Hírek

2009.05.04. 15:28

Nagy Imre és Kiss Péter, meg Gyurcsány

Szombathely - Április második felére hívták össze a KISZ XII. kongresszusát, egyben az utolsót. A megyeszékhelyen szintén utolsó alkalommal koszorúzták meg a Lenin szobrot, ez volt az utolsó szocialista április.

Kozma Gábor

Legyen Demisz a KISZ, mondta az egyik pesti küldött, ám mások MISZ-t akartak. A lényeg, hogy a viták során kibontakoztak az erővonalak a szervezet XII., egyben utolsó kongresszusán. Nagy Imre, a KISZ KB első titkára és Kiss Péter, a BIT elnöke erős emberek voltak már. De feltűnt egy harmadik, nyurga fiatal is: Gyurcsány Ferenc, a KISZ KB titkára. Olyannyira jól szövegelt, hogy Nagy és Kiss után harmadikként jelölték az elnöki posztra. Végül Nagy Imre győzött (később a Caola-ügyben vált ismertté a néhai sárvári gimnazista). A vasiak nevében Varga Zsolt celldömölki városi titkár fejtette ki véleményét. Mint mondta, a sokszínűségre szavaznak. Végül a 794 küldött közül 552 támogatta Nagy Imrét. 

Április 22-én Lenin emlékünnepséget rendeznek Szombathelyen, szónok Rácz János megyei titkár. A lenini hagyományok felvállalásáról, a szocialista országépítésről beszél Szabó Tivadar megyei pártbizottsági taggal együtt. A csaknem száz ifjú vasi propagandista délután ötkor megkoszorúzza a Március 15. téri szobrot, amúgy utoljára. Lenin él, élt... Élni fog? 

A szelestei Kőrismenti téesz hirdeti, hogy Bioproduct Szakcsoportja megkezdte a zanati bioparcellák kiosztását, a bérleti díj egyösszegű befizetése mellett. Kiadják május 1. jelszavait: Szociális piacgazdaságot!, Demokratikus szocializmust!  ezek vezetnek a drapériákon. A SZOT emígyen vonul: A nyugdíj nem kegydíj!, 3X8! 



Elkezdődött a szovjet csapatkivonás, belerezdült egész Európa
Fotó: VN-archív

Szomorú hír, elhunyt Hajas Ilona, a szép televíziós bemondónő. Nagysimonyi származású. Az MSH-ban megrendezik az utolsó Tri-show-t, a középiskolások kedvenc versenyét. Fődij a Carlos Santana koncerten való részvétel, nyeri az Orlay. Csaknem eltűnik a hírtengerben egy MTI-s tudósítás: megkezdődött a szovjet csapatok részleges kivonása hazánkból. Kiskunhalason 31 szovjet tankot raktak vasúti kocsikra. A következő időszakban Sárbogárdról egy teljes hadosztály távozik majd. A SZOT-díj visszautasítása ügyében Petró János igazgató-kanagy magyarázkodik: Nem a díj volt a probléma... Azért tiltakoztunk ilymódon, hogy ráirányítsuk a figyelmet a magyar értelmiség lehetetlen erkölcsi és anyagi helyzetrére. A díjjal 50 ezer forint járt. 

A Vas Népe április 27-i számában megjelenik a Sztálin ujjai című publicisztika, amely eltér a lap irányvonalától, és heves olvasói reagálásokat vált ki. A társadalom garanciákat vár, hogy ne ismétlődhessen meg a múlt,  áll az írásban. E hónapban végre megjelenik a Lord együttes Ragadozók című LP-je, 60 ezer példányban. Elkapkodják, Vida Ferenc zenekarvezető  nagy pillanatai ezek.
 
Kapcsolódó dossziénk: 

Rendszerváltás Vasban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!