Hírek

2016.09.03. 07:15

Nádasd, ahol összefog a falu, a civilek, az egyházak és az intézmények

Az 1310 lakosú Nádasd számára nem újdonság, hogy mikrotérségi központ szerepét töltse be. Az volt már a tanácsi rendszerben, az a körjegyzőség időszakában, s most is itt van a falut körbevevő, immár hat aprócska település közigazgatási központja.

Tersztyánszky Krisztina

A közigazgatási szerepből adódóan Nádasdon szinte minden közintézmény megtalálható, ráadásul a legtöbbjük egyetlen, három hektáros parkban, a település központjában. Nyolc osztályos iskola, óvoda, művelődési központ, orvosi és fogorvosi rendelő, szociális intézmény társul az önkormányzati hivatal mellé.

Pontosabban egy bölcsőde még hiányzik: most adott be rlétesítésére pályázatot az önkormányzat. Karvalics Zoltán polgármester bosszankodva mondja: az előírásoknak megfelelő, 12 fős bölcsi megépítése 80 millió forintba kerülne, a pályázható összeg maximuma ugyanakkor 50 millió forint. Mégis reménykednek, hiszen a Hétszínvirág óvoda is csúcsra járatva működik, nagy szükség lenne a gyermekintézményre.

Nádasd madártávlatból. A település hét dombra épült, középen a Templomdomb a régi temetővel (Fotó: Tersztyánszky Krisztina)

Szerencsére egyre több fiatal vett házhelyet itt az utóbbi időben, a kilenc önkormányzati telek lassan mind gazdára talál. A határ közelsége miatt még Budapestről is települnek ide, sok a gyerek. A polgármester bízik benne, hogy januárban már átbillen a mérleg, és emelkedni kezd a falu lakosságszáma. Ez eddig is csak azért nem történt meg, mert a nádasdiak közül néhányan - papíron vagy ténylegesen is - Ausztria felé szivárognak.

A bölcsődén kívül egy további fejlesztés az egészségház korszerűsítését célozza meg, egy pedig az Evangélikus Diakóniai Központ fejlesztését. Az utóbbi nem önkormányzati projekt, hanem a létesítményt üzemeltető egyházi szervezeté.

Karvalics Zoltán polgármester elhivatottságán érződik, hogy tizenkét évig a művelődési házat vezette

Nádasd szerencsésnek mondhatja magát, hiszen a szociális ügyeket évekkel ezelőtt az evangélikus egyház vette le az önkormányzat válláról. A diakóniai központ szervezi a házi segítségnyújtást és a szociális étkeztetést, nemcsak Nádasd körzetében, hanem a Vendvidéken és néhány zalai településen is. Nyári tábort szerveznek, műhelyeket hoztak létre, ők üzemeltetik a kistelepülések falugondnoki szolgálatait is.

Az önkormányzat másik jobbkeze az Együtt Nádasdért Egyesület, amely az általa kiadott Hétdombi Hírek helyi újsággal együtt az idén ünnepli a huszadik születésnapját. Földes Tímea, az egyesület elnöke példaértékű együttműködésről beszél az önkormányzat, az intézmények, a civil szervezetek és az egyházak között. Ha van valami feladat, rönkhúzás, advent, májusfa állítás, mindenki megtalálja a maga tennivalóját, amihez ő a legjobban ért.

Földes Tímea, az Együtt Nádasdért Faluszépítő és Fejlesztő Kulturális Egyesület elnöke a művelődési házban (Fotó: Tersztyánszky Krisztina)

Maga a művelődési ház sok szempontból is a falu központja. A nagyteremben tartanak minden közösségi megmozdulást a testületi üléstől az esküvőn át a néptánc oktatásig. Kivéve, ha jó az idő, és az épület mögötti szabad területre, a pajtához, kemencéhez tevődik át a hangsúly. Itt tartják minden második szombaton a termelői piacot is.

Az Összetartozás kapuja. Alsósófalvával 26 éve tart a testvérkapcsolat

A művelődési ház vendégcsalogatóan kialakított fogadó helyiségében információért, fénymásolni vagy egyéb ügyet intézni nap mint nap, reggeltől estig sokan megfordulnak. A kívülálló nem is gondolná, hogy a jól bejáratott intézmény, illetve az itt foglalkoztatottak sorsa néha bizonytalanná válik. Timi korábban a Teleház, majd a Foglalkoztató Információs Pont, később az Integrált Szolgáltató és Kulturális Központ alkalmazottjaként végezte a munkáját.

Nádasdnak jól jött az IKSZT program, mintha ránk szabták volna - fogalmaz Tímea. Itt ugyanis már előzőleg is működött minden szükséges szolgáltatás, plusz feladat alig volt, viszont a házat 2011-ben teljesen fel tudták újítani a program keretében. Most viszont bizonytalan a jövő. Az első IKSZT-k egyikeként a nádasdiak most szembesülnek azzal, hogy az öt év elteltével hogyan, miből működtessék tovább az intézményt.

Nádasdról szólva nem kerülhető meg két egészen más jellegű, de mégis összefüggő létesítmény, a rotunda és a 86-os út említése. A helyiek sok-sok éves lobbizásának és kompromisszumainak tavaly érett be a gyümölcse. Megépült az elkerülő, s az észak-déli közlekedési csatorna naponként kétezer kamionja nem dübörög többé keresztül a település főutcáján. Hogy ez milyen előnyökkel jár, azt nem kell ecsetelni. Csakhogy az új útvonal elvágott néhány mezőgazdasági utat és a Mária Út zarándokainak is kell egy kis kerülőt tenniük. Jönnek azért így is: a Mária Úton és a Szent Márton turistaútvonalon is érkeznek a zarándokok: busszal, gyalog, biciklivel, veterán autókkal.

A Szent Márton emlékét őrző rotunda a zarándokok kedvelt úticélja

A település legnagyobb attrakciója a templom mellett rekonstruált körtemplom, azaz rotunda, a hozzáépült erődített toronnyal. A 11. században épült, később erődített körtemplom alapjaira 2003-ban bukkantak a régészek, újjáépítése sok más szép helyi egyházi emlékművel együtt Takács László plébános munkáját dicséri. A zarándokok ha itt akarnak megpihenni, egyelőre csak egy fogadó és egy magánszálláshely között választhatnak, de a falu már tervezi egy zarándokszállás létesítését. A beruházás egy kihasználatlan önkormányzati épület felújításával valósulna meg, a helyi önkormányzat és a Mária a Út Egyesület közös programjaként.

Címkék#Nádasd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!