Hírek

2016.07.22. 09:39

Nagyon cukik a vasi újszülöttek - Kár, hogy nincs több belőlük

Az első negyedévben 430-cal lettünk kevesebben a megyében. Többeknek, akik eddig bizonytalanok voltak a gyermekvállalásban, a csok adhatta meg a végső lökést.

Budai Dávid

Valamivel több mint egy évvel ezelőtt esett szó először az új családtámogatási rendszer bevezetéséről, a csok-ról. A 2015. július 1-jétől elérhető családi kedvezmények feltételei azóta sokat változtak. A 10+10 milliós támogatástól, a lakáspiac - és a gyermekvállalási kedv fellendülését várták. Előbbi számítás be is jött. Az ingatlanpiac felpörgött, az árak az egekbe szöktek, a lakásépítők pedig – ha kezdetben lassan is – csak magukra találtak, így várhatóan egy-két éven belül lakóparkok tucatjai nőnek ki a földből szerte az országban. Mi a helyzet azonban a második vállalással? Magyarország rákfenéjét, a népességfogyást vajon sikerült-e megállítani a csok-kal, vagy legalább mutatkoznak jelei a nagyobb gyermekvállalási kedvnek? Van, aki tényleg bevállalja a harmadik gyereket 10+10 millióért? Ennek jártunk utána.

A világ népesedik, Magyarország fogy

A népszaporulat vizsgálatát ráadásul most nem csak a csok egyéves évfordulója, hanem a július 11-ei népesedési világnap is indokolja. Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 1989-ben azért ezt a napot választotta, mert a becslések szerint bolygónk lakossága két évvel korábban ezen a napon érte el az ötmilliárd főt. Azóta több mint 29 év telt, és mi több mint kétmilliárd fővel gyarapodtunk. 2016. július 1-jén az ENSZ számításai alapján a Föld népessége meghaladta a 7,4 milliárdot. A világ népessége negyven év múlva pedig már több mint tízmilliárd lesz a számítások szerint. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a népességnövekedés mértékére és az ezzel járó problémákra, mint a túlnépesedés vagy a népesség öregedése. Igaz az Európai Unió lakossága nem nő olyan eszeveszett mértékben, mint például Ázsiáé vagy Afrikáé, viszont a lakossága durván öregszik.

Utóbbi Magyarországra is igaz, viszont hazánk azon 12 ország közé tartozik az unión belül, ahol egyre csak fogy a lakosok létszáma. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2016 első négy hónapjában 29 ezer 221 gyermek született, 0,5 százalékkal kevesebb mint az előző év azonos időszakában. A csaknem 43 ezer fős halálozás 14 százalékos visszaesést jelent 2015. január–áprilishoz képest. A természetes fogyás 13 ezer 725 volt, 6 ezer 778-cal kevesebb az egy évvel korábbinál. Vagyis ha lassabban is, mint korábban, de folyamatosan fogyunk, mivel az adatokból az látszik, hogy négy hónap alatt hazánk lélekszámából eltűnt egy sárvárnyi ember. Ha viszont már vasi várossal példálóztunk, lássuk a megyei adatokat.

430-cal lettünk kevesebben tavalyhoz képest

Vas megyében idén az első negyedévben 920-an búcsúztak el végleg, ami 89-cel kevesebb mint tavaly ilyenkor. Ehhez képest csak 490-en születtek, ez pedig 47-tel kevesebb mint az előző év azonos időszakában. Így világosan látszik, hogy az első negyedévben 430-cal lettünk kevesebben a megyében, tavaly ilyenkor viszont 472 fővel fogyott a megye. Összességében tehát a megyében élők száma csökkent, viszont 42 fővel tudtunk erősíteni a tavalyi évhez képest. Igen ám, de az is látszik, hogy ez nem a magasabb születésszám, hanem a kisebb halálozási aránynak tudható be. Ezek szerint csok ide vagy oda, sem országosan, sem megyei vonatkozásban nem született több gyermek a megyében az év első három hónapjában. Egy név nélkül nyilatkozó fiatal szombathelyi párnak már van két gyermeke és egy hónap múlva megszületik a harmadik is. Kiderült azonban, hogy ők már jóval a csok megjelenése előtt eldöntötték,  három gyermeket vállalnak. Így bár nemsokára kapóra jön nekik a támogatás, döntésüket az újdonsült támogatási rendszer nem befolyásolta.

Idén már több mint ezer baba született a megyében

A negyedéves statisztikai adatok óta már véget is ért a tavasz, amely köztudottan a szerelem évszaka és jócskán benne vagyunk a nyárban is. Mivel első kézből szerettük volna tudni, megugrott-e a gyermekvállalási kedv, ezért utánajártunk, hogy Szombathelyen idén hány baba született. Kiderült, július 20-áig 868 csecsemő sírt fel a megyeszékhelyen. A celldömölki Kemenesaljai Egyesített Kórház szülészet-­nőgyógyászati osztályának vezető csecsemő- és gyermekápolója Hajba Éva elárulta, náluk nagyjából annyi baba született idén, mint tavaly ilyenkor, ez pedig háromszáz fölötti számot jelent. Megtudtuk, jelenleg négy kislány és négy fiú csecsemő van az osztályon, ők mind a napokban születtek. Mikor meglátogattuk őket, éppen a babák legfontosabb napi rutinját végezték: aludtak, így velük nem, ellenben azzal, aki világra segítette őket, sikerült beszélnünk.

A csok meghozta a kedvet a gyermekszüléshez

Dr. Kovács Antal, az osztály főorvosa elmondta – bár naprakész statisztikai adatokkal nem rendelkezik – sem csökkenést, sem növekedést nem tapasztalt a születésszámban, ahogyan fogalmazott, "tartják" a szintet. Hozzátette, ennek ellenére szinte minden nap találkozik a családtámogatási rendszer pozitív hatásával, ugyanis a gyermekvállalási hajlandóság érezhetően nőtt, amióta megjelent a csok. Többeknek, akik eddig bizonytalanok voltak a gyermekvállalásban, ez a támogatás adhatta meg a végső lökést. A főorvos két olyan családról is tud, amely a csok hatására vállalta be a harmadik gyereket.

Ugyan a statisztikai adatok nem, de a tapasztalat ezek szerint igazolja a csok létjogosultságát a gyermekvállalási kedv meghozásában. Ki tudja, lehetséges, ha a csok nem lenne, még ennél is kevesebb gyermek születne, és persze az is lehet, hogy érdemben egyáltalán nem javít a statisztikákon az említett pár esetet leszámítva. Ami biztos, évről évre egyre kevesebben vagyunk. Dr. Kovács Antal ráadásul felhívta arra is a figyelmet, amíg egy évtizeddel ezelőtt 20-25 évesen szültek a nők, manapság nagyon sokan 25-30 évesen vállalnak csak gyermeket, márpedig ilyenkor már nagyobb a szülés kockázata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!