Hírek

2014.11.22. 16:48

Mitől lehetne ma több boldog család?

300 résztvevője volt ma az egyházmegyei lelki napnak a Kemenesaljai Művelődési Központban.

Némethy Mária

Magyarországon a média, a reklámok, a fogyasztói piac olyan vágyakat gerjesztenek az emberekben, amelyeket általában nem tudnak kielégíteni. Emiatt sok a rosszkedvű, elégedetlen ember, kiugróan magas a depressziósok száma. Mit tud mondani egy ilyen helyzetben a családoknak a katolikus egyház? Erről is szólt szombaton Celldömölkön az egyházmegye családi lelki napja.

A celldömölki találkozó főszervezői: Karáth Péter, Karáthné Horváth Marianna, Kirner Zoltán, Czuporné Hetényi Rita és Czupor Attila. (Fotó: Nagy Zoltán)

Bíró László, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferens püspöke két előadást is tartott a szülőknek. Arról beszélt, hogy a boldog családok mennyire fontosak, erre hívta fel a figyelmet nemrégiben Ferenc pápa is. De mitől lenne több boldog család? Bíró László válaszában kitért arra: a házasságban, a családban nap mint nap gyakorolni kell fontos emberi értékeket. A megbocsátást és a hála érzését, s őrizni szükséges a szeretetet, mert az nem jár senkinek sem automatikusan. Arról is beszélt, hogy az emberi személyiségben egyre nagyobb teret nyerő egoizmust, azaz az „én” előtérbe tolását el kellene felejteni, mert sokkal boldogabb attól egy család, ha tagjai önzetlenül segítik, figyelnek a másikra.

Veres András megyés püspök volt a szentmise főcelebránsa, jobbján Bíró László püspök (Fotó: Nagy Zoltán)

Amíg a felnőttek előadást hallgattak, a gyerekek külön csoportokban (bölcsisek, ovisok, alsósok, felsősök és középiskolások) különféle helyszíneken foglalkozásokon vettek részt. Aztán jött a finom ebéd, majd kerekasztal beszélgetés, filmvetítés. Délután 3 órakor püspöki mise kezdődött, amelynek főcelebránsa dr. Veres András megyés püspök volt, a prédikációt Bíró László mondta. Az este 6 órakor kezdődő szentmisét Kirner Zoltán mutatta be.

Sok résztvevő süteménnyel érkezett Cellbe. A helyi családoknak, 30-40 embernek köszönhetően nagyon jól szervezett volt ez a találkozó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!