Hírek

2015.09.11. 18:54

Mozdulj Sárvár, bringára!

Sárvár - Az 1899-ben létrejött Sárvári Vasparipa Egylet nyomán, 2015 júniusában, harminc fővel újra megalakult a Sárvári Kerékpár Egylet. Az újjáalakulás alkalmából pénteken sajtótájékoztatót tartottak a Nádasdy-várban.

Vadas Krisztina

Sárvár körülbelül 120 éve kerékpáros kisváros. Évtizedek óta a sok jó sárvári kétkerekűző egyedül vagy kisebb csoportokban nyomta a pedált, és szelte a kilométereket.

Ez év elején aztán néhány ember fejében megfogant a gondolat, hogy mi lenne, ha a biciklis társadalmat szervezett formába tömörítenék. Így alakult meg június 27-én a Sárvári Kerékpár Egylet nevet viselő civil egyesülés.

A Mozdulj Sárvár! program már évek óta tölti meg Sárvár életét különböző, az egészség megőrzését és a szabadidő hasznos eltöltését szolgáló programokkal.

Haller Ferenc, a Sárvár Tourist &TDM Nonprofit Kft. menedzsere elmondása alapján a kerékpározás iránt egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik Sárváron, főleg a külföldi turisták körében.

Dr. Zacher Gábor toxikológus, Máhr Tivadar alpolgármester, Wawrzsák Zsolt, a Sárvári Kerékpár Egylet elnöke, dr. Kondora Bálint megyei alelnök, Vargáné dr. Kovács Veronika c. rendőr alezredes és Simon Zoltán, a Vas Megyei Kerékpáros Szövetség elnöke
Fotó: Unger Tamás

Máhr Tivadar, Sárvár alpolgármester szerint jó lenne, ha ezzel is plusz kínálatot tudnának nyújtani az ide érkező turistáknak és az itt élő embereknek. Hamarosan az infrastrukturális feltételek is javulni fognak, terveikben szerepel például a kerékpárút-hálózat kiterjesztése is. Szeretnék, ha az ide érkező embereknek minél színesebb programokat tudnának kínálni. - Azon dolgozunk, hogy az aktív pihenésre vágyók is megfelelően széles skáláról választhassanak nekik tetsző programot - emelte ki. Emellett örömmel üdvözölte a kerékpáros egyesület újjáalakulását is.

Dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az elmúlt esztendőben sokat munkálkodtak a megyei kerékpárúthálózat fejlsztésén. Ennek keretében felmérték az igényeket, jelenleg a tervezési szakaszba lépnek át. Páratlan lehetőség, hogy nagyobb összeget tudnak erre a célra használni - tette hozzá. Tematikus kerékpárutak, egybefüggő kerékpárutak, hivatásforgalmi kerékpárutak: ezek azok, amiket szeretnénk megvalósítani - mondta. Sárvár a megye elsőszámú turisztikai célpontjaként kiemelten érintett az ügyben.

A Mozdulj Sárvár! program keretében nem csak a sportra fektetik a hangsúlyt a szervezők, az egészségmegőrzést szolgáló programokat is kínálnak. A sajtótájékoztató után dr. Zacher Gábor toxikológus elsősorban a diákoknak tartott előadást a drogokról. Ezt követően egy ötkilométeres kerékpáros felvonuláson vehettek részt az eseményre érkezett vendégek. A csoporttal tartott dr. Zacher Gábor is, aki a tekerés után sem állt le. A népszerű toxikológus a fiataloknak tartott előadása után ugyanis a szülőknek és a pedagógusoknak külön prezentációban mutatta meg, hogyan védhetik meg gyermekeiket a szerhasználattól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!