08:03

Mit keresett több száz tűzoltó Szombathely Fő terén?

Szombathely – Piros volt a Fő tér a rengeteg tűzoltóautótól, megtöltötték a teret a járművek és az egyenruhás tűzoltók, valamint a lánglovagoknak öltözött gyerekek. Kíváncsi tömeg követte figyelemmel az I. Vas Megyei Tűzoltó-találkozót szombat délután.

Bakos Ágnes

Keresztbe ért két vízsugár és megszólalt az összes tűzoltóautó szirénája – ez volt a szerelési gyakorlat csúcspontja Szombathely szívében.

A Szentháromság-szobor tetejének magasságából, két emelőkosárból érkezett hűsítő cseppeknek örültek a nézelődők.

Soha nem látott összejövetel volt az I. Vas Megyei Tűzoltó-találkozó: 78 önkéntes, önkormányzati és hivatásos tűzoltóegység szerelte össze tömlőit.

– Erőt sugároz a több száz tűzoltó – mondta dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere az ünnepen. Mint fogalmazott: a találkozó ötletét örömmel üdvözölte, de ilyen monumentális látványra nem számított, mint ami fogadta az érdeklődőket Szombathely Fő terén. Kiemelte a lánglovagok önzetlen munkáját, amikor mások és a közösség értékeit mentik, s természetesen mások életét, épségét. Minél kevesebb beavatkozást kívánt a megye lánglovagjainak a polgármester.

Az éppen öt évvel ezelőtt, a szomszédos Veszprém megyében történt vörösiszap-katasztrófáról emlékezett meg a lánglovagok előtt Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke. A katasztrófa évfordulóján az összefogást emelte ki.

– Azért ennyi tűzoltót nem mostanában láttunk! – hallatszott a nézők soraiból. A legapróbb ovisok is tűzoltónak öltöztek, és nemcsak a fiúk, hanem lányok is szívesen viseltek tűzoltósisakot, többen pedig teljes felszerelést. Bújócskára is alkalmas volt a tűzoltóautók sorfala: Zukok, IFA-k, Mercedesek sorakoztak, az elmúlt évtizedek piros tűzoltó tanúiként.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Vas Megyei Szent Flórián Tűzoltószövetség közösen rendezte a találkozót – emlékeztette az ünneplőket dr. Magyar Csaba, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője.

– Nincs még egy ilyen megye, amelyik ennyi, szerelési feladatot végrehajtó szervezetet tudna felvonultatni – mondta el a gyakorlat közben Göncz Szabolcs, a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka.

Az összedolgozó lánglovagok munkája nyomán egy, több mint másfél kilométer hosszú tűzoltótömlő állt össze a Fő téren. Szimbolikus volt a szerelés: közös akaratból, elszántságból és együttműködésből építkeztek a lánglovagok. Egy olyan láncot készítettek, amely képes megfékezni a legnagyobb tüzet is.

A két egymásba fonódó sugár mutatta a tűzoltók összetartásának erejét. A cél az volt, hogy rávilágítson az önkéntességben, az összefogásban és az együttműködésben rejlő páratlan erőre, amelynek döntő szerepe lehet a bajban – sikerült a látványos küldetés, sőt, a Vas megyei himnusz dallamára megjelenő szivárvány koronázta meg a napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!