Hírek

2016.12.23. 20:05

Karácsonyt váró szép adventi esték három karitászos önkéntes csapattal

Szombathely, Vép, Körmend - Különleges, varázslatos ünnep a karácsony. Azok érzik annak, akik képesek túllátni a plázarohamon, a háztartási roboton, a mindennapok gondjain. Akik érző szívvel közelednek másokhoz. A karitászosok zöme ilyen ember. A karácsonyaik is szépek.

Némethy Mária

Az elmúlt napokban három alkalommal is tapasztalhattam: a karitász karácsonyai az egész évi gondoskodás részei. Felemelő alkalmak, érzelmektől átitatott ünnepek. Ők ekkor is, a karácsonyra készülés közepette is a legtöbbet adják, amit ember adhat embernek: időt, azaz odafigyelést. Mintha mind ismernék Böjte Csaba gondolatait: A jó tett gazdagabbá tesz. Az igazi ajándék mi magunk lehetünk. Az ajándék az, ami gyógyít, megnyugtat, bátorít, erőt és örömöt ad.

Szombathely-Szőlősben örökítették meg a Reguly iskolások pásztorjátékát és Fekete Szabolcs Benedek atya felolvasását Fotó: a szerző

Először Szombathelyen, a szőlősi Jézus Szíve-templomban láttuk, hogyan szereztek örömöt sokak segítségével a karitászosok. Szőlősben a hivatalosan 1997-ben alakult - de már 22 éve működő - karitászcsoport hagyománya, hogy az időseknek rendez karácsonyt. Most az alig 12 éves modern templom altemplomában gyűltek össze a vendégek és a szereplők. A Bercsényi Miklós Általános Iskola diákjai köszöntöttek, fogadtak mindenkit a bejáratnál. Ebben az iskolában gyűjtötték össze azokat a ruhaadományokat, amelyek közül lehetett válogatni, hazavinni. A Reguly Antal iskola harminc(!) diákja helyenként humorral átszőtt pásztorjátékot adott elő, a Brenner János iskola három ötödikese pedig furulyázott. Két nyugdíjas tanárnőtől hallottunk verset. Itt az a szokás, hogy a közösség papja is bekapcsolódik a karácsonyi műsorba: Fekete Szabolcs Benedek plébános, püspöki iroda-igazgató a híres olasz Bruno Ferrero szalézi pedagógus, lelki író egy tanulságos történetét olvasta fel, aztán közösen énekeltek szent énekeket, mondtak imákat.

- Ez a műsoros délután, majd a közös kisvacsora csak az egyik állandó karácsonyi ajándékunk - hallottam Pék Istvánné Ágitól, a karitászcsoport vezetőjétől, aki az országban az elsők között kapta meg a Caritas Hungarica díjat. - Az idén 80 karácsonyi csomagot tudtunk összeállítani, átadni ajándékként, bennük sok tartós élelmiszer volt. Ezeket a templomba járó hívek a Szent Márton kosarába tették be, és a Bercsényi iskolások is gyűjtöttek erre a célra. A Maros utcai óvodában a gyerekektől, a családoktól sok játékot kaptunk. Megható volt, hogy a dobozokra, amelyekben elhozták azokat, még rajzoltak is a szorgos kis gyerekkezek. Nagy szeretettel kaptuk mindezt, mi pedig ugyanolyan nagy szeretettel adtuk tovább a rászorulóknak karácsonyi ajándékként.

dr. Grünwald Imre az iqorosok ajándékát adja át egy családnak Vépen

Az egyházmegyei karitásszal együttműködve harmadszor gyűjtöttek a szombathelyi iQor Global Services Hungary Kft. dolgozói ajándékot karácsonyra, hogy a kevésbé szerencsés családoknak szebbé tegyék az ünnepet. Az ajándékokat az elmúlt években szombathelyi rászorulók kapták, az idén először a vépi karitászosok adhatták át városukban, egy hangulatos vacsoraesten a karácsonyi díszbe öltözött művelődési házban.

- Sok civil szervezetünk van, de a karitászosok az egyetlenek, akik január 1-jétől december 31-éig folyamatosan dolgoznak, azt nézik, kinek tudnak segíteni - hallom Szijj Vilmos alpolgármestertől.

- A tűzoltókkal együtt a legaktívabb civil szervezet az övüké a városban, folyamatos segítséget nyújtanak, ezért az önkormányzat is szívesen támogatja őket - fűzi hozzá Kovács Péter polgármester.

A vacsoraeset vendégei

Most, ezen az adventi szép esten is ez történt. A nagycsaládosokat, az egyedül lévőket, a betegeket hívták meg egy vacsorára, amelyen az iQor dolgozóinak ajándékaival örvendeztették meg őket.

- 1500 kisebb-nagyobb adományt gyűjtöttek a dolgozók a karitásznak, s külön öröm, hogy ez most Vépre került, mert sok vépi dolgozik a cégnél - mondta el köszöntőjében dr. Grünwald Imre, az iQor személyzeti igazgatója.

A szeretetről szóló énekekkel, versekkel a Weeb Színpad és a Nefelejcs Nyugdíjas Klub tagjai köszöntötték a nagy számú közönséget, a 25 éves karitászcsoport tagjait. Ők most is fáradhatatlanul dolgoztak. Vezetőjük, Tóth Henrietta irányításával tálalták a finom vacsorát, adták át az ajándékokat, amelyek között sok plüssjáték és tartós élelmiszer volt. Közben fel-idézték a karitász negyedszázadát. Pál Istvánné alapító tagként Hédi édesanyjára, a csoport elhunyt első vezetőjére, dr. Tóth Zoltánnéra emlékezett meleg szavakkal.

A körmendi karitászosok osztják a vacsorát

Németh Tamás plébános köszöntőjében arról beszélt, hogy aki a karácsonyt ünnepli, gyerekké válik, s ehhez a megajándékozás is hozzátartozik.

Az ugyancsak 25 éves körmendi karitászcsoport időseknek rendezett karácsonya az éves gondoskodás elismerése. Az ideit harmadik alkalommal rendezték meg Boldog Batt-hyány-Strattman László városában. A Szent Erzsébet Plébánia meghatóan szép ünnepi estjére azokat a 70 éven túliakat hívták meg, akik már régóta késznek mutatkoznak a plébániai közösségért végzett munkákra. Beszéltem olyan idős asszonnyal, aki már 15 éve gondoskodik a templom virágdíszítéséről, karitászossal, aki a segélyszervezet negyedszázados alapítása óta segíti a rászorulókat.

A plébánia közösségi termében ezen az estén sokan ülték körül a gyönyörűen megterített, gyertyafényben úszó asztalokat, amelyekre a város legismertebb étterme ajánlotta fel a több fogásból álló vacsorát. Figyelmesen hallgatták Nagy Gábor lelkésztől a Szent Józsefről szóló elmélkedést, lelkesen tapsoltak egy éneklő tehetségnek, a negyedikes gimnazista Fábián Ádámnak, aki két dallal is kedveskedett nekik, majd iskolatársának, a szép történetet elmondó Joó Boglárkának. Lágyan énekelték együtt a Jézust váró régi karácsonyi dalokat, aztán imádkoztak a lelkiatyáikért: Németh Zoltán plébánosért, Nagy Gábor lelkészért, Óra Krisztián káplánért. Kérték Jézust: Áldd meg őt, midőn szívét imában hozzád emeli, midőn szent igéidet hirdeti, s midőn papi hivatásában a halhatatlan lelkek javán fárad.

- A Keresztény Élet katolikus újságban olvastam ezt az imát, s arra gondoltam, itt az alkalom megörvendeztetni vele a három lelki vezetőnket - hallom Erős Klárától, a karitászcsoport vezetőjétől. - Németh Zoltán plébános úr mindent megtesz a karitászért. Ha nagyobb adomány érkezik, azt ő is segíti lepakolni a teherautóról, s az Erzsébet-napkor szokásos pénzadomány gyűjtésének felét mindig nekünk adja. Ez komoly támogatás részünkre.

A fíliákból, Magyarszecsődről, Felső-Berkiből, Pinkamindszentről, Vasaljáról is érkeztek karitászosok erre az emlékezetes karácsonyi együttlétre, amelyen ott volt Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója is. Ő, a körmendiek is elmondták: szenteste napjáig nagyüzem lesz náluk. Körmenden és környékén az Élelmiszerbank-TESCO adományszétosztási együttműködés nyomán átlagban naponta 200 családnak juttatnak el élelmiszert. Tavaly szenteste napján 530 kilót osztottak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!