Hírek

2015.03.06. 17:33

Munkaszüneti nap lesz október utolsó napja?

Tárgyalások kezdődhetnek arról, hogy munkaszüneti nap legyen Magyarországon október 31-e, azaz a reformáció napja. Egyebek mellett ez is kiderült azon a presbiteri csapatépítő napon, amelyet Sárváron tartottak.

Pajor András

2017-ben ünnepli a világ a reformáció 500 éves jubileumát. 1517. október 31-én Luther Márton Wittenbergben függesztette ki azokat a hitbéli vitatételeket, amelyek aztán a protestáns keresztény irányzatok alapjává váltak. A reformáció egyik fellegvárának helyszínén, Sárváron a presbiteri csapatépítő napon részt vett többek között dr. Hafenscher Károly evangélikus lelkész, a Magyarországi Evangélikus Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa, dr. Birkás Antal főtanácsadó, Ágh Péter országgyűlési képviselő és Máhr Tivadar, Sárvár alpolgármestere is.

A találkozón kiderült, a kormányzat méltó módon szeretné megünnepelni 2017-ben az 500 éves jubileumot. A Reformáció Emlékbizottságot maga Orbán Viktor miniszterelnök vezeti, aki maga is református. A bizottság elé került például azon javaslat is, miszerint október 31-én a világban több helyütt munkaszüneti napot rendelnek el, így van ez Németország több tartományában, Szlovéniában, de még Chilében is. A döntéshozók elmondták, nemsokára a kormány elé kerülhet a javaslat, de addig még sok tárgyalásra van szükség. A döntés azért is indokolt lehet, mert november 1-je halottak napja katolikus ünnep, október 31-e legfontosabb üzenete pedig az, hogy lélekben fontos a megújulás, így a két ünnep jól összekapcsolható. Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, a kormányzat nagyban támogatja Sárvár szerepét, a város az európai rendezvények egyik helyszíne lesz, megújulhat az evangélikus templom belseje. A munkálatok során kicserélik a teljes elektromos hálózatot, helyreállítják az állagmegóvás miatt megbontott falburkolatot. Új padozatot és üléseket kap a templombelső és a karzatot is átalakítják az oltár mögötti résszel együtt. A város vezetésével folytatott tárgyalások során az is körvonalazódott, hogy az önkormányzat az évfordulóra a templom előtti teret is az ünnephez méltóan újíttatja fel. Ebben szerepel a bibliai Újszövetség első magyar fordítójának, Sylvester Jánosnak a téren felállítandó szobra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!