Hírek

2015.05.13. 11:47

Fórumot tartott Szombathelyen a Magyar Szakszervezeti Szövetség

Szombathely - Fiatal szakszervezeti tagok toborzása és fokozatos béremelés erről volt szó a MaSZSZ szombathelyi fórumán

Bakos Ágnes

Három éven át, évente kilenc százalékos béremelés – ez a Magyar Szakszervezeti Szövetség terve, amit a már készülő 2016-os költségvetéshez javasolnak. A szövetség elnöke, Kordás László erről Szombathelyen, a térség szakszervezeti vezetői előtt beszélt. A MaSZSZ vezetése bemutatta az „Újrakezdés" programot, amit meghirdetett a szakszervezetek ernyőszervezete. Az elnök emlékeztetett: az elmúlt években bruttóban 30 ezer forinttal nőtt a minimálbér, nettó értékben viszont 8000 forint volt az emelkedés – ezen kell változtatni mielőbb.

Kordás László és Székely Tamás a szombathelyi fórumon. Fotó: Bakos Ágnes

Nemcsak a bérekről, hanem a munka világáról átfogóan készített koncepciót a szervezet. A tervük az, hogy nem politikai oldalról, hanem gyakorlati szempontból valósuljanak meg a foglalkoztatás keretei itthon.

Székely Tamás, a MaSZSZ alelnöke a távolabbi jövőről is beszélt a fórumon: a feltétel nélküli alapjövedelem biztosítása egy fontos cél lehet hosszú távon.

A felszólaló szakszervezeti vezetők a tagtoborzást sürgették és érdektelenségről számoltak be a Vállalkozói Központban tartott megbeszélésen. Kevés a szakszervezeti tag minden szakmai érdekképviseletben. Horváth Csaba, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Vas megyei képviselet-vezetője szerint nemcsak az alapszervezetek, hanem azon keresztül a megyei és régiós központok is gyengültek az utóbbi években. A fiatalok bevonását hangsúlyozta, hiszen jelenleg a szakszervezetekben a 35 évesnél fiatalabb tagok száma mindössze három százalék. Szerinte már a középiskolásokat kell megszólítani. Ki kell használni az alakuló duális rendszerű szakképzést, abba be kell építeni az érdekképviseleti ismereteket, hogy a munka világába lépő fiatalok ismerjék a lehetőségeiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!