Hírek

2016.10.18. 19:05

Mutatjuk a vasi Primákat

Szombathely - Idén tizenkettedik alkalommal választották ki az országos díjátadó területi fordulójának legjobbjait. A Prima díjasok a Weöres Sándor Színházban megrendezett gálaesten vehették át kitüntetésüket.

Kovács Ágnes

A Prima Primissima országos díjakat 2003 óta adja át a Demján Sándor által létrehozott alapítvány. A díjat a vállalkozók adományozzák a kultúra és tudomány legjobbjainak. A Prima Primissima díj rangját a vállalkozók is fölismerték, így a kitüntetés 2005-ben a területi Prima díjak rendszerével egészült ki.


A Vas megyei Prima díj kitüntetettjei: dr. Kovács Zsolt, Szilágyi Miklós, Bebes István, Bodor Ferenc és Masszi Ferenc Fotó: Szendi Péter

A magyar szellemi élet, a kultúra, tudomány és művészet támogatásában mind a tizenkilenc megye képviselteti magát. A gálaesten tíz terület legjobbjai mellett idén második alkalommal osztottak díjat ifjúsági kategóriában.

A három Prima díjas: Bebes István, Bodor Ferenc és dr. Kovács Zsolt. A közönségdíjat Masszi Ferenc vehette át, az ifjúsági Prima díjat Szilágyi Miklós kapta.

A gálaesten megjelentek a város és a megye gazdasági életének szereplői, a korábbi évek kitüntetettjei és a régió vezető tisztségviselői is. A színházban megrendezett díj- átadón megszólalt a megye himnusza, ezt követték az ünnepélyes köszöntők.Harangozó Bertalan kormánymegbízott egy francia esszéista gondolatát idézte, hangsúlyozva, hogy a tehetség csak munkával párosulva hozhat valódi sikert. Dr. Lovassy Tamás, a Vállalkozók Országos Szövetsége Vas megyei Prima-koordinátora felhívta a figyelmet arra, hogy ez az este különleges, hiszen a Prima Primissima Díj alapítója a VOSZ országos elnöke, Demján Sándor személyesen is részt vesz az eseményen. Az elnököt főnökként emlegette közvetlen megszólalásában. Emlékeztetett arra, hogy Vas megye az elsők között csatlakozott az országos kezdeményezéshez.


Demján Sándor, az országos díj alapítója mondta a zárszót Fotó: Szendi Péter

2016-ban Szárnyas Jánost választotta megyei elnöknek a VOSZ Vas megyei tagsága. Az új elnök Szőnye Józsefet váltotta, aki kezdetektől tagja volt a Prima Primissima kuratóriumnak is.

Szárnyas János beszédében kiemelte: a Vas megyei Prima díj sikere azoknak a megyei vállalkozásoknak is köszönhető, amelyek elismerik és támogatják a tizenkét évvel ezelőtti kezdeményezést.

Az új elnök egyben a díj megújulását is hozta, hiszen az idei évtől, az országoshoz hasonlóan a megyében is tíz kategóriában vannak jelöltek. 2016-ban a jelölést szakértők is segítették, akik a VOSZ Vas megyei elnökségének adták át javaslataikat, és az elnökség választotta meg az egyes kategóriák legjobbjait.

A rendezvényen a műsor házigazdája, Pócza Zoltán, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója felkonferálta a Szombathelyi Televízió kisfilmjeit, amelyek bemutatták a tíz kategória- győztest. Dr. Bokányi Pétert, a magyar irodalom, Trokán Pétert, a magyar színház- és filmművészet, Masszi Ferencet, a magyar képzőművészet, dr. Kovács Zsoltot, a magyar tudomány, Danka Adélt, a magyar oktatás és köznevelés, Sellyei Gábort, a magyar építészet és építőművészet, Bodor Ferencet, a magyar sajtó, Bebes Istvánt, a magyar sport, Pásti Józsefet, a magyar népművészet és közművelődés, és Sándor Jánost, a magyar zeneművészet kategóriájának győztesét. Közülük választották ki a Vas megyei Prima díjak jutalmazottjait. A VOSZ Vas megyei tagságának döntése alapján Prima díjat vehetett át: Bebes István, Bodor Ferenc és dr. Kovács Zsolt.

Bebes István kosárlabdázó, a magyar sport jelöltje. Fiatalon lett élvonalbeli sportoló. Három cikluson keresztül országgyűlési képviselőként dolgozott, 2002 óta Körmend város polgármestere.

Bodor Ferenc sportújságíró, a magyar sajtó jelöltje, 1972-től nyugdíjazásáig a Vas Népe sportrovatának vezetője. Tulajdonosa, az újságírói szakma legnagyobb elismerésének, az Arany Toll-nak is.

Dr. habil Kovács Zsolt, az NymE SEK egyetemi docense. A szakember kutatási területe a neuroimmunológiai reakciók és az epilepszia pathomechanizmusa közötti kapcsolat vizsgálata.

A három győztes egyénenként egymillió forint jutalomban részesült.

Idén második alkalommal állítottak jelölteket Ifjúsági Prima kategóriában, amelyre a Vas Népe internetes portálján, a vaol.hu-n szavazhatott a közönség, ugyanígy választották ki a közönségdíjast is.

Az Ifjúsági Prima díjat Szilágyi Miklós karnagy-zeneszerző nyerte, aki az összes szavazat negyven százalékát kapta. A győztest Szőnye József, a VOSZ korábbi Vas megyei elnöke hirdette ki. A karnagy jutalomként a díj mellé kétszázötvenezer forintot is hazavihetett.

A közönségdíjat Masszi Ferenc kapta, aki szoros versenyben a szavazatok huszonöt százalékával győzött. A grafikusművész a Művészeti Szakgimnázium tanára. A díjhoz kétszázötvenezer forintnyi jutalmat is kapott.

Az elismerést dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és Halmágyi Miklós, a Vas Népe lapigazgató-főszerkesztője adta át. A 2016. év megyei vállalkozója díjazottjai: Orbán László növénytermesztő és Gergye László bádogos. A 2016 év vállalkozója díjat Domiter László és Szvoboda László kapta.

A gála zárásaként Demján Sándor, a VOSZ ügyvezető elnöke elmondta, egy ország sikere a kultúrában és a közművelődésben rejlik. Felhívta a figyelmet arra, hogy áldozni kell az oktatásra, a tehetséggondozásra, hogy a fiatalok ne menjenek külföldre boldogulásukért. Széchenyi Istvánt idézte, miszerint Magyarország nem volt, hanem lesz.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!