Hírek

2016.04.10. 10:07

Mókuskerék, műfenyő és Gazdálkodj okosan! – Lomok között jártunk a Derkovitson

A második lomtalanítási szombat volt az idei gyűjtésben Szombathelyen. Eső áztatta a kincseket és a kincsvadászokat, de nem volt hiány egyikből sem.

Bakos Ágnes

Kisebb és nagyobb lomkupacok álltak sorban a szemetesek mellett péntek este a Derkovits-lakótelepen. Pontosabban az idei második lomtalanítási körben a Petőfi Sándor utca – 18-as Honvéd utcáktól északra eső városrészben.

Egy egész garázs felhalmozott apró és nagyobb lomjait kipakolta a ház elé a Paragvári utcában Bánhidi Máté és Márkó. Sok munkájuk volt, nem is válogatták a lomokat – de megtette helyettük más. Percekkel a kipakolása után egy autó rakterében landolt egy kerékpár. Hiányzott egy kereke – de ez nem zavarta az új tulajdonost.

Hangulatos fém cukorkás doboz, legalább harmincéves lámpabura, kis asztal és ajtók is vártak felfedésre – esetleg új tulajdonosra az esőben. És ez még csak az egyik ház volt a sok közül.

A bútorlapokat, szekrényelemeket, ajtókat selejteztek ki a legtöbben: mindenütt feltűnt belőlük egy-egy darab. Ágybetét, ágyrács és magányos fotel is jellemző látvány volt, akár heverve a füvön, akár fáknak támasztva. Volt hűtőszekrény és gáztűzhely is, mondhatni bőven. Ez utóbbiak feltehetően maradnak a kukák mellett, a házak előtt, ugyanis elektronikai hulladékot, így selejtes hűtőt, televíziót, háztartási gépeket nem szállítanak el a lomtalanításkor. A 2012-es hulladékgazdálkodási törvény értelmében ilyen kivétel még a kerti hulladék, a bontott autóalkatrészek (meg persze autók egészben), gumiabroncs, lapátos hulladék, trágya és állati tetem. Ezekből – szerencsére és első látásra – nem volt egy sem a lomtalanításon.


Voltak viszont babák. Magyaros mintával gondosan hímzett fejfedőben, kötött pulóveres nagyobb baba és plüssmackó kíséretében. Közhely, de ha mesélni tudnának... Sok gyereköröm és bánat szemtanúi lehettek ezek a lomok Szombathelyen. A játékok között például Gazdálkodj okosan! társasjáték is lapult. Lehet, hogy hiányos, lehet, hogy évek óta nem használták – mindenesetre most végleg feleslegessé vált. Így jártak könyvek is: már senkit nem érdekel, mi volt „A közlekedés rendje" néhány évtizeddel ezelőtt...

Egy piros táska befőttes üvegeket rejtett egy másik kupac szélén. Hogy miért nem a szelektív gyűjtőbe került? Nem tudni, talán egyelőre jobb helye volt a teljes, műbőr és műanyag táskakollekció mellett az utcán.

Ruhából is rengeteg volt: tisztára mosva, gondosan bezsákolva vártak a Szova hulladékszállító autóira. Pontosabban vártak volna, ha kincsvadászok nem előzik meg a szemétszállítókat. Szomorú látványt nyújtott, de sok zsákot kibontottak és áttúrtak, aztán nem csomagoltak vissza a kincsvadászok.

Volt persze, aki másra „utazott". Egy kerékpáros asszony edényekkel pakolta fel a járművét. Meg műanyag lavórokat is begyűjtött a lomhalmokból. És például éthordót: nem is egyet, hármat halmozott fel. A klasszikus zsírosbödönök között is válogatott: a nagyobb, piros darabnak megvolt a teteje, mehetett a biciklire. A kisebb, fedő nélküli, sárga darab maradt az esőben.

Nem kapott ünnepi díszt a megunt vagy eltört műfenyő. Csupaszon zöldellt a babák és edények között – a lomvadászok sem csaptak le rá.

Lakásfestés maradványai „csomagban" várták a szállítást: maradék festék, festőhenger együtt ázott. Egy-egy ház előtt mikrohullámú sütő vagy parkettázásból maradt anyag kísérte a vödröket. Színes és egy kicsit abszurd látványt nyújtott a csokornyi művirág: tulipánt és margarétát formáznak még mindig, de már nem díszítenek egyetlen lakássarkot sem.

Röviden ez volt a „kínálat" a Derkovitson, de lesz még látni, illetve gyűjteni való, hiszen folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen.

Az idei harmadik nap április 16-a lesz, aznap a Szent Márton utcától és a Thököly utcától délre eső városrész lesz soron, a belváros déli része, Joskar-Ola és a KISZ lakótelepek, a Százhold városrész a Szt. Gellért utcával bezárólag. Egy hétre rá a Perint pataktól nyugatra eső városrészben, a Jáki úti temetővel bezárólag gyűjtik majd be a lim-lomokat, akkor is csak a lakosságtól, nem vonatkozik az éves lomtalanítási akció az intézményekre, vállalkozásokra, kereskedelmi egységekre.

A Szova továbbra is azt kéri a szombathelyiektől, hogy szelektálják a lomokat: rakják külön a fát, fémet, kartont. És ha tudják, kötegeléssel segítsék az elszállítást.

A következő szombatokra is érvényes, hogy reggel hét órakor indulnak összeszedni a lomokat. A felhívás szerint a feleslegessé vált bútorokat, játékokat, ruhákat szállítójárművel megközelíthető közterületre kell kirakni. Ahogy a felhívás fogalmaz: „Így jelentősen csökkenthető a guberálás miatti szennyezés veszélye". Persze lehet kincset keresni (?) és találni is, csak ne szórjuk szét az ott hagyott kupacot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!