Hírek

2008.11.11. 03:29

Naplopó sörkollektor

<b>Szombathely</b> - A találmány ugyan kanadai, de Magyarországon valóságos népi mozgalommá nőtte ki magát: sörösdobozokból készülnek a házi napkollektorok. A rendszer csökkenti a fűtési költségeket.

Török Tibor

Ha pedig mindez otthon, házilag és olcsón elkészíthető, továbbá gyorsan behozza az árát, akkor gyakorlatilag garantált a közönségsiker. Ráadásul az elnevezés is telitalálat, ugyanis a név nyilván sokak szívét megdobogtatja, hiszen meglehetősen kevés olyan környezetbarát eszköz van, amelynek gyártása azzal a fontos momentummal indul, hogy igyál meg pár karton dobozos sört.

A kanadai találmány egy napenergiával foglalkozó internetes fórumon keresztül szivárgott be Magyarországra. Itt olyan színesen és elragadóan mutatták be a sörös dobozokra alapozott napkollektort, hogy sokak érdeklődését felkeltette.

Többek között Horváth Zoltánét is. A fiatal műszaki-fejlesztő mérnök évekkel ezelőtt elkészítette saját napgyűjtőjét . A tapasztalatait egy internetes oldalon foglalta össze, amit aztán megnyitott mások előtt is. Így született meg a www.sorkollektor.hu portál, az oldalnak azóta havi 14-15 ezer látogatója van, több száz regisztrált taggal.

És nem csak körülnézni térnek be a szájtra az érdeklődők, hanem tapasztalatot cserélni, információkat szerezni, ugyanis egyre többen készítik el saját kollektorukat. A portálon egy-egy újabb koli (így nevezik a portálon a házi napelemeket) elkészülte után napocskák kerülnek fel Magyarország térképére - a sárga jelek pedig egyre szaporodnak. A regisztrált tagok egymással is fel tudják venni a kapcsolatot, így aztán akár működés közben is meg tudják nézni a söralapú gyűjtőket.

- A sörkollektor egyszerű jószág - mesélte el Horváth Zoltán -, az üres, kimosott, alul és felül kivágott sörösdobozokat oszlopokká kell összeragasztani hőálló szilo-plaszttal, ezekben áramlik és melegszik fel a levegő. A 10 dobozból álló hengerek egy-egy alsó és felső gyűjtődobozhoz csatlakoznak - két négyzetméteres házi napelemhez százötven dobozra van szükség. Az alsóba kerül a szobából ventilátorral kiszívott levegő, ami feketére festett hengereken áthaladva a napsütéstől felmelegszik, és összegyűlik a fenti tárolóban, ahonnét visszajut a lakótérbe. Vannak még finomságok, ám a működési elv nagyjából így fest. Mindebből logikusan következik, hogy a ház falára szerelt rendszerhez át kell fúrni a falat.

A további részletekről (mi kerüljön a dobozok elé és mögé, milyen ventilátort kell használni) fényképpel illusztrált tanácsokkal szolgál az oldal. Horváth Zoltán elmondása szerint elvégezték a megtérülési számításokat. Ezekből kiderült, hogy a két négyzetméteres napkollektor 40-60 ezer forintból kihozható - de van olyan tagja is a sorkollektor.hu-nak, aki 10 ezer forintból összeügyeskedte. Egyetlen hátránya a rendszernek, hogy napfüggő , szűrt fényben még működik, de esőben már természetesen nem. Mindezzel együtt a portál gyakorló, kollektorral rendelkező felhasználói szerint kö-rülbelül 15-20 ezer forint megspórolható egy-egy fűtési szezonban. Vagyis nagyjából két-három év alatt megtérül a befektetett összeg, szemben a hagyományos napelemes rendszerekkel, ahol ez az idő körülbelül 10-15 esztendő.

- A sörösdoboz ideális a kollektorhoz, 0,2 milliméter a fala, jól vezeti a hőt. Arról nem is beszélve, hogy hulladékot hasznosítunk újra, vagyis kétszeresen környezetbarát a gyűjtő: kevesebb hagyományos energiát használunk fel, ráadásul nem szennyezzük a természetet a kidobott darabokkal - mondta Horváth Zoltán.

A levegős napkollektor egyébként már régóta szaba-dalmaztatott találmány, más, profi anyagokból is összeállítható, csak éppen nem ennyiért. A sörkollektor elkészítése nem igényel különleges képességeket, a portálon látható útmutató pedig nagy segítség azoknak, akikben az akarat megvan, de hiányzik belőlük a professzionális, Kárpát-medencei barkácsolási hajlam.

Vajon a hivatalos szervek, szervezetek felfigyeltek-e már a sörkollektorra, hiszen manapság minden állam elemi érdeke, hogy minél több zöld energiát használjanak polgárai, és környezettudatosan éljenek, hiszen Földünk állapota meglehetősen aggasztó.

- Igazi, interneten szerveződő és működő , népi szerveződés a sörkollektor - jelentette ki Horváth Zoltán -, elég nehéz lenne rá állami támogatást szerezni. Nem akarunk kereskedelmi terméket gyártani belőle, ugyanis az üzletszerű gyártás erőteljesen növelné az árat, és úgy már nem érné meg senkinek. Marad a világhálón terjesztett megoldás, a mindenki előtt nyitott lehetőség, hogy csatlakozzon, és takarékoskodjon a gyűjtő segítségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!