Hírek

2016.11.20. 15:35

Nagydíjas lett a Keltike - A büki népdalkör nem először kapott elismerést

Bük - Több mint tíz éve működik a Keltike, az évek során nagyon sokat fejlődtek, így nem csoda, hogy mára számos sikert tudhatnak magukénak. Legutóbb a Vass Lajos Nagydíjjal térhettek haza Budapestről.

Vadas Krisztina

A Keltike neve magyar népzenei körökben nem ismeretlen, és végképp nem cseng idegenül Bükön és környékén. A Keltike sok éve tevékenykedik már aktívan a kulturális életben, munkájukat nem először jutalmazták. Pintér Anikóval, a Keltike művészeti vezetőjével beszélgettünk a kezdetekről és sikerekről és a távlati tervekről.

Sokan csak úgy emlegetik - még maguk a tagok is - hogy Keltike. Együttes, kórus, énekkar? Még Pintér Anikó sem tudja konkrétan meghatározni, annyira sokszínű a munkásságuk. - Nincs pontos megnevezése - mondta. - Sokszor gondolkodtam már rajta, de csak Keltikeként szoktam emlegetni. Ha nagyon kategorizálni kell, akkor népdalkör vagy énekegyüttes - tette hozzá.

A Keltike elődje, a Bíborka 13 évvel ezelőtt alakult a Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskolában, Anikó akkor már ott tanított. Ő indította a népdal-együttest gyerekeknek. Kolléganője, Horváthné Pados Teréz tanító néni szintén elkötelezett a magyar népzene iránt, így ő is javasolta a tanítványainak, hogy menjenek Anikó nénihez énekelni. - Egy idő után már egymást hívták a lányok, majd a törzstagokból megalakult a Keltike - mesélte Anikó.

Az első komoly siker nem váratott sokáig magára, 2006-ban - az akkor hatodikas lányokkal - szintén elnyerték a Vass Lajos Nagydíjat. - Ez azért is nagy szó, mert akkoriban még nem volt külön ifjúsági és felnőtt kategória, mindenki együtt versenyzett - mondta. A megmérettetést kétévente szervezik meg, a Keltike mindig részt vesz rajt.

Emellett a gencsapáti csoportos népdaléneklési versenynek is rendszeres szereplői. A gencsi program egyébként kétévente a Vass Lajos Verseny elődöntője is. - Idén már a felnőtt kategóriában versenyeztünk. Habár van egy 14 és egy 16 éves tagunk is, a többség elmúlt 18, ezért felnőtt csoportnak számítunk. Ennek egyik legnagyobb előnye, hogy így én is énekelhettem velük - mesélte Anikó.

A versenyzés mellett persze fellépéseket is vállalnak. - Sok helyre hívnak minket, bár egyre nehezebb ezeket az alkalmakat összehozni. A tagok már felnőttek, dolgoznak vagy egyetemre járnak. Nem mindig érnek rá, de ez érthető.

Ettől függetlenül rendszeres fellépők a büki rendezvényeken, kiállítás-megnyitókon, ünnepeken, de a környező településeken is szerepelnek. - Pont egy évvel ezelőtt az Ungaresca táncegyüttes megrendezte a Büki balladát, amely egy zenés-táncos előadás. Ebben mi lehettünk a mesélők, akik végigénekelték az egészet. Ez nagyon jó élmény volt. Emellett van egy szálloda Bükön, amely minden évben felkér minket, hogy december 23-án adjunk karácsonyi műsort a vendégeknek, emeljük az ünnepi hangulatot. Ez is nagyon jó szokott lenni - emelte ki Anikó.

De hogy hogyan tovább, azt nehéz megfogalmazni.

- A távlati tervekről egy kicsit nehéz beszélni, pont amiatt, hogy a tagok felnőttek. Most inkább arra koncentrálok, hogy a próbákon mindig jelen lévő tagok szólista mivoltját fejlesszük, szeretnének szólóban is megmutatkozni. Emellett az utánpótlás nevelésre is nagy hangsúlyt fektetünk. Az ő csoportjuk a Napvirág, már velük is járunk fellépni.

Sőt közös szereplések is vannak a Keltikével, hogy lássák, ismerjék egymást - részletezte a terveket Anikó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!