Hírek

2015.05.27. 14:32

Mit keresnek rókák a vasi városok közepén? - Csepregen már készültségben állnak

A rókák felbukkanása lakott területen ebben az időszakban meglehetősen gyakori. Aggódni nem kell, nincsen veszett róka Vas megyében, viszont sokat tehetünk a nem kívánt látogatások ellen.

Budai Dávid

Csepreg honlapján két hete tettek közzé egy felhívást, miszerint az utóbbi időben több helyről is jelezték, hogy főként az esti órákban rókák kóborolnak az utcán. Megkérdeztük az Országos Magyar Vadászkamara Vas Megyei Területi Szervezetének titkárát, Kenesei Istvánt, hogy mennyire gyakoriak a hasonló esetek a megyében, és hogy kell-e tartani a rókáktól?

Megtudtuk, az, hogy a rókák lakott területre tévednek, egyáltalán nem kirívó eset. A megye minden településén előfordulnak ebben az időszakban. Ennek oka, hogy az április közepén született kis rókák ekkorra már előbújnak a kotorékból, és kezdenek önálló életet élni. Valószínű, hogy a Csepregen észlelt állatok is fiatal példányok voltak, de a rókák amúgy is sokszor tévednek lakott területre, mivel könnyen találnak táplálékot. A városi rókák általában kukáznak, de az aprójószágokat és a kert végébe kiöntött ételmaradékot is szívesen elfogyasztják. Mivel a rókák kimondottan éjszakai állatok, ezért előfordulásuk az alkonyati óráktól egészen a hajnali órákig várható.

Fotó: Kardos Zsolt

Kenesei István elmondta, nehéz megbecsülni a rókák számát a megyében, mint ahogyan hasznosságukról vagy kártékonyságukról sem lehet egyértelműen nyilatkozni. Abban a tekintetben hasznosak, hogy rengeteg rágcsálót pusztítanak, viszont a vadászok prédáját, a nyulat, a fácánt is elejtik. Megkérdeztük azt is, hogy kell-e tartanunk a rókáktól, ha találkozunk velük, Kenesei István határozott válasza, hogy nem. Egyrészt a róka, ha csak teheti, elkerüli a találkozást az emberrel, ha azonban mégis összetalálkozna a „simabőrűvel”, akkor minden bizonnyal menekülőre fogná. Másrészt, tizenöt éve nincs veszettség a megyében, mivel a szlovén, a szerb és a horvát határszélen minden évben tavasszal és ősszel repülőgépről szórnak ki veszettség elleni vakcinát. Mint megtudtuk, azért csak az említett határsávokban szükséges a védekezés, mert Ausztria és Szlovákia felől nem érkeznek hazánkba veszettséggel fertőzött rókák.

Kenesei István elmondta azt is, hogy mi a teendő, ha rókával futunk össze a településen. A titkár azt javasolta, hogy keressük meg az illetékes, vadászatra jogosult szervezetet. Általában a kilövés vagy az élőcsapdás befogás merül fel alternatívaként. Mivel lakott területen háziállatok is a csapdába kerülhetnek, ezért ilyen esetben mindig megkérik a lakosságot, hogy fokozottan ügyeljenek állataikra, bár mint megtudtuk, nagy baj, akkor sincs, ha kutyát vagy macskát sikerül fogni róka helyett, mivel ezek élőcsapdák, vagyis az állatot csak foglyul ejtik. A titkár hozzátette, lakott területen a rókák kilövése meglehetősen bonyolult, mivel a jegyzőtől és a rendőrségtől is engedélyt kell beszerezni a balesetveszély miatt.

Ugyanezen az állásponton van a Répcevölgye Vadásztársaság is, tájékoztatásuk szerint a rókák kilövése lakott területen a fokozott balesetveszély miatt nem lehetséges. Király Lajos, a vadásztársaság elnöke elmondta, társaságuknak csak külterületen van jogosultságuk a rókák elejtésére. Tavaly 150 róka került terítékre, ebből ötven a csepregi határban. Megtudtuk, a gondozásukban álló területen komoly károkat okoznak az apróvadban a rókák, ezért vadászaikat is arra ösztönzik, hogy gyérítsék az állományt. Király Lajos elmondta, sok probléma van abból, hogy a lakott területekhez közel helyeznek el a településen élők állati tetemeket, és az odavonzza a rókákat. A gondozatlan kiskertekben is gyakran megtelepednek a rókák, olyannyira, hogy a kis rókák már ott is születnek. A vadásztársaság elnöke is megerősítette, a rókák megjelenésének problémája egyáltalán nem egyedi eset, nála is nézett már be a kertkapun róka. Sokan megijednek az állatoktól, pedig félni nem kell tőlük, de a közvetlen kontaktust mindenképpen kerülni kell.

Doma Lajos vadászmester szerint nincs több róka, mint az elmúlt években, csupán arról van szó, hogy az ember folyamatosan hódítja el az életteret a vadállatok elől. A kerítések felhúzása és az apróvad megfogyatkozása mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy a rókák az ember közelében keresik táplálékukat, de a szelektív hulladékgyűjtéssel sok probléma megelőzhető lenne.

A csepregi önkormányzat is megemlíti felhívásában, hogy a lakosság is sokat tehet azért, hogy a város ne legyen vonzó a rókák számára. Mivel az állatok egyre többször merészkednek be a városba, és a kertvárosi részeken, lakótelepeken kukáznak, ezért a közterületi hulladéktárolókba csak lezárt zsákokban helyezzenek el olyan hulladékot, amely esetleg élelemként szolgálhat a rókák számára. Megemlítik, a lakott területen a jó gazda gondossága is szükséges ahhoz, hogy a háztáji környezet ne váljon vonzóvá a róka számára.

A lakosságot arra kérik, hogy ügyeljenek a saját ingatlanjaik rendjére, ott hulladékot, törmeléket ne halmozzanak fel, amely esetlegesen jó búvóhelyet nyújthat az állat számára. Hogy a háziállatok se váljanak a róka prédájává, azokat tartsák bekerített helyen, éjszakára jól zárható ólban helyezzék el, ahova nehezebben jut be a róka. Kiemelik, ijedségre, aggodalomra nincs ok, a rókák normális körülmények között nem támadnak, azonban arra intenek mindenkit, ne menjenek közel, ne érintkezzenek az állattal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!